25 aprilie 2024
ActualitateTrei cazuri de trichineloza

Trei cazuri de trichineloza

Infestarea cu Trichinella Spiralis se poate solda cu decesul pacientului! Este atentionarea reprezentatilor Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. In ultimele doua luni, la nivelul judetului Bacau au fost identificate trei animale cu trichineloza.

Trei cazuri de trichineloza in numai doua luni. Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau au inregistrat doi porci misterti si un urs infestati cu Trichinella Spiralis. “Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice si porcii”, ne-a declarat doctorul Vlad Gheorghita, purtator de cuvant al DSVSA Bacau.

Nu are semne clinice sesizabile



Porcii se pot infesta numai consumand resturi de carne de porc infestata, nesterilizata, sobolani vii sau cadavre de sobolani infestati, cadavre de caini, pisici ori animale salbatice infestate. “Trebuie mentionat faptul ca, atat la porc, cat si la celelate animale, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul si larvele lui nu se vad cu ochiul liber. Omul se imbolnaveste consumand carnea infestata de porc, insuficient fripta sau fiarta”, a mai spus Vlad Gheorghita. Ca localizare, in prima perioada, parazitul se gaseste in intestine. Etapa urmatoare a bolii este aceea in care larvele se rapandesc in organism. In faza finala, acestea se fixeaza in diferiti muschi.

Pentru a preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci au urmatoarele obligatii:
– taierea porcilor in vederea consumului familial nu trebuie sa se faca fara a anunta medicul veterinar;
– aceasta carne de porc (din gospodariile proprii) nu poate fi introdusa in unitatile de alimentatie publica;
– cand se organizeaza vanatori trebuie anuntat si medicul veterinar pentru a se putea recolta probe.


Recomandari pentru populatie:
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau de vanat;
– sa achizitioneze carne numai din centrele comerciale specializate;
– sa renunte la obiceiurile culinare riscante: consumul de carne cruda sau insuficient prelucrata termic.

Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. “Tulburarile digestive care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), febra, edeme palpebrale si faciale, insotite de conjunctivita si dureri musculare, sunt semne clinice sugestive in vederea stabilirii diagnosticului”, a mai spus purtatorul de cuvant al DSVSA Bacau. Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

Alexandra Zaharia
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri