Ceferistii din ramura infrastructura a Regionalei de Transport Feroviar ameninta cu ancetarea totala a lucrului. Masura radicala la care vor apela feroviarii va fi luata in cazul in care actuala guvernare nu va face toate eforturile pentru a rezolva cererile formulate de sindicalisti. In urma cu doua luni, ceferistii au oprit lucrul in semn de protest fata de decizia administratiei de a nu proceda la majorarea salariilor. Salariatii de la calea ferata acuza politica actualei guvernari, care tergiverseaza negocierile cu sindicatele din transportul feroviar anca din luna martie.

Feroviarii bacauani de la Regionala Iasi, care fac parte din sindicatele afiliate Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Miscare Comercial din Transporturi Feroviare, i-au averizat si pe liderii de sindicat ca vor trece la ancetarea voluntara a activitatii, daca nu vor fi aplicate masurile revendicate pe timpul grevei din vara. Nemultumitii cer ca, an cel mai scurt timp, salariul minim pe economie de 3,1 milioane lei sa fie luat ca baza de calcul a salariului, cu respectarea coeficientilor de ierarhizare. aNoi, sindicatul, nu avem nici o initiativa acest sens, pentru ca am considerat ca nu este momentul oportul, mai ales in contextul gravelor inundatii. Cert este, sa, ca nemultumiri exista in randul membrilor de sindicat, si este normal. Pentru ca, dupa greva din vara, nu am reusit sa primim absolut nimic din ceea ce am cerut. Nu s-a semnat nici contractul colectiv de munca. Or, in conditiile in care nu este nici un document oficial in care sa fie mentionate cresteri salariale sau alte drepturi, starea conflictuala va exista. Speram sa sa tina guvernantii de cuvant si sa ne acorde cel putin cele zece bonuri de masa, de la 1 iulie, si alte cinci bonuri incepand cu data de 1 noiembriea, a declarat Mihai Apetrei, liderul local al ceferistilor de la Miscare-Comercial. O alta revendicare a feroviarilor este ancheierea contractul colectiv de munca. Sindicatele de la caile ferate au fost greva in luna iunie, cerand o majorare salariala medie de 10,7 la suta si 20 de tichete de masa lunar. Administratia a oferit doar zece tichete an plus pana la sfarsitul anului, subliniind ca nu poate oferi nici o majorare salariala, societatile feroviare aflandu-se pe lista de monitorizare la cererea FMI. Curtea de Apel Bucuresti a declarat ilegala greva generala a ceferistilor, conditii in care protestul declansat in 8 iunie a trebuit sa inceteze dupa 23 de zile. Reamintim ca toate instantele de pana atunci au indicat ca fiind legala greva ceferistilor.

Ceferistii nu vor sa mai asculte nici de liderii de sindicat

Urmeaza ca si conducerea Regionalei sa fie informata in privinta amenintarii de incetare a lucrului formulata de ceferistii de la Miscare-Comercial, Inca din timpul grevei din luna iunie, salariatii de la Miscare Comercial au amenintat ca nu vor mai asculta de liderii de sindicat si vor trece la oprirea totala a lucrului. Ca urmare a acestui fapt, liderii de sindicat au declarat ca nu vor mai raspunde de actiunile salariatilor. Interesant de subliniat este faptul ca in cazul in care cei trei mii de sindicalisti de la infrastructura, estimati a fi cadrul Regionalei Iasi, nu vor mai veni la lucru, concedierea lor va fi practic imposibila. Asta pentru ca durata minima a unui curs de calificare profesionala este de 11 saptamani la meseriasii din antretinere cale ferata si 37 de saptamani la impiegatii de miscare. Scris de Florentin RADUPUBLICITATE