Am intrat deja in luna noiembrie si peste 3200 de apartamente bransate la reteaua centralizata de incalzire nu au inca agent termic in calorifere, la care se adauga, cu siguranta, si alte imobile cu diferite destinatii.

La un calcul simplu, avem cel putin 10.000 de bacauani care sufera de frig, au fost nopti si zile cu temperaturi de zero grade, iar prognoza nu poate arata altfel in urmatoarea perioada, deoarece ne indreptam spre iarna.

Cauza, aflam de la oficialii Thermoenergy Group SA, are la origini nefinalizarea lucrarilor de modernizare a retelelor de distributie, lucrare executata de mai multe firme si finantata de Primaria Bacau. Cu o detasare de parca ar vorbi de abonatii din Ouagadugu, purtatorul de cuvânt al respectivei societati nu pare afectata (este posibil sa aiba centrala proprie) de situatia in care se gasesc mii de locatari, multi in vârsta, copii, acum, in prag de iarna, printre putinii ramasi la mâna furnizorului de caldura, majoritatea parasind binefacerile anuale ale incalzirii centralizate.

Nu am aflat nici cât timp vor mai dura lucrarile, acuzele se indreapta spre Primarie, spre societatile care au câstigat licitatiile si nu si-au facut treaba la timp. Nu ne mai surprinde nici aceasta anomalie, pe lânga altele intâlnite in oras, strazile Milcov, Stefan cel Mare, nefinalizarea lucrarilor pe Bancii, Bacovia etc., toate aflate sub tutela administratiei locale. Te intrebi (a câta oara?) cum si când, mai ales, s-au facut licitatiile, care a fost termenul de executie, cine a câstigat lucrarea, cui a fost subcontractata, care sunt penalizarile pentru nerespectarea unor indicatori din caietul de sarcini? S-a luat vreo masura?

Ca o tot lalaim de la an la an, de la lucrare la lucrare, beneficiarul se face ca este interesat de lucrare, executantul isi vede de-ale lui, iar cetateanul care nu are alta varianta (si nu are) asteapta ca Primaria sa-si aduca aminte ca are o lucrare importanta pe traseu si habar nu are in ce stadiu este. Dar directorului de la Thermoenergy Group i se toceau blacheurile daca verifica periodic lucrarea, sau nu este interesat sa-si vânda marfa, daca de abonati nu-l doare capul. Am vazut mare imbulzeala de oficiali pe Stefan cel Mare, in control, cu monitorizarea se spune acum, dar de conducte, abur, caldura, sanatatea oamenilor, confort (scrie la Constitutie), nu pare nimeni interesat, ca sa nu mai vorbim de responsabilitate si chiar de raspundere.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Doamne fereste sa termine aia lucrarile si sa inceapa sa urce pe tevi apa călâie….ca de unde bani pentru agentul termic? Se stie ca bransati au ramas doar cei saraci lichiti pamantului care de obicei sug ajutoare de incalzire de la Primarie si in consecinta, cu cat timp mai indelungat ramane țava rece, cu atât mai cald ii e bibliotecarului care nu scoate bani din buzunar. Nu mai vorghim ca locatarii saraci mai “fura” pasiv prin pereti caldura de la vecinul – ca de! e om cu stare de-si permite cupru-n casa- și ca sunt asociatii unde chiar au cerut expres daca s-ar putea sa nu se livreze apa de ploaie pana n-or fi -25 de grade afara.

LĂSAȚI UN MESAJ