30 aprilie 2024
ActualitateTrei zile la Regalul de vânătoare și pescuit în Bacău

⦁ cea mai complexă manifestare dedicată, timp de trei zile, vânătorii și pescuitului în Bacău în ultimii ani, Expo „Hunting Moldavia 2019” - Târg Internațional de Vânătoare și Pescuit și Festival Vânătoresc, a ajuns, duminică, 27 octombrie, la final

Trei zile la Regalul de vânătoare și pescuit în Bacău

Evenimentul a fost organizat în Complexul sportiv TNT de compania SITAEL Team Bacău și a reunit, în expozițiile indoor și outdoor, 50 de operatori economici din domeniu – din România, Cehia, Polonia și Ungaria, dar și direcțiile silvice din județele Bacău, Neamț, Suceava, Bistrița-Năsăud și Prahova), asociații județene de vânătoare și pescuit (AJVPS-uri), asociații de vânătoare și pescuit private, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău și Muzeul Cinegetic Posada, din Comarnic (Prahova). La ediția din acest an, cele două instituții muzeale au venit și cu trofee de vânătoare care au aparținut lui Nicolae Ceaușescu.

Echipamente și trofee vânătorești, oferte turistice

Vizitatorii au putut achiziționa, de la firme de prestigiu, îmbrăcăminte, încălțăminte, echipamente și accesorii specifice domeniilor vânătoare și pescuit. De asemenea, au avut șansa de a viziona expoziții unicat de trofee cinegetice, o parte evaluate chiar în ringul târgului de comisia internațională de evaluare CIC (The International Council for Game and Wildlife Conservation) a trofeelor cinegetice aparținând asociațiilor și vânătorilor persoane fizice.
Și la acest eveniment a fost prezentă Agenția de turism Inter Tour Bacău, cu oferte care includ sejururi, trasee, resorturi de vânătoare și organizarea de partide de vânătoare, dar și cu oferte de circuit cultural și viticol la crame de prestigiu din România și din Republica Moldova.



La masă cu vânătorii și pescarii

Nu au lipsit nici preparatele vânătorești, unele pregătite chiar la fața locului de asociațiile private de vânătoare și de vânători iscusiți și în ale bucătăriei din județele Bacău, Neamț și Bistrița-Năsăud. În ceaune imense au fiert ciorbe și gulaș, iar pe grătare au sfârâit hartane de carne de mistreț și de pasăre, dar și celebrii mititei și cârnăciori. Nu au lipsit țuicile, afinatele și cornatele, brânzeturile, murăturile de sezon și dulciurile preparate în casă, dar nici berea artizanală sau vinul.

Primele expoziții de câini de vânătoare în Bacău

După-amiezile au fost dedicate, vineri și sâmbătă, Expoziției canine de vânătoare, cu participarea specială a asociațiilor chinologice din Bacău, Sibiu și din Iași. Acolo au putut fi admirate rase de câini folosite la vânătoare și a fost văzut și un exercițiu de găsire a vulpii ascunse în propria ei vizuină de câinii dresați special.

Conferințe de specialitate, lansări de carte

Cei mai interesați dintre vânători și pescari, dar și dintre cei care au ajuns la târg doar în calitate de vizitatori au putut asista, sâmbătă, la o suită de conferințe despre „Mecanismul, prevenția și compensarea pagubelor”, „Impactul expansiunii recente a șacalului auriu (Canis aureus) în România – Fapte și supoziții” și despre „Metode complementare de estimare a efectivelor de fazan și iepure de câmp”, susținute de conferențiari din România și din Ungaria.
Tot cu acest prilej au fost lansate volumele „Viziunile Sfântului Eustațiu” și „Mai ții minte, suflete?…”, scrise de Gabriel Cheroiu și Sorin Gârjan.

Ceremonii vânătorești tradiționale

Sâmbătă dimineață, în ringul Expo Hunting Moldavia a sunat cornul. Un corn englez, la care un maestru din Iași a dat „glas”, chemărilor specifice partidelor de vânătoare în diferitele momente ale lor, dar și unor melodii dedicate vânătorilor din toate timpurile. Nu a lipsit nici tradiționalul concurs pe tema „Chemarea cerbului la boncănit din chemători”.
Dar, de la asemenea manifestări precum Expo Hunting Moldavia nu putea lipsi, din program, nici Seara vânătorească, organizată la Hotel-Restaurant EMD din Bacău, un meniu vânătoresc pe măsură și cu degustări de vinuri alese susținute de Domeniile Cotnari.

„Expo Hunting Moldavia 2019 a fost un succes maxim în ceea ce privește participarea publicului, a tuturor celor cărora li se adresa evenimentul. Și expozanții au fost foarte mulțumiți de ceea ce au văzut la Bacău, dar și de ceea ce au reușit să promoveze ca produse și servicii, poate și ca vânzări. Ei s-au declarat hotărâți să revină și la anul și astfel vom putea păstra tradiția în Moldova. Vom continua și în ediția viitoare cu un program interactiv care suscite interesul pentru toată lumea”.
Corneliu Pricope, managerul SITAEL Team Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri