Liviu Iuliu Petrila s-a nascut in Bacau in anul 1952, este absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport la Bacau, forma de invatamânt „la zi” si al Academiei de Studii Economice la fara frecventa. Intre 1975 si 1985 a fost profesor de educatie fizica si sport la Faraoani, fiind celebru in perioada respectiva pentru ca parcurgea acea distanta in alergare.

Din 1985 pâna in 1990 a fost antrenor de atletism la Clubul Sportiv Scolar Bacau. Din 1990 a plecat si s-a stabilit in Finlanda, dar vine anual acasa in România, doua saptamâni in decembrie la Alba Iulia si cam inca doua saptamâni vara, in Bacau si Cernauti. In Finlanda s-a stabilit la Kirkkonummi, un orasel situat la 29 de km. de capitala Helsinki, unde a lucrat ca profesor de sport. Acum este ghid turistic la o biserica ortodoxa unde lucreaza din 2009. Primul contact cu maratonul l-a avut in anul 1970 si de atunci a alergat in nenumarate curse.

„Este un miracol ce am vazut astazi. Sunt zeci de persoane care alearga prin parc iar acest lucru mi se pare fabulos”, ne-a spus Liviu Petrila care a precizat ca el a alergat in aproximativ 200 de curse de maraton si semimaraton, din pacate doar 15 in România. Liviu Iuliu Petrila are patru copii, intre care fiica Iulia este casatorita si locuieste in Germania. Iulia a mostenit pasiunea tatalui sau si participa la curse.

PUBLICITATE

„In 2009, la vârsta de 32 de ani, Iulia a alergat in primul ei cross. In luna august, in jur de 14, ea vine impreuna cu familia ei acasa la Bacau, dar se opreste intâi la Bistrita unde va participa la o cursa de semimaraton”, ne-a povestit alergatorul bacauan. Si pentru ca „aschia nu sare departe de trunchi”, fiul Iuliei, nascut la Helsinki acum 16 ani, se pare ca a primit si el, probabil prin gena, pasiunea pentru alergare.

Astfel, cei trei, Liviu Petrila de 64 de ani, fiica Iulia de 39 de ani si nepotul Paul de 16 ani, au participat impreuna in urma cu mai bine de o luna la o cursa semimaraton la Hamburg. „Practic, am fost trei generatii in aceeasi cursa”, ne-a spus mândru maratonistul bacauan, care ne-a mai povestit printre altele ca: „Prima data, in 1970, parintii mi-au dat o Dacia 1100. Acum conduc un model de Citroen care are doar 11.000 de km la bord. In cei 46 de ani de când conduc, eu nu am facut 100.000 de km cu masina dar am alergat mult mai mult”.

Revenind la cursa de la Hamburg in care au alergat cei trei, Liviu Petrila ne-a povestit ca spre final nu mai putea alerga si a incheiat cursa in pas de mers. Cine a câstigat cursa in familie ? Chiar n-a avut importanta. Pentru ca atât fiica cât si nepotul si-au insotit seniorul la pas pâna la linia de finish. Am vrut sa aflam, din curiozitate, daca dupa atâti ani Bacaul mai este „acasa”. „Sigur ca «acasa» este aici la Bacau.

Acolo este ceva temporar. Este ca si cum am fi plecati intr-o localitate din vestul tarii, iar acasa venim la Bacau”, a precizat Liviu Petrila care a vrut sa sublinieze faptul ca este bucuros ca, de la an la an observa schimbari in bine. Ce-i lipseste cel mai tare? „Ziarele. Dar am mare noroc cu editiile online. Citesc desteptarea.ro in fiecare zi iar asta imi da senzatia ca sunt mult mai aproape de «acasa». România se vede altfel când esti plecat departe. Tot respectul pentru toti cei care sunteti aici si ati facut lucruri extraordinare”, ne-a spus la finalul intâlnirii alergatorul bacauan.

„Comparând sportul de la noi si cel din Finlanda, pot sa va spun ca este o mare diferenta. In Finlanda sportul este pur amator. Si sa va dau un exemplu: un antrenor cum ar fi cel al echipei de volei Stiinta Bacau, in Finlanda ar primi cam jumatate din salariul minim pe economie. Sa spunem ca ati trai in Finlanda si ati avea copilul in lotul national de juniori la fotbal. Parintii platesc cantonamentul, platesc masa, cazarea, transportul, federatia asigurând doar antrenorul. Insa ei au ceea ce se numeste cultura sportiva.”
Liviu Iuliu Petrila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ