25 aprilie 2024
SportTurul Colinelor, un pas important către Turul României

Turul Colinelor, un pas important către Turul României

Anul trecut a fost un soare torid și vânt din față. Acum a fost ploaie și vânt din spate. Indiferent de condițiile meteo, Turul Colinelor își păstrează însă farmecul. Și rămâne o atracție pentru iubitorii de ciclism. La cea de-a doua ediție, derulată weekend-ul trecut, competiția organizată de ACS Rally Spirit sub egida Federației Române de Ciclism în parteneriat cu RoadGrandTour și Consiliul Județean Bacău a primit aprecieri inclusiv din partea ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak.

„Cred că Moldova merita o cursă de calitate. Mă bucur foarte mult că ați reușit să puneți bazele acestei competiții. Îmi doresc ca Turul Colinelor să devină o cursă de tradiție și- de ce nu?- să intre chiar în circuitul internațional”, a declarat Eduard Novak. Declarația nu este una de complezență, în condițiile în care ministrul- multiplu medaliat la Jocurile Paralimpice- a concurat la secțiunea profesioniști în ediția din acest an a Turului Colinelor. Ca și în 2020, Turul Colinelor 2021 a figurat ca etapă în RoadGrandTour și s-a derulat pe parcursul a două zile. Sâmbătă a avut loc proba Criterium, desfășurată pe circuitul stradal din centrul Bacăului.

Beneficiind de comentariul live al președintelui Federației Române de Ciclism, Alex Ciocan și de difuzarea în direct pe postul TV Extra Sport (imaginile și comentariul au putut fi urmărite și pe ecranul postat în apropierea liniei de sosire din dreptul Palatului Administrativ), cele trei curse ale probei Criterium s-au dovedit un spectacol de calitate atât pentru iubitorii de ciclism prezenți la fața locului, cât și pentru cei care au rămas în fața televizoarelor. Proba Criterium (50 minute plus încă trei tururi de circuit) a fost deschisă de cursa feminină. Deși nu au fost în număr mare, concurentele s-au revanșat din plin printr-o cursă de ținută. Căștig de cauză a avut Miriam Stan, de la CS Otopeni, care s-a impus la sprint în fața campioanei naționale la XCM și, totodată, a căștigătoarei celor două probe de anul trecut, Manuela Mureșan, locul trei revenind Corinei Loredana Butuc.



La amatori am avut parte de un număr seminificativ de concurenți, iar căștigător a fost ploieșteanul Andrei Amăriuței, care i-a devansat pe Adrian Moroiu și Filip Grigorescu. Concurență acerbă și la profesioniști, unde a participat și campionul național de mountain-bike, băcăuanul Bogdan Duca, dar și- așa cum aminteam- ministrul Eduard Novak. Lupta pentru podium a fost una foarte strânsă și a fost adjudecată de dinamovistul Gerhard Moldansku, urmat de ploieșteanul Denis Piciu și de Adi Mocanu, de la Torpedo Zărnești.

Ierarhia juniorilor, care au concurat, la rândul lor, în cursa profesioniștilor, l-a găsit în frunte pe Mihnea Harasim, care a fost secondat de Edvard Novak, fiul ministrului Tineretului și Sportului, pentru ca ultima poziție a podiumului să fie ocupată de Alexandru Surugiu. Dacă sâmbătă, în ciuda faptului că prognoza meteo nu era una foarte încurajatoare în intervalul orar 15.00-16.00, vremea a ținut până la urmp cu ciclismul, în schimb duminică, ploaia a vrut morțiș să însoțească Turul Colinelor.

O situație nu foarte plăcută, în condițiile în care proba de fond, dispusă pe un traseu de 120 km, între Bacău și Mânăstirea Răchitoasa, este una solicitantă și în regim de vreme bună. Cu toate acestea, experiența, ambiția și pregătirea cicliștilor au depășit inclusiv impedimentele de ordin meteorologic.

„Uneori, cu cât e mai greu, cu atât devine mai frumos”, a declarat, de la înălțimea experienței sale de campion la automobilism, organizatorul Turului Colinelor, Adrian Răspopa. „Important este că feedback-ul a fost unul foarte pozitiv, lucru care ne stimulează în vederea celorlalte două curse băcăuane de anul acesta, Drumul Eroilor, din 21-22 august și Gentleman s Tour, programată pe 2 octombrie, dar și a ediției din 2022”, a concluzionat Răspopa.

La Bacău, lucrurile nu se fac cu jumătăți de măsură. Dacă anul trecut s-a derulat o cursă, acum, au fost organizatenu mai puțin de trei”, a declarat președintele FR Ciclism, Alex Ciocan, care privește deja cu încredere spre 2022: „La cum se prezintă Bacăul, este clar că anul viitor, va deveni o componentă de bază a Turului României la ciclism”. O provocare prinsă din….goana bicicletei de președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea.

„Ne bucurăm să se întâmple așa. Oricum, ușa noastră este deschisă”. Prin urmare, fie vreme bună, fie vreme rea, Bacăul face totul pentru a…pedala!

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri