Așteptam această generație. O așteptam încă dinainte ca ea să se fi născut. O așteptam așa cum așteptăm ca România, și nu doar fotbalul românesc, să fie schimbat de noile generații. „The millenials”, carevasăzică. Generația lui Ionuț Radu și George Pușcaș face furori la Europeanul Under 21 din Italia. Două meciuri, cu Croația și Anglia, două victorii, ambele cu câte patru goluri în contul naționalei mici antrenate de Mirel Rădoi. O națională mică pusă pe fapte mari. O națională care nu doar că promite, dar se ține și de cuvânt. Urmează Franța, foarte probabil semifinalele și…Stop!

Indiferent de ce se va întâmpla azi, cu Franța și mai apoi, în semifinale, această echipă a trecut deja un test important. Poate cel mai important: a intrat în inimile tuturor românilor. Și a făcut-o prin ceea ce a arătat pe teren, dar și dincolo de el. Pe teren, „tricolorii mici” au arătat ce înseamnă să deprinzi ABC-ul fotbalistic. Și să faci fotbal ca la carte. La zi, nu la fără frecvență. La Academia lui Gheorghe Hagi precum Cicâldău, Florinel Coman, Ianis sau Băluță, la Leicester precum Pașcanu sau la Arsenal, aidoma lui Vlad Dragomir.

Să joci un an întreg în Seria A, la doar 21 de ani și să o salvezi pe Genoa de la retrogradare, cum a fost cazul lui Ionuț Radu. Să dai goluri care să o promoveze pe Palermo (chiar dacă neregulile financiare au țintuit echipa siciliană în B, cu un pasiv serios), așa cum George Pușcaș o făcuse și la Benevento, cu două sezoane în urmă. Toate acestea contează mult. Și te fac să poți trece inclusiv de momentele dificile, cum au fost și contra Croației, la 2-1, dar și cu Anglia, în acel final de infacrt.

Spuneam că „tricolorii mici” au intrat în inimile românilor si prin atitudinea lor din afara terenului. Iar aici este suficient să comparăm celebrul „să ne faceți statuie, bă”, al lui Gheorghe Hagi dinaintea Mondialului din Franță 1998 cu emoționantul „nu mi-e teamă deoarece vă am pe voi în față și o țară întreagă în spate” rostit de Ionuț Radu înainte de jocul cu Anglia. E cu totul și cu totul altceva. Ne cresc copiii. Și suntem mândri de ei!