1 decembrie 2023
Top StoryTrupele DIAS chemate pe tarla: Presedintele LAPAR ramâne fara rapita

Trupele DIAS chemate pe tarla: Presedintele LAPAR ramâne fara rapita

Conflict la nivel inalt intre agricultori: Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), acuza ca angajatii grupului Comfert i-au distrus circa 100 de hectare cultivate cu rapita, in Valea Ursului – Neamt. La fata locului au venit angajatii unei firme de paza si trupele de interventie ale Politiei. De cealalta parte, reprezentantii Comfert sustin ca pamantul nu e arendat de Baciu, ci de ei.

Ing. Laurentiu Baciu, administrator al Romagria SRL Bacau si presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) pe tara, acuza ca angajatii grupului Comfert au intrat pe terenul arendat de Romagria la Valea Ursului – Neamt si “au intors cultura de rapita pe 100 de hectare”.

Plantele erau deja rasarite, ceea ce inseamna ca paguba va fi destul de mare. Baciu sustine ca suprafata totala arendata de Romagria la Valea Ursului este de 350 ha.“Oamenii au venit la capat de rând si i-au dat afara deoarece nu au contract de arenda cu grupul Comfert. Ei spun ca au semnat un document, dar nu era vorba de arenda, era un fel de contract in alb pe care Comfert l-a completat ulterior. Sunt persoane in vârsta, unele nestiutoare de carte, care au fost manipulate.

Au facut deja plângere la politie pentru fals in inscrisuri si inselaciune. Trebuie respectat dreptul omului de a arenda proprietatea cui doreste.” Administratorul Romagria SRL afirma ca “reprezentantii Comfert nu aveau dreptul sa-mi distruga culturile.”

Angajatii Comfert ar fi cultivat grâu pe cele 100 ha pe care ing. Baciu avea rapita. “Firma de paza pe care am angajat-o a chemat trupele DIAS”, sustine liderul LAPAR. Pâna sa vina DIAS, “politistii din Valea Uzului ii pun pe proprietari sa dea declaratii ca nu vor mai calca in câmp si nu vor mai scoate utilajele afara!”

Miza o reprezinta fondurile UE

Catalin Grigoriu, administratorul Comfert, sustine ca el are dreptul sa lucreze terenul din Valea Ursului, iar nu Laurentiu Baciu, si ca a facut o plângere penala care are ca obiect 700 ha care urmeaza sa fie lucrate. Grigoriu afirma ca Baciu a intrat abuziv, prin urmare a chemat politia.

“E vorba, pur si simplu, de rautate! Are impresia ca totul este al lui si ca poate face orice in tara asta”, declara Grigoriu, referindu-se la adversarul sau. “Eu am inregistrat tot terenul arendat la APIA pentru a obtine fonduri europene, precizeaza administratorul Comfert SA. Credeti ca as minti si as risca sa pierd 1,2 milioane de euro pentru cele 350 ha din Valea Ursului? Acolo e vorba de proprietarii a 20 ha care au fost convinsi de Baciu cu un sprit sa se razgândeasca si sa incheie contract cu el! Oamenii au fost manipulati!”

Grigoriu afirma ca pe acele 20 ha nu a distrus cultura de rapita. “Terenul din Valea Ursului nu a fost niciodata cultivat de Baciu. Daca are dreptate, de ce nu face plângere penala pentru distrugere?” Laurentiu Baciu, administrator Romagria, il contrazice si afirma ca a sesizat Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Bacau si a facut plângere penala, dar “nimic nu s-a miscat pâna in prezent!”

Razvan Bibire
Silvia Patrascanu
FOTO: Ionut Unguru

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri