Răzvan Bibire

Da, știu, zicala e invers: «urma scapă turma», în sensul că ultima oaie din turmă (urma), fiind halită de lup, acesta nu mai are nici un interes să mai urmărească restul oilor. E altă poveste.

Spuneam, acum câteva zile, că românii nu mai sunt o națiune, nemaifiind învățați să se gândească la ei ca la un colectiv, ci doar ca la niște individualități, nu mai sunt decât o gloată. O turmă, dacă vreți, fără prea multe în comun, în afară de câteva interese majore, între care și cel de a supraviețui.

Dar atât; pe români, cu părere de rău, nu-i interesează să construiască un viitor comun, ci să se salveze individual care cum poate. Neavând interese legate de viitorul comun, românii nu-și planifică viitorul, fiind interesați doar de câteva lucruri imediate: ce vor mânca azi, ce țoale își vor cumpără, cu ce telefon își vor impresiona colegii de muncă și așa mai departe. De aceea lipsesc din peisaj sentimentele de solidaritate care ar trebui să caracterizeze o națiune.

Mulți au impresia că deceniile de comunism au șters această solidaritate, dar eu cred că înainte de 1990 am văzut cele mai însemnate dovezi ale acestui sentiment, care a dispărut pe măsură ce se edifica societatea capitalistă. Bine, unii o să înțeleagă că fac apologia comunismului; este și asta o altă caracteristică a turmei, aceea că gradul de inteligență este tot mai scăzut. Să depășim momentul!

Mentalitatea de turmă, însă, merită să fie studiată. Gloată înțelege puțin, către deloc, face confuzii, dar reacționează foarte bine la stimuli simpli. Din acest motiv este și favorita creatorilor de revoluții mai mult sau mai puțin colorate. Un sistem politic poate fi răsturnat de o hoardă, un lider poate fi impus de o turmă bine coordonată, o țară poate fi ușor de învins dacă populația ei este redusă la statutul de gloată condusă de instincte primare.

De câți ciobani e nevoie ca să conduci o turmă de oi? Doi oameni și trei câini pot mâna sute de animale unde vor ei. La fel se întâmplă și la nivelul societății, atunci când oamenii abandonează gândirea critică și se reped să muște cu poftă din manipulările oferite cu marinime de păstorii turmei.