Cine ar putea renunta la atractiile Antalyei?

Turcia a devenit de multi ani una dintre destinatiile turistice preferate mult de români. Evenimentele de acolo, de la sfârsitul saptamânii trecute, au bulversat oarecum situatia, dar, cum orice moneda are doua fete, si atractia pentru vacante in Turcia rezista. Peste 90.000 de turisti români au cumparat, în acest an, vacante în Antalya, de exemplu.

Circa 15% aveau plecarea in paradisul de la Mediterana, chiar de la inceputul acestei saptamâni si nu au renuntat. Multi dintre turistii aflati deja in vacanta in Turcia nici nu au auzit ce se intâmpla la Ankara si Istanbul, pentru ca in vacanta cam rupi legatura cu lumea, mai ales cu media locala.

Din surse oficiale, 11.000 de turisti se afla in vacanta in Turcia, iar altii se pregatesc sa ajunga acolo. Printre ei, si bacauani de-ai nostri.

PUBLICITATE

Statiunile litorale ale Turciei sunt departe de evenimente

Cum vad bacauanii aceasta situatie, ce fac cei care isi doresc vacante in Turcia? Cum vad situatia agentii de turism si turoperatorii?

Dumitru Nanescu, directorul general al celei mai mari agentii de turism din Bacau, Inter-Tour, vede o situatie complexa in tara baclavalelor.

„Nu stim cum va evolua situatia – spune managerul Inter-Tour. Dar, deocamdata pe partea de chartere turistice totul decurge normal. Turoperatorii principali, titularii de chartere, au format celule de criza. Inclusiv patronatul ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) a constituit o astfel de celula.” La fel vede situatia si managerul agentiei Top Travel, Liliana Manole.

„In Turcia – ne-a declarat managerul – au fost probleme numai in Ankara si in Istanbul. In zonele turistice, indeosebi in Antalya, oamenii sunt insa linistiti. Nu au fost probleme de nici un fel, nici in aeroport. Partenerii cu care eu lucrez in Antalya spuneau ca au avut turisti individuali, iar vamile nu au fost inchise cum s-a anuntat. Nu s-a stat la coada, oamenii isi vad de concedii. Este, asa, o stare de agitatie, dar eu cred ca se potolesc lucrurile.”

Cine vrea, poate renunta. Dar farmecul Antalyei invinge teama

Agentii de turism au gândit masuri pentru a preintâmpina efectele crizei din Turcia. „Oricare turist care ar vrea sa renunte la vacanta in Turcia o poate face fara penalizari si este realocat – spune Dumitru Nanescu.

Partea buna a lucrurilor este ca peste 20% dintre solicitanti sunt deja acolo, in vacanta. Nu se tem, pentru ca statiunile sunt foarte bine pazite, hotelierii si autoritatile guvernamentale au interes ca treaba sa mearga bine, altfel vor intra si ei in criza. Solicitari pentru statiunile din Turcia sunt in continuare din Bacau.

Chiar si luni, 18 iulie, am vândut bilete, solicitate de patru familii. Oamenii sunt de tot felul: unii mai circumspecti, altii cu grija pentru viata lor, dar si oameni care inteleg ca evenimentele de acum din Turcia au loc in centrele de putere, respectiv in Ankara si Istanbul. Cel putin pentru Istanbul, speranta de turism normal s-a degradat pe termen lung. Pentru noi, important e ca avem charter avion direct din Bacau spre Antalya, care circula normal.”

Liliana Manole ne-a dat exemplul turistilor care s-au intors din Turcia chiar sâmbata. „Avem si turisti care ne-au intrebat daca mai merg sau nu, dar nu se tem – a precizat mangerul de la Top Travel. Nu, lucrurile nu sunt atât de grave cum s-a creat impresia, o arata si jurnalistii care au ajuns acolo. Si eu intentionez sa ajung in Turcia in toamna, in concediu. Eu chiar cred ca acum este o oportunitate sa mergi, pentru ca este primul an in care sunt tarife mai mici la turci. In Ankara si Istanbul sunt ceva probleme, dar in zonele de litoral, in statiuni, nicio problema.”

Petru Done

Criza politica s-a simtit diferit in Turcia, spre deosebire de ceea ce au relatat agentiile de presa internationala. O spune Mehmet Ali Rende, inginer sef adjunct la societatea care se ocupa de realizarea variantei ocolitoare a municipiului Bacau. Acesta ne-a declarat ca rudele sale sunt in Turcia la acest moment, dar pentru ele puciul a insemnat altceva.

„Oamenii nu au simtit efectiv nici o schimbare. Singurele orase afectate au fost Ankara si Istanbul. In rest, oamenii au vazut totul la televizor, cum am vazut si noi din România. Totul a durat câteva ore atunci, vineri seara, acum totul a revenit la normal”, spune Mehmet Ali Rende. Cu atât mai putin ar fi fost afectati turistii care erau in Antalya la acel moment, fiind si mai departe fizic de locul evenimentelor. Pe de alta parte, inginerul turc sustine ca puciul n-a avut efectul dorit, ci, dimpotriva.

„Pentru ca au fost putini la numar, militarii respectivi n-au reusit decât sa-l faca pe presedinte sa para mai puternic. A fost ca o furtuna intr-un pahar cu apa. Ce s-a mai intâmplat acum este ca foarte multi lideri din fortele armate si Justitie au fost schimbati. Presedintele este popular, a fost ales cu un scor foarte mare, de 52 la suta”, mai spune Rende.

Inginerul mai spune ca familia si prietenii sai nu sunt in pericol si nici turistii nu ar trebui sa se teama de calatorii in tara sa, pentru ca totul a revenit la normal. (Andreea Gavrila)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ