8 mai 2024
ActualitateTudorița Lungu, deputat PNL: „Traficul de ființe umane poate fi combătut doar...

Tudorița Lungu, deputat PNL: „Traficul de ființe umane poate fi combătut doar cu legi clare și instituții ferme.”

Tudorița Lungu, deputat PNL, atrage foarte serios atenția asupra unui fenomen prea puțin combătut, acela al traficului de persoane care, în opinia sa, riscă să scape de sub control. Într-o declarație politică, deputatul liberal băcăuan vorbește despre lipsa acțiunilor preventive, deși ”Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a elaborat proceduri noi, care au fost introduse din acest an.

Cu toate acestea, partea de prevenție se aplică încă prea puțin, iar ce se întâmplă ulterior cu victimele identificate este lăsat prea mult pe seama ONG-urilor, fără ca statul să asigure și o finanțare corespunzătoare. Este suficient să ne uităm că, atunci când victime ale traficului de persoane sunt copiii, aceștia sunt plasați, ulterior identificării, în instituții de protecție care nu furnizează și asistenţă specializată. Tot în sarcina ONG-urilor au ajuns și victimele din România aflate în străinătate, care au primit gratuit documente de călătorie emise de ambasadele noastre, dar guvernul nu a achitat și costurile de transport, lăsând acest lucru în seama organizațiilor neguvernamentale. Deși legea prevede îngrijire psihologică şi medicală pentru toate victimele, guvernul nu a oferit mai mult de o şedinţă de consiliere psihologică şi nu a acoperit costul serviciilor medicale necesare,de care s-au preocupat tot ONG-urile.

O chestiune atât de gravă este pasată de statul român în curtea asociațiilor și fundațiilor! Ne confruntăm, ca țară, cu o lipsă de coerență a instituțiilor statului român, dar și cu niște schimbări legislative care au avut efecte discutabile. Modificările Codului Penal au redus capacitatea poliţiei de a strânge dovezi în anchete penale legate de traficul de persoane, iar pensionarea anticipată a poliţiştilor a dus la scăderea cu 30% a efectivelor. Legea Recursului compensatoriu a dus la eliberarea anticipată din închisoare a peste 500 de traficanţi de persoane”.



Tudorița Lungu a accentuat și faptul că ”trăim într-un stat mai puțin sigur decât credeam și că fenomenul traficului de persoane este unul prezent și îngrijorător. Prima condiție pentru ca o problemă să fie rezolvată, total sau parțial, este ca aceasta să fie identificată și asumată. Altfel, poate scăpa de sub control, iar fenomenul poate deveni de neoprit. Într-un recent raport privind traficul de persoane în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București constata că nu îndeplinim standardele în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, deși există o strategie naţională pe cinci ani şi un plan naţional de acţiune. pentru intervalul 2018-2022. Accentul în acest plan este pus pe prevenirea traficului și pe protejarea victimelor. Numai că, aproape ca de fiecare dată, de la ce se întâmplă pe hârtie la ceea ce se aplică este un traseu lung și sinuos. Statul Român nu a alocat și resursele financiare necesare pentru activităţile de prevenție. Deși au existat programe de informare, în special în ceea ce privește munca forțată, problemele persistă, și pe fondul corupţiei și a complicităților unor funcționari din instituțiile publice”.

Semnalul de alarmă al deputatului Tudorița Lungu apare pe fondul organizării, la sfârșitul săptămânii trecute, în Bacău, a unei dezbateri pe tema traficului de persoane, la care au participat adolescenți din toate județele Moldovei. ”Nu este suficient să ne lamentăm, important este să găsim soluții. Avem nevoie de legi limpezi și de instituții ferme, care să nu stea la aceeași masă cu infractorii! Este nevoie de o finanțare predictibilă pentru ONG-urile care oferă servicii victimelor, dar și de polițiști pregătiți să lucreze cu victimele. Și, peste toate, este nevoie de educație, de informare, de prevenție. De implicarea fiecăruia dintre noi”, a conchis Tudorița Lungu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri