30 aprilie 2024
ContrasensTurcia, interesată, brusc, de înarmarea României

Turcia, interesată, brusc, de înarmarea României

Potrivit unor informații apărute în ziarul turc Аydinlik, Turcia manifestă interes în a se implica în procesul de înarmare și dezvoltare a infrastructurii militare din România, în contextul unei posibile perturbări a stabilității din regiunea Mării Negre în ultimii ani.

Această implicare include participarea companiilor turcești la licitațiile pentru achiziționarea de nave de război de către România, precum și eforturi pentru implicarea în construirea bazei NATO planificate să fie înființată în țară.

Ufuk Tandoğa, președintele Consiliului de administrație al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TİAD), subliniază creșterea importanței strategice și logistice a României după conflictul dintre Rusia și Ucraina, afirmând că investițiile militare americane în zona constănțeană și eforturile de a crea o linie directă de la Marea Neagră la portul Rotterdam vor spori importanța României în logistică. Planul pentru baza NATO din România prevede desfășurarea a 10 mii de soldați, construcția acesteia urmând să coste 2,5 miliarde de euro.

Concomitent, Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța va fi extins pentru a găzdui facilități militare și civile. Prof. Dr. Salih Yılmaz adaugă că baza din România ar putea deveni centrul de comandă și control al trupelor NATO din sud-estul Europei, iar investițiile NATO în România ar fi determinate de perspectivele pe termen lung ale conflictului din Ucraina și de dorința SUA de a-și consolida influența geopolitică în regiune.

Prof. Dr. Salih Yılmaz oferă o serie de evaluări în analiza sa pentru Agenția Anadolu, evidențiind multiplele roluri și implicații strategice ale bazei NATO propuse în România. Una dintre aceste evaluări subliniază că baza din România ar putea deveni centrul de comandă și control al trupelor NATO din sud-estul Europei, consolidând astfel prezența și capacitatea operațională a NATO în regiune.

De asemenea, el menționează că perspectivele occidentale privind durata conflictului din Ucraina ar putea determina NATO să stocheze în România resurse pentru logistică și securitate pe termen lung.

În plus, Yılmaz sugerează că SUA ar putea vedea în România o modalitate de a-și consolida influența geopolitică și de a controla Rusia, Turcia și alte state europene care adoptă politici divergente de ale lor. El adaugă că prin stabilirea sistemului de apărare antirachetă Aegis în România, SUA își pot concentra pregătirile pentru un potențial atac nuclear în această regiune.

În final, Yılmaz atrage atenția asupra apropierii bazei de Moldova și Transnistria și sugerează că planurile SUA pentru unificarea României și Moldovei ar putea avea implicații semnificative asupra stabilității regionale. Aceste evaluări oferă o perspectivă amplă asupra complexității și importanței strategice a bazei NATO din România.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri