„Artizanii” dau culoare evenimentelor băcăuanilor

Despre muzică se vorbește de la începutul omenirii. Muzica a fost cea care l-a însoțit pe om în toate stările sale. Că a fost vesel sau trist, omul a cântat. Totuși, starea cea mai „cântată” a fost veselia, muzica fiind în toate cazurile un balsam pentru suflet. Trupa Artizan, un proiect muzical apărut, în primul rând, din dragostea față de muzică, este un astfel de balsam.

Dănuț Gheorgheș, inițiatorul proiectului «Trupa Artizan», are experiență în muzică. Și-a început cariera atunci când era elev în clasa a IX-a, colaborând cu mai mulți muzicanți și lăutari ai Bacăului. Când era în clasa a XI-a, Dănuț a început un proiect care a durat șase ani, avându-l partener pe regretatul profesor Dan Năstase. După această experiență, au urmat multe altele, iar Dănuț Gheorgheș ne-a vorbit despre ele prezentându-și cariera: „Am fost profesor de muzică la Colegiul de Artă și coordonator la Clubul ArtisDaio pe care l-am pus pe picioare cu ani în urmă. Cu acest club, practic mi-am făcut ucenicia în management”.

Trupa Artizan

Începuturi

Trupa Artizan a apărut în anul 2013, prima dată într-o formulă mai restrânsă, cu patru membri. „Eu știam unde vreau să ajung. Aveam itinerarul trasat în memorie. Încet, încet, cu investiții și evenimente, cu prieteni și recomandări, am crescut”, ne-a povestit liderul trupei despre începuturi. După un an și ceva de la debutul proiectului, trupa a trecut pe live. Evident că aici a apărut o dilemă și am cerut informații suplimentare. „Până atunci eram, să spun așa, semi-live.



Adică anumite instrumente erau reproduse prin clapele de la sintetizator (orgă). Practic, eu singur, la clape, înlocuiam patru oameni. Nu se compară sunetul instrumentului cu cel de pe clape. Și în acest fel am început să creștem numărul membrilor formației cu instrumentiști. Ne-am lărgit orizonturile și genurile muzicale în funcție de cererea publicului”, ne-a dezvăluit Dănuț Gheorgheș. Trupa Artizan cântă în prezent în următoarea formulă: Dan Vrînceanu, Andreea Vetrea (Gheorgheș) și Emi Șiler – soliști vocali; Sebi Păun – saxofon; Dănuț Gheorgheș – clape; Sandu Bîrlenghea – bass; Marius Aluncăriței – chitară și Gelu Zavate – tobe. Componenții trupei mai folosesc în timpul show-rilor și alte instrumente, cum ar fi vioara sau acordeonul.

Trupa Artizan

De unde … Artizan?

Orice om care pleacă la drum cu un proiect, încercă să-i dea un nume. Asta s-a întâmplat și în cazul lui Dănuț Gheorgheș care ne-a mărturisit că la început a avut o listă lungă cu tot felul de denumiri. „Cel mai bine îmi suna Artizan. Nu este un nume neapărat cu o idee strictă. Am dat pur și simplu peste el răsfoind internetul și dicționarul și mi-a atras ideea de «artizan», adică lucru bine făcut”, a explicat Gheorgheș care ne-a mai spus că pe lista de nume mai exista Garaj Band sau altele care duceau în zona rock-ului și nicidecum nu erau pentru o formație de evenimente.

Trupa Artizan

Trupa Artizan nu este orientată pe un gen anume, având o paletă foarte largă, de la pop și rock, până la muzică balcanică, populară și etno, adresabilitatea fiind variată, evenimente private și, în ultima perioadă, chiar și publice. „Anul acesta am avut o serie de concerte live, în urma unei colaborări cu cei de la Axial Music, care ne-au solicitat pentru aceste evenimente publice. Au fost experiențe interesante și importante care ne-au făcut să creștem în calitate ca trupă”, a spus liderul trupei. Totuși, pentru trupa Artizan primordiale sunt evenimentele private, în această direcție „artizanii” depășind demult granițele Bacăului.

De exemplu, în acest an, trupa băcăuană a cântat și peste granițele județului la: Suceava, Iași, Vaslui, Brăila, Slatina sau Târgu Mureș, urmând ca în noaptea dintre ani să cânte la Băile Herculane. „Am avut norocul să încep acest proiect când toate motoarele de căutare pe internet erau în forță. În același timp am făcut mai multe cursuri de dezvoltare personală. Toate aceste aspecte m-au ajutat ca într-un timp foarte scurt să dezvolt puternic proiectul «Artizan», lucru care ne-a adus un plus de notorietate. Astfel se explică și faptul că suntem solicitați în mai multe orașe din țară”, a explicat Dănuț Gheorgheș. Acesta ne-a mărturisit că pe viitor își dorește ca trupa Artizan să devină una din cele mai cunoscute formații de evenimente din țară.

Trupa Artizan

Vocile Artizan-ului

Este evident faptul că într-o formație trebuie să existe omogenitate între partea instrumentală și cea vocală. Fără a știrbi cu nimic meritul instrumentiștilor trupei, am ales de această dată să aflăm cine și ce stă în spatele vocilor „artizanilor”. Asemeni Albei ca Zăpada între pitici, Andreea Vetrea este singura prezență feminină în trupa Artizan. Andreea, sora lui Dănuț Gheorgheș, este, putem spune, „pata de culoare” din formație, dar și „privighetoarea” care dă farmec „artizanilor”.

„Anul acesta am împlinit patru ani de când fac parte din Artizan”, își începe Andreea povestea, care ne spune că în trupă abordează mai mult genul muzicii populare, dar și melodii din repertoriul românesc și internațional. „Cel mai mult, trebuie să spun, îmi place muzica ușoară românească, fiind cea mai dragă sufletului meu, pentru că acolo simt că mă regăsesc”, ne-a destăinuit Andreea Vetrea, subliniind că piesa ei favorită este „Iubirea schimbă tot” din repertoriul Andrei.

Dincolo de Artizan, vocea trupei este profesoară la Clubul ArtisDaio unde predă canto muzică ușoară, cât și pian. Despre această experiență, „privighetoarea artizanilor” ne-a povestit că a pregătit copii, dar și adulți, oameni care și-au dorit să învețe să cânte la nivel de hobby, dar să cânte bine, ca la carte. Cu toate că are timpul destul de limitat, Andreea a obținut și câteva premii alături de copiii pe care îi pregătește la muzică. Înainte de toate acestea, însă, Andreea are altă meserie, alte priorități. „Sunt mama unui băiețel de doi ani, Emi, și mai port în pântec o fetiță. Sunt însărcinată în luna a șasea. Mi-am dorit foarte mult să am băiat și fată”, a punctat vocea feminină de la Artizan. Ea spune că își dorește ca proiectul din care face parte să se dezvolte și mai mult și să ajungă cunoscuți în toată România.

Trupa Artizan

De pe navele de croazieră în Artizan

Ajunși la capitolul „copii” și remarcând că Andreei i se potrivește piesa Andrei, „Cine seamănă cu mine” în care artista se mândrește că are și băiat și fată, Dănuț Gheorgheș a precizat că în această situație lui i se potrivește „Fetele lu’ tata”. Tot în ipostază de tătic se regăsește și al doilea vocalist al trupei, Dan Vrînceanu. Pentru că Dan este din Onești și la momentul întâlnirii noastre stătea cu cei mici, abordarea a fost în conferință telefonică, pentru că tehnologia de azi ne permite.

Dincolo de toate glumele cum că Dan este casnic, solistul ne-a mărturist ce reprezintă pentru el acest proiect: „Sunt de doi ani în această trupă și din punct de vedere profesional, în acest moment, Artizan înseamnă totul pentru mine.” Dan Vrînceanu este un solist cu experiență și a cântat în mai multe formații. Probabil cele mai importante colaborări au fost contractele de pe navele de croazieră, unde a avut șansa să lucreze cu mulți instrumentiști și muzicieni străini, specialiști în etertainment.

„Am făcut spectacole de cabaret, am fost director de etertainment pe două din navele de croazieră pe care am lucrat, iar de când am intrat în Artizan este cam ceea ce mi-am dorit eu să se întâmple în România din acest punct de vedere”, ne-a povestit Dan Vrînceanu care a mărturisit că nu are un gen anume preferat: „Îmi place muzica în general, îmi place să cânt și să transmit emoție”, a concluzionat solistul.

De la fotbal la muzică

Cunoaștem cu toții povestea lui Julio Iglesias, care la 17 ani apăra poarta lui Real Madrid. Dar Dumnezeu a avut alt destin pentru goalkeeperul madrilenilor și după o accidentare, Julio Iglesias a ajuns celebrul cântăreț ascultat pe toate meridianele lumii. Începutul acestei povești se potrivește mezinului trupei Artizan. Emi Șiler are doar 23 de ani și joacă fotbal la AS Viitorul Nicolae Bălcescu în liga a IV-a. Din primăvara acestui an este vocalist la Artizan. „De când mă știu am jucat fotbal, iar de muzică am început să mă ocup acum doi ani, în baie la duș”, ne-a povestit Emi, care a spus că în cariera sa de fotbalist a trecut și pe la FCM Bacău și Ceahlăul Piatra Neamț.

Auzindu-l cum cântă în baie, părinții lui Emi, fiind prieteni cu interpretul de muzică populară și de romanțe George Cojocărescu, l-au îndemnat să facă o audiție. Putem spune că întâlnirea a fost de bun augur și sfaturile au fost înțelepte, pentru că Emi Șiler a ajuns solist în trupa Artizan. Emi preferă mai mult muzica ușoară și cover-urile din zona pop, chiar rock, dar nu refuză celelalte genuri.

„Sunt la începutul carierei mele. Sunt tânăr și nu știu unde mă vor purta pașii în viitor. Cred însă că ăsta este drumul meu în viață și sper într-o colaborare lungă în acest proiect, pentru că mă regăsesc în el”, a declarat mezinul trupei Artizan, precizând că piesa lui favorită este Good Times – Richard Bona și Raul Midon. Emi a mai specificat că prioritară în momentul de față este muzica. La întrebarea dacă fotbalul e pe locul II, tânărul a spus că e chiar pe III. Motivația a fost simplă și indiscutabilă: „Am prietenă!”

Trupa Artizan

Trupa Artizan la X-Factor

Fiind o discuție cu oameni din muzică și pentru că sunt la modă concursurile de televiziune din acest domeniu evident că am atins acest subiect. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că atât Andreea, cât și Emi au participat la actuala ediție X-Factor. În primă fază cei doi au fost separat la audițiile care au avut loc la Iași. Cei de la emisiune au realizat că sunt membri în aceeași trupă și le-au propus să participe la „grupuri”.

Evident că au acceptat și au participat cu numele de Artizan, ceea ce a făcut foarte bine trupei. Atât Andreea, cât și Emi au precizat că a fost o experiență foarte interesantă și importantă care, cu siguranță, contează în carieră. Actuala ediție X-Factor nefiind încheiată și având niște clauze, cei doi nu ne-au putut dezvălui până în ce fază a concursului au ajuns. Tot ce ne-au spus „artizanii” este faptul că au lucrat în echipa Carla’s Dreams.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"