5 decembrie 2023
Zona zeroEu știuTudor Ciuhodaru: Nu neglijați înțepăturile de țânțari

Tudor Ciuhodaru: Nu neglijați înțepăturile de țânțari

Virusul West Nile face victime și în România. Sunt 276 de cazuri de infecţie înregistrate în ultimul an iar 42 pacienți nu au mai putut fi salvați. Ultimul deces s-a înregistrat la Iași iar autorităţile au fost nevoite să testeze tot sângele donat, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Rețineți:

1. Sunt câteva simptome de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
2. În astfel de cazuri este necesară spitalizarea pacientului.
3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria și mai rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile.
5. Prevenția este cea mai bună alternativă:
a) Evitați înțepăturilor de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!)Țânțarii pot înțepa și prin haine. (Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.)
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea tânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor.)E bine de știut:

1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit în anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)
2. În Europa virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate în Africa. (peste 110 specii de păsări pot fi infectate)
3. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
4. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
5. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
6. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
7. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
8. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
9. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
10. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri