20 aprilie 2024
CulturăTrei secole de lectura publica in Bacau

Trei secole de lectura publica in Bacau

De la Gheorghe Sturdza la Bill Gates

Ideea unei biblioteci publice in Bacau a prins radacini o data cu infiintarea, la 1884, a “Societatii Oamenilor Carii Scriu Ceti”, care edita si publicatia “Mica Revista”. Inca din primul numar (15 februarie 1886) este publicat statutul si programul societatii, la punctul f fiind trecut ca obiectiv “A forma o biblioteca pentru usul general al publicului”, cf. “Biblioteca Publica Bacau – Centenar – 1893 – 1993, Bacau 1993, Marilena Donea, Ioan – Lazar Paraschiv, Radu Stoian, volum din care vom mai prelua si alte informatii. Abia peste noua ani, in 1893, o parte din membrii “Societatii oamenilor carii scriu ceti” se regrupeaza in jurul noii Societati “Cultura”, printre ei ii gasim pe Gheorghe Sturdza, devenit primar, N. Corivan, N.I. Bibire, C. Tulburi, Gh. Jovianu, Emil Manoliu, I. Brosteanu, C. Praja si altii, intelectuali de frunte ai urbei, care vor intemeia prima biblioteca publica in Bacau. Devenit primar, Gheorghe (Iorgu) Sturdza, fiu al beizadelei Costache Sturdza si nepot al domnitorului Ionita Sandu Strurdza, dupa multe tergiversari, dupa multe discutii, reusesete ca in ziua de 27 iunie 1893, ora 3 pm, sa inaugureze, in sediul Primariei (astazi, cladirea din fata Hotelului Decebal, sediul Protectiei Civile) prima biblioteca publica. La deschidere, fondul de carte ajunsese, prin donatii publice la peste 2.000 de volume, cea mai importanta fiind a primarului Gheorghe Strurdza, aproape 1.000 de volume, in valoare de 4.000 de lei, donatia având si o explicatie a gestului: ”… vin a oferi Bibliotecii Publice din acest oras Bacau fondu cartilor ce posed, ca cei cari nu stiu sa poata învata, iar cei care stiu ceva, sa se poata perfectiona; cu aceasta conditie ca acel fond sa poarte numele Beizade C. Sturdza.” Datorita acestui gest, conditie, Bibliotecii i s-a atribuit numele de Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza”.

Din acelasi volum citat mai inainte, aflam ca primul administrator al Biblioteii Publice a fost registratorul-arhivar Neculai Paraschiv. Acesta, constiincios, la cererea primarului, intocmea zilnic lista cititorilor, acestia nefiind mai mult de 6 pe zi, iar in zilele cu ploaie nu venea nimeni. Programul era stabilit de la 7 la 10 seara, trei ore pe zi.



De-a lungul anilor, biblioteca publica a trecut prin perioade mai bune dar si unele dificile. Sediul a fost mutat de mai multe ori, la fel s-a intâmplat si cu subordonarea institutionala. Abia in 1960 revine la sediul initial, insa in 2004 Biblioteca Judeteana Bacau se muta in incinta Muzeului de Stiinte ale Naturii din Parcul Cancicov, iar Sectia pentru copii in cladirea Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”.

*Din 1956 si pâna in prezent, au detinut functia de director 11 persoane. Au indeplinit munca si misiunea de bibliotecar al Bibliotecii Judetene personalitati cunoscute acum ale culturii, literaturii si vietii spirituale ale Bacaului, cum ar fi poetii si scriitorii Sergiu Adam, Ovidiu Genaru, Viorel Savin (director intre anii 2001-2003), Calistrat Costin, Victor Mitocaru, Donea Marilena, Ion Tudor Iovian, dar si ziaristii Mandica Mardare sau Ioan Enache.

*Cea mai veche carte existenta in inventarul Bibliotecii este Odysseea. Homer. Ad. Verbum translata Andrea Dino Justinapolitano interpreta – Salingiaci: Ioannes Soter execudebant, 1540. Astazi, in rafturile bibliotecii se gasesc peste 450.000 de documente de biblioteca, din care 70.000 sunt in Sectia pentru copii.

Cultura digitala

Astazi, la marcarea a 120 de ani de lectura publica in Bacau, de la infiintarea primei biblioteci publice, Biblioteca “Costahe Strurdza” finalizeaza un important program denumit BIBLIONET, derulat timp de cinci ani, datorat tot unei donatii, una extraordinare din partea Fundatiei Bill si Melinda Gates, prin intermediul IREX Bucuresti. “A fost cea mai mare bucurie a colectivului bibliotecii noastre, nu am fi reusit niciodata sa ne procuram cu fonduri locale asemenea echipamente. Era timpul sa intram si noi in era calculatoarelor, a inaltei tehnici de comunicare si informare. Trebuie sa tinem pasul cu vremurile pe care le parcurgem”, ne-a spus Gabriela Moraru, director al Bibliotecii “C.Sturdza”. Cu ocazia implinirii a 120 de ani de lectura publica in Bacau, la sediul Bibliotecii din Parcul Cancicov se vor vernisa trei expozitii tematice, realizate de colectivele secţiilor şi filialelor.Tot de la ora 10, in Sala Multimedia, va avea loc Gala Absolventilor Biblionet, care incunumeaza cinci ani de proiect – Biblionet – Lumea in biblioteca mea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri