29 martie 2024
EconomieTsunami de scumpiri peste romani

Tsunami de scumpiri peste romani

Romanii s-au obisnuit ca la inceputul fiecarui an sa ii intampine un val de scumpiri. Mai ceva ca in anii trecuti, noul an aduce un adevarat tsunami de scumpiri. Gazele naturale, energia electrica, impozitele, asigurarile obligatorii etc. sunt serviciile care s-au scumpit de la 1 ianuarie. De regula, aceste majorari sunt urmate de scumpiri in cascada la produsele alimentare si nealimentare.

Gazele naturale sunt mai scumpe din aceasta luna cu 15 procente. Autoritatea Nationala de Reglementare an domeniul gazelor naturale a explicat ca scumpirile sunt consecinta preturilor mai mari la gazele importate si a cresterii volumului de gaze naturale din import. Si energia electrica va fi mai scumpa, cu 1,8 la suta. Consecinta acestei majorari este o factura mai mare la antretinere, cu aproape o treime, cred sefii asociatiilor de locatari. Si pentru energia electrica vom plati mai mult, cu aproape doua procente, indiferent de tipul de abonament. Consumatorii de curent electric cu abonament social vor plati 0,1750 lei pe kilowat/ora pentru primii 45 de kilowati consumati. Pentru un consum antre 45 si 75 de kilowati/ora / luna vor plati 0,4120 lei si 0,8 lei pentru consumul ce depaseste 75 de kilowati pe luna. Autoritatile spun ca majorarea este determinata de cresterea pretului la carbune, dar si a cheltuielilor facute cu retelele de transport si distributie a curentului electric.

Din pacate, noile scumpiri vor fi resimtite cel mai mult de pensionari sI de romanii cu venituri foarte mici. De aceea, Guvernul a adoptat o serie de masuri prin care ancearca sa atenueze efectele scumpirilor. Ajutorul de ancalzire acordat persoanelor cu venituri mici, cuprinse antre 24 si 190 de lei noi, a fost majorat an functie de venitul pe membru de familie. Partea proasta este ca de fiecare data, scumpirea gazelor si a energiei electrice a fost urmata de cresteri de pret la alimente si unele produse industriale. Prin urmare, ne putem astepta sI la scumpirea alimentelor de baza. Noi scumpiri va aduce si noul cod fiscal, care urmeaza sa fie adoptat. Este anuntata si majorarea pretului la tigari si alcool, ca urmare a cresterii accizelor, dar si a impozitelor la terenul agricol si forestier. Din acest an, fermierii vor plati antre 20 si 60 de lei noi pe hectar.



Cresc impozitele

O serie de impozite cresc ancepand din aceasta luna la 16 la suta fata de 10 la suta cat erau pana acum. Este vorba de impozitele aplicate castigurilor la bursa si celor obtinute din tranzactiile imobiliare, dobanzi si dividende. Majorarea este prevazuta de Codul Fiscal an vigoare anaintat de fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu. Aprobarea proiectului noului Cod Fiscal a fost amanata. Ministrul Sebastian Vladescu a anuntat ca modificarile aduse actului normativ vor fi transmise Guvernului la anceputul acestui an si vor tine seama de propunerile reprezentantilor mediului de afaceri, de sindicate si patronate.

Asigurari mai scumpe

Soferii vor avea mai mult de platit din aceasta luna. Asigurarile auto obligatorii sunt mai scumpe cu pana la 30 la suta decat anul trecut. Cei care nu-si vor asigura masina risca sa primeasca amenzi usturatoare. Pretul unei asigurari obligatorii variaza de la o societate la alta si este stabilit an functie de capacitatea cilindrica a motorului. Daca masina are mai putin de 1200 de centimetri cubi, asigurarea pentru persoane fizice este cuprinsa antre 138 de lei noi si ajunge pana la 182,88 de lei, pentru un an antreg. antre 1201 si 1400 de centimetri cubi, polita de asigurare costa antre 151,1 si 201,6 lei noi. Pentru capacitatea 1401 – 1600 cm cubi, posesorii de autoturisme vor plati pana la 230,4 lei noi pe an. Masinile mai puternice sunt asigurate cu bani mai multi. Polita poate ajunge pana la 259,2 lei noi. Preturile sunt diferite de la o societate de asigurari la alta. Amenzile pentru neplata asigurarii auto obligatorii sunt cuprinse antre 100 si 200 de lei. Acestea vor fi ansa majorate de la 1 aprilie. Cei care nu-si vor asigura masina risca amenzi antre 3000 si 5000 de lei vechi. Tot de la anceputul anului trebuie sa cumparati si rovignieta, obligatorie daca vreti sa parasiti localitatea de domiciliu. Pretul acesteia variaza an functie de respectarea normelor euro de poluare si este cuprinsa antre 16,8 si 24 de euro.Scris de Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri