9 septembrie 2024
CulturăTrei sculpturi ale lui George Apostu au fost donate statului român de...

Trei sculpturi ale lui George Apostu au fost donate statului român de un cetăţean libanez

O atmosferă de adevărată sărbătoare, un eveniment de o excepţională valoare culturală, spirituală şi sentimentală a avut loc ieri, 31 mai 2018, în Bacău. În ala mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, foarte mulţi băcăuani, oficialităţi locale şi judeţene, secretari de stat în Ministerul Culturii, ambasadorul României în Republica Liban, academicieni, artişti plastici, critici şi istorici de artă, primari din câteva comune din judeţ, au fost împreună la ceremonia şi festivităţile de primire a unei valoroase donaţii, făcută statului român de cetăţeanul libanez, Excelenţa Sa Sheikh Michel Bechara El-Khoury (n. 24 nov. 1926, Beirut), fiul primului președinte al Libanului post-independent, Bechara El Khoury, respectiv trei sculpturi în lemn, trei opere de artă, care poartă semnătura sculptorului George Apostu, născut pe meleaguri băcăuane, la Stănişeşti, plecat în Franţa, urmând drumul anevoias de afirmare în arta plastică europeană, la fel ca şi marele lui înaintaş, Constantin Brâncuşi.

Frumoasa poveste a început cu exact acum un an, când Sheikh Michel Bechara El-Khoury a contactat ambasada României din Beirut, manifestându-şi intenţia de a dona cele trei lucrări, pentru a reveni, după cum scrie în actul official, în locurile unde s-a născut artistul, în Bacău. Artizanii îndeplinirii dorinţei donatorului au fost ambasadorul Victor Mircea şi secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, prezenţi şi ei la festivitate. Au vorbit despre superbul gest al cetăţeanului libanez, al întregii familii acad. Răzvan Theodorescu (“Acest dar ne arată că un popor se afirmă în lume prin cultură, prin creatorii lui. Cele trei opere se întorc acasă, datorită generozităţii unei familii de artişti, de oameni de afaceri, care ştiu că prin cultură putem să fim solidari şi prieteni”), Alexandru Pugna, secretar de stat (“Astăzi revine acasă spiritul lui George Apostu, trei lucrări geniale care vor intra în patrimoniul ţării, al Bacăului.

Este o zi binecuvântată de Dumnezeu, dăruită nouă pentru a ne bucura împreună”), Varujan Vosganian, deputat, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, vicepreşedintele CJ, Adrian Popescu, ambasadorul Victor Mircea, care a adus în faţa asistenţei întreaga poveste a acestzui minunat dar, iar în final a luat cuvântul fiul donatorului, Malek El Khoury, care a mărturist simplu că, după aproape 40 de ani de când tatăl lui şi sora acestuia, Huguette Caland, artistă care l-a cunoscut pe George Apostu la Paris, au achiziţioant cele trei opera, au decis ca ele să revină în ţara de origine, astfel ca poporul, băcăuanii să se bucure de frumuseţea şi valoarea lor, cu condiţia să fie expuse în aer liber, iar vizitarea lor să fie gratuită. A fost aplaudat minute în şir, iar Gheorghe (Geo) Popa, secretar de stat, amfitrionul manifestării, i-a înmânat Diploma şi Medalia “Centenarul Marii Uniri.

De la ora 19.30, la Centrul de Cultură “George Apostu”, a avut loc vernisajul expoziţiei cu cele trei lucrări şi unei expoziţii de fotografii, cu imagini din viaţa lui George Apostu şi din travaliul aducerii lucrărilor în ţară.

Cine sunt donatorii?

E.S. Sheikh Michel Bechara El-Khoury (n. 24 nov. 1926, Beirut), fiul primului președinte al Libanului post-independent, Bechara El Khoury.

A fost pentru două mandate guvernatorul Băncii Centrale a Libanului (BDL). A ocupat, de-a lungul carierei sale, multiple funcții ministeriale: între 1965 și 1968 a fost ministru al informației, ministru al apărării și ministrul turismului. Este membru fondator al Consiliului Național al Turismului. A fost numit, de asemenea, reprezentant personal al Președintelui Republicii.

Cariera sa bogată și diversificată a început ca jurnalist la cotidianul „Le Jour”. A participat la o serie de misiuni oficiale libaneze în Londra, Paris, Vatican și Cairo, în calitate de Atașat al Departamentul Politic al Ministerului Afacerilor Externe. A fost consilier juridic pentru numeroase bănci. A fost implicat activ în conducerea unor companii. Timp de peste zece ani, a publicat numeroase articole și studii și a ținut conferințe la „Cénacle Libanais” și alte instituții culturale. Este co-fondatorul băncii NECB, cumpărată recent de Saradar Bank, unde este membru al Consiliului de Administrație.

Huguette Caland (n. 19 ian. 1931), pictor, sculptor, designer vestimentar, fiica primului președinte al Libanului post-independent, Bechara El Khoury; s-a stabilit în Los Angeles, după ce a trăit și creat în Beirut, Paris și o scurtă perioadă la New York. A colaborat cu poetul Adonis (pentru ilustrațiile de carte), cu George Apostu sau cu Pierre Cardin (pentru care a creat o linie de haine). Caland face parte din categoria artiștilor moderniști în arta libaneză, într-o perioadă de revoluție socială și politică, în care toate dogmele tradiționale erau transformate. Lucrările artistei sunt prezente în muzee și colecții private din Orientul Mijlociu, SUA și Europa.

Huguette Caland l-a cunoscut pe George Apostu la Paris, în ultima parte a existenței sale, și a intermediat achiziția lucrărilor de către fratele său, Sheikh Michel Bechara El-Khoury. Cele trei sculpturi în lemn sunt donate cu dorința expresă de a ajunge înapoi în locul unde s-a născut sculptorul George Apostu, Guvernul României hotărând prin memorandum ca lucrările să intre în patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img