29 martie 2024
ActualitateTreaba lunga, saracia omului!

Treaba lunga, saracia omului!

In reglementarea Noului Cod de Procedura Civila debuteaza institutia contestatiei privind tergiversarea procesului, in privinta careia practica judiciara ulterioara va demonstra daca reprezinta exclusiv o garantie formala privind solutionarea proceselor intr-un termen „optim si previzibil” (potrivit art. 6 alin.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului), determinata de contextul actual, al evaluarii sistemului judiciar român – referitor la indeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) – de catre Comisia Europeana I ori isi va gasi o reala aplicare practica, spre a se fundamenta intr-un remediu procesual de asigurare a celeritatii si a eficientei solutionarii proceselor civile. Se constata, astfel, o preocupare tot mai asidua in sensul limitarii duratei procesului civil astfel incât partile sa iasa din incertitudinea cu privire la posibilitatea exercitarii drepturilor lor civile subiective, ajungând la o exercitare legitima a acestora, cu eliminarea incalcarii acestor drepturi de catre alti subiecti de drept.
In acest sens, la primul termen de judecata, judecatorul va pune in discutia partilor durata pe care acestea preconizeaza ca o va avea respectivul proces civil, stabilind un interval de timp in care, teoretic, ar trebui sa se solutioneze respectivul dosar, durata ce poate fi, insa, reconsiderata.
Oricare dintre parti sau procurorul pot face o contestatie privind tergiversarea procesului atunci când apreciaza ca le este vatamat dreptul la solutionarea respectivului proces intr-un termen optim si previzibil, solicitând instantei sa ia masurile necesare pentru ca aceasta situatie sa fie inlaturata. Articolul 522, alin. 2 din Codul de Procedura Civila actual reglementeaza situatiile in care poate fi formulata aceasta contestatie si procedura de solutionare a acesteia.
Important de retinut este ca ea va fi solutionata de acelasi complet de judecata ce va solutiona dosarul pe fond, prin incheiere. In cazul in care contestatia este admisa, incheierea prin care s-a solutionat aceasta si s-au dispus masurile prin care se va inlatura cauza tergiversarii procesului, nu este supusa niciunei cai de atac, o copie comunicându-i-se contestatorului. In ipoteza respingerii contestatiei, instanta va pronunta o incheiere impotriva careia contestatorul poate face plângere in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii, plângerea fiind solutionata de catre instanta ierarhic superioara celei ce a pronuntat-o. Un element inedit, care va descuraja cu siguranta pe cei ce intentioneaza sa foloseasca aceasta procedura noua in alt scop decât cel reglementat de lege, respectiv cel de a facilita solutionarea cât mai grabnica a procesului civil, in conditii de legalitate, bineinteles, este posibilitatea instantei de a obliga pe contestatorul a carei contestatie s-a respins ca neintemeiata la plata unei amenzi cuprinsa intre 500 – 2.000 lei iar, daca partea adversa o cere, si la plata unor despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat prin introducerea contestatiei sau a plângerii. In consecinta, va sfatuim sa uzati de aceasta procedura moderna cu precautie, strict in cazurile in care tergiversarea procesului civil este una evidenta pentru a nu suferi consecintele indicate mai sus.
Asteptam cu interes scrisorile dvs. pentru a va putea fi de ajutor!
Av.Simona Dobos, avocat colaborator in cadrul Cabinetului de Avocat Dan Nitu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri