13 mai 2024
EvenimentTrustul Media DESTEPTAREA a fost cucerit de adolescenti

Trustul Media DESTEPTAREA a fost cucerit de adolescenti

Trustul Media Desteptarea a fost ieri gazda elevilor de la colegiile nationale „Ferdinand I” si „Vasile Alecsandri”, in cadrul programului “Scoala Altfel” care se desfasoara in premiera in invatamântul românesc. A fost o intâlnire interactiva, o calatorie in lumea cuvintelor, sunetelor si imaginilor, elevi si ziaristi fiind parteneri pentru o zi ALTFEL.

De pe bancile clasei in redactia de stiri a Trustului Media Desteptarea. Astfel si-au inceput ziua elevii de la Colegiul National "Ferdinand I" – clasa a XI-a A – si cei de la Colegiul National "Vasile Alecsandri" – clasa a IX-a C. Ei au dat startul unei saptamâni "altfel", timp in care in invatamântul românesc se vor desfasura activitati diferite de procesul educativ clasic.
Elevii de la Colegiul "Ferdinand I" au fost matinali. Au avut timp pe indelete sa viziteze toate departamentele trustului. Au fost urmati de elevii de la Colegiul “Vasile Alecsandri”, care au avut parte si ei de o intâlnire cu ziaristii din presa scrisa, de la radio si televiziune. "Ziarul Desteptarea a luat fiinta in 22 decembrie 1989. O mâna de oameni curajosi, in momente extrem de dificile, in colaborare cu multi tineri care au gasit un spatiu si o forma de exprimare au dat viata unui proiect aflat de mult timp in inimile si sufletul lor. De 22 de ani, DESTEPTAREA este ziarul bacauanilor, cotidianul axat in principal pe informatii: asta este, de fapt, si menirea presei: de a informa", a explicat in deschidere Gheorghe Baltatescu, senior editor al Trustului Media Desteptarea.
Elevii au aflat direct de la redactorii Trustului Media Desteptarea care sunt satisfactiile, dar mai ales obligatiile, raspunderile si normele dupa care ziaristul isi construieste informatia, stirea, ancheta sau reportajul. A fost si pentru trustul nostru o altfel de zi, a fost o intâlnire interactiva, in centrul careia s-au aflat oaspetii de la cele doua colegii bacauane. "Meseria asta nu o faci singur, ci in relatie cu cetateanul, petentul, specialistul – toti cei care te ajuta cu informatii sau iti cer ajutorul. Trebuie sa fii un bun comunicator: sa vorbesti clar, simplu si sa intrebi pâna când te lamuresti", le-a spus elevilor Silvia Patrascanu, redactor.

Sunet si imagine

Ajunsi la Radio Alfa, tinerii au dorit sa stie cum sunt difuzate stirile si muzica. "Ne asculta oamenii din intreg judetul, de aceea mergem pe informatii locale. Oamenii vor sa afle ce se intâmpla la ei acasa. Reporterii sunt la curent cu evenimentele care au loc in oras si ne dau stirile proaspete, in direct", le-a explicat elevilor Anca Seres, de la Radio Alfa.
Dar cea mai interesanta parte a vizitei s-a desfasurat in televiziune, acolo unde elevii au fost fascinati de tehnica moderna, de lumini, sunet si mai ales de platoul de unde se difuzeaza emisiunile TV Bacau. "Televiziunea face anul acesta 11 ani. Este mezina trustului, dar i se spune « regina » pentru ca imbina cuvântul, care ia forma vocii, cu imaginea si iese produsul finit: STIREA", le-a transmis elevilor Nicoleta Timaru, editor stiri la TV Bacau.



Primele emotii

De la teorie, tinerii au trecut si la practica, adica s-au instalat in fata Prompterului, de unde au dat citire stirilor. Desi s-au amuzat copios, elevii au inteles ca nu este atât de usor pe cât pare din fata micilor ecrane. Ieri, ei avut prilejul sa asculte si…sa vada cum se construieste un ziar, un jurnal de stiri la tv sau o emisiune la radio, au avut ocazia sa stea de vorba cu ziaristi care lucreaza de ani buni in mass-media. Adolescentii s-au aratat incântati de organizarea si modul modul in care se lucreaza, de ritmul activitatii dintr-o redactie, mai ales ca, dupa inedita experienta, multi au prins gustul meseriei de jurnalist. "Televiziunea m-a interesat cel mai mult. Pentru noi, in clasa a XI-a, este bine sa ne orientam spre viitor. Oricum voiam sa merg la jurnalism si acum am prins gustul acestei meserii", a spus Viali Munteanu, de la CN "Ferdinand I". "Am fost interesata sa vad cum se fac stirile. Nu sunt hotarâta ce facultate voi urma, dar mi-ar placea sa lucrez in aceasta sfera a informatiilor sau a relatiilor cu publicul", a spus si Alexandra Pintilie, de la acelasi colegiu. "Este o experienta frumoasa. Unii dintre noi deja s-au gândit la o cariera in acest domeniu care este interesant si te tine mereu activ", a spus si Ioana Cavaleru, de la CN "Vasile Alecsandri".

Scopul: orientarea profesionala

Elevii au fost insotiti pas cu pas de profesorii lor, care si-au dorit astfel sa ii indrume pe copii in alegerea unei cariere potrivite pasiunilor lor. "Elevii de clasa a XI-a se gândesc ce vor face in continuare. Stiu ca sunt intre ei care doresc sa lucreze in mass-media si am decis sa incepem cu «Desteptarea». Ei au fost foarte receptivi si sunt sigur ca vor mai dori detalii din domeniu", a declarat prof. de socio-umane Mihai Chelaru, cadru didactic la CN "Ferdinand I". Si bobocii vor sa ia startul devreme, astfel incât analizeaza de pe acum ce cariera li s-ar potrivi mai bine.
"A fost preferinta copiilor, care desi in clasa a IX-a vor sa isi formeze o imagine despre ce ar putea deveni fiecare. Noi am mai facut vizite si la alte institutii. Acest trust are un impact major asupra bacauanilor si l-am preferat pentru ca am spus ca aici au ce invata", a declarat si prof. Elena Chelaru, de la CN "Vasile Alecsandri".
Atât pentru elevi, cât si pentru redactorii Trustului Media Desteptarea intâlnirea a fost un fructuos schimb de experienta. Scoala altfel poate deveni in timp un argument al integrarii invatamântului românesc in realitatea cotidiana. Trustul Media DESTEPTAREA, prin notorietatea de care se bucura, prin experienta de peste 20 de ani in presa locala, dotarile de ultima ora, profesionalismul si calitatea jurnalistilor au devenit repere asupra carora partenerii nostri de o zi – elevii – le vor lua in calcul atunci când se vor afla in postura de a alege meseria, profesia lor viitoare.
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri