5.321 de elevi de clasa a XII-a au inceput de luni Proba C a bacalaureatului, de evaluare a competentelor de comunicare intr-o limba de circulatie internationala, ultima proba din seria celor orale, la care elevii sunt notati in functie de nivelul de competenta. Peste 80 la suta dintre candidati au optat pentru examen la limba engleza, in timp ce peste 15 la suta au sustinut proba la limba franceza. 38 de elevi au sustinut examen la italiana, 29 de elevi s-au inscris pentru spaniola, 9 pentru rusa (din promotii anterioare) si 3 pentru limba germana. In paralel, 952 de elevi au echivalat pentru aceasta proba alte certificate internationale pe care le-au obtinut – 786 sunt din sesiunile anterioare si 166 din actuala sesiune.

Mai multe parti

Proba a fost structurata pe mai multe parti. "Prima parte a acestei probe a constat in intelegerea unui text audiat, care a durat 20 de minute. A urmat proba scrisa de maximum 120 de minute, urmand ca de marti, elevii sa intre la proba orala", a explicat prof. Cristian Cuciac, inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Proba de audiere a inceput la ora 12, iar primele impresii au sosit imediat. "A fost destul de usoara proba, nu au fost probleme si mi-a fost de ajuns materia invatata la orele de curs", ne-a spus eleva Codrina Matasaru, de la CN "Vasile Alecsandri". Alti colegi de-ai sai au avut probleme cu aceasta parte pentru ca "vocea de pe caseta nu se intelegea foarte clar", ne-a spus Madalina Bibire sau "nu se auzea prea bine, ar fi fost mai bine sa fie puse textele la statia scolii", a spus si Ionut Ardeleanu. Per ansamblu, elevii nu au avut emotii, avand deja experienta celorlalte doua examene orale pe care le-au sustinut. Aceasta si pentru ca mare parte din ei erau deja preocupati de examenele scrise programate pentru saptamana viitoare. Cea mai dificila proba este pentru majoritatea cea de Limba si Literatura Romana. Urmeaza in top Matematica.

Urmeaza probele scrise

Evaluarea elevilor inscrisi la proba C se incheie pe 23 iunie, urmand ca absolventii claselor a XII-a sa intre de luni, 27 iunie, in focul examenelor scrise ale Bacalaureatului. "Probele scrise incep de luni cu cea de limba romana, urmeaza miercuri matematica sau istoria, iar vineri proba la alegere a profilului", a mai spus Cuciac. In toate cele 31 de centre de examen vor exista camere web de supraveghere pentru a nu exista suspiciuni de frauda. Elevii care sunt prinsi copiind nu vor mai sustine bacalaureatul pana in sesiunea de toamna din anul 2012. In plus, vor trebui sa ia de la capat toate probele, pentru ca rezultatele din actuala sesiune se anuleaza. Primele rezultate la probele scrise ale examenului maturitatii vor fi afisate pe 3 iulie.
Andreea Gavrila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ