3 februarie 2023
-1.1 C
Bacău
HomeActualitateTricolor de 100 de metri la Tîrgu Ocna

Tricolor de 100 de metri la Tîrgu Ocna

Evenimentul „Unirea face Puterea – Tricolorul călător”, organizat în acest an la a patra sa ediție, a ajuns, luni 23 ianuarie, și la Târgu Ocna, după un periplu prin județele Argeș, Dâmbovița, Buzău și Vrancea. În orașul în care s-a retras, după abdicarea de la tron a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, diplomatul Unirii Principatelor Costache Negri, inițiatorul proiectului Tricolorul Călător, ziaristul și omul de artă Victor Mihalache, a adus un drapel tricolor lung de 100 de metri, care a fost purtat desfășurat de zeci de elevi de la Biserica Răducanu până în Piațeta „Costache Negri” din fața Primăriei, unde se află și bustul marelui unionist.

La evenimentul care a debutat cu un scurt tedeum în curtea Bisericii Răducanu, lângă mormântul lui Costache Negri, au venit prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel și primarul Cristian-Aurelian Ciubotaru, vicepreședintele Consiliului Județean – Gelu Panfil, dar și președintele Raionului Glodeni – Ion Cojocari, din Republica Moldova, și primarul comunei Costache Negri (Galați) – Ștefan Luca (ocomună unde există și o casă memorială a demnitarului Unirii). Alături de ei și de zecile de locuitori ai orașului Târgu Ocna au fost și reprezentanții Filialei județene Bacău Cultul Eroilor și ai filialelor județene ale Asociației Naționale a Veteranilor de Război și Asociației naționale a Ofițerilor în Rezervă și în Retragere.
După tedeum, elevii au purtat drapelul tricolor în marș pe străzile orașului până în piațeta din fața Primăriei, unde s-a jucat, apoi, Hora Unirii, în care s-au prins toți participanții la eveniment.La final, în sala Centrului Cultural „Ion Talianu” au fost rostite vibrante mesaje în care au fost evocate importanța actului Unirii Principatelor din anul 1859, dar și personalitatea diplomatului Costache Negri. Astfel de mesaje au fost transmise de Lucian Bogdănel, de Ion Cojocari, de Ștefan Luca, de grl. fl. aer. dr. Vasile Florea – președintele Filialei Veteranilor de Război, de Dănuț Voicu – președintele Filialei Cultul Eroilor, de col. (rtr) Costel Ciupercă – președintele Filialei Asociației Naționale a Ofițerilor în Retragere și în Rezervă, de părintele Silviu Neicu și de Victor Mihalache.

La final, elevi din Târgu Ocna au oferit un scurt spectacol de cântece folk și patriotice.

Alte titluri
Alte titluri

Opinii
Opinii

Fotbal de mâna a treia

„Mai vrem astfel de meciuri” s-au entuziasmat comentatorii TV la finalul derby-ului FCSB- Farul Constanța 2-3. „Astfel de meciuri” înseamnă să-i vezi luftând în...

Când ideologia se află în conflict cu realitatea

Nu este absolut nici o noutate. Și nici nu este vorba să opereze doar în domeniul politic. Cunoaștem acest conflict din marketing. Măcar, la...

Ultimele știri