UE, o nouă șansă

1

Pe când ne chinuiam cu preaderarea, apoi cu aderarea, noi, românii, vedeam Bruxelles-ul ca pe o cloșcă sub aripile căreia ne va fi cald și bine, vom prospera și vom fi în siguranță în fața uliului rusesc sau a altor răpitoare. În fine, am reușit să intrăm în ograda binecuvântată, am piuit bucuroși, apoi ne-am culcat puțin, osteniți de drum și de atâtea vise.

Ne-am trezit încet, am învățat greu regulile și, în loc să ne dezvoltăm cu sprijinul acestei mari „cooperative” pentru a deveni „o uniune de români”, demnă, puternică, ne-am mulțumit cu câteva grăunțe. Fiecare s-a gândit doar la el, ciugulind când a putut și de unde a putut: de la autostrăzi, infrastructura de apă-canal sau investițiile în IT. Ne-am ales cu mii de consultanți europeni, care ne-au dat sfaturi și ne-au luat banii.

Am consumat zece ani ca să facem SF-uri care stau și acum în dulapurile ponosite ale primăriilor, jumătate dintre proiectele depuse nefiind eligibile. Nu e de vină UE, ci noi suntem. Lipsa de inteligență și patriotism a guvernanților ne-a împiedicat să ajungem acolo unde ne-am dorit. S-au întâmplat și lucruri bune, însă cam puține. În timp ce încercam să ne dezmeticim, lumea se schimbă și continuă să se schimbe.

PUBLICITATE

Au avut loc revolte, războaie, cutremure financiare, migrații, s-au înmulțit atentatele, au câștigat teren extremiștii, britanicii s-au săturat de problemele altora, polonezii s-au săturat de aroganța Bruxelles-ului etc. Liderii UE s-au strâns și au meditat. Au renunțat, deocamdată, la ideea unei Europe în care România ar fi în Liga 2, ceea ce este o victorie, susține președintele Iohannis. Să nu ne amăgim.

Nu el i-a convins să accepte că statele pot avea ritmuri diferite, ci teama că „jucăria” lor, cooperativa care îi face mai puternici în relația cu SUA, Rusia, China, se va face țăndări. Important este ca, de data asta, să folosim bine momentul și să ne integrăm în noul plan.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Am înțeles. Iar. Mi se explică zilnic, poate ajung să pricep și eu într-o zi. Gata, am priceput.
    Noi suntem. Vinovați, desigur. De tot și de toate. Dacă ni se fură bicicleta, noi suntem de vină, că nu am pus uși blindate și nu am angajat paznic la ea zi și noapte. „Mii de consultanți europeni (…) ne-au dat sfaturi și ne-au luat banii”, dar „nu e de vină UE. Noi suntem.” Ce, tot nu vă e clar?
    Ei nu, niciodată. Ei nu! Ei sunt frumoși, cinstiți, civilizați și inteligenți, pleznesc de calm, fericire și bun simț. Și atunci când fură cât nu putem noi număra, o fac pentru că sunt deștepți și știu să dea nume frumoase furtului, în bruxelleză.
    Noi avem bube, suntem urâți, ne pute gura și mai ales suntem al naibii de vinovați. Acum și-n vecii vecilor, amin.
    Ei nu, niciodată, ei nu!

LĂSAȚI UN MESAJ