– medicamentele pot fi prescrise numai in baza aprobarii emise de catre Comisia de experti pentru afectiuni hepatice

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a semnat, la inceputul acestei luni, contractul cost – volum – rezultat pentru un nou tratament, fara interferon, al hepatitei cronice virale C si cirozei hepatice C, pentru pacientii cu stadiul de fibroza F4. Includerea acestei noi prescriptii medicale va intra in vigoare de la 1 noiembrie, dupa ce comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sanatatii vor elabora criteriile de specialitate.

Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacientii care indeplinesc criteriile de includere in acest tratament, in baza aprobarii emise de catre Comisia de experti pentru afectiuni hepatice de la nivelul CNAS. Dosarul intocmit in vederea aprobarii va fi depus la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana (CJAS) cu care se afla in relatie contractuala medicul de specialitate (prescriptor / curant). Dosarul trebuie sa cuprinda fisa de initiere a tratamentului (intomita de medicul curant), buletinele de analiza si formularul de consimtamânt informat.

PUBLICITATE

Important: numai persoanele asigurate pot beneficia de tratamentul antiviral fara interferon, in mod gratuit.

„Pacientii care sunt diagnosticati cu hepatita cronica virala C sau ciroza hepatica C si care nu si-au pregatit partial un dosar pentru accesarea tratamentului fara interferon, in Bacau sau intr-un alt centru universitar, e bine sa consulte medicul curant din judetul nostru pentru a evalua, daca este cazul, sa urmeze pasii prevazuti in procedurile programului. Acest contract este de tip cost – volum – rezultat, adica vom plati costul tratamentului doar daca rezultatul este pozitiv, adica pacientul este vindecat.”
Dan Stoica, director relatii contractuale CJAS Bacau (foto)

Investigatiile necesare pentru intocmirea dosarului (testarile fibroscan / fibromax, genotipare si determinarile cantitative ARN – VHC viremiile) se vor realiza gratuit de catre laboratoarele care vor intra in acest program, in baza unor documente pe care pacientul le va primi de la medicul curant (vouchere).

Prescrierea tratamentului si monitorizarea pacientului care va urma acest tratament se va face numai de catre medici de specialitate din 9 centre: Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Sibiu, Târgu Mures, Timisoara si Oradea. Bolnavul care vrea sa urmeze un astfel de tratament trebuie sa se adreseze unui medic curant din aceste centre universitare, unde va fi indrumat ce trebuie sa faca pentru a urma procedura. Dosarul va ramâne la casa de asigurari din centru universitar respectiv, urmând sa fie aprobat de comisia nationala.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. M-as mira..s-o vad si pe asta!!..anul trecut am platit din pensia mea de 6 mil o viremie care m-a costat 3 mil..doctora cred ca astepta vreo spaga pentru un vaucher de viremie..laboratorul de la Matei Bals spunand ca nu are reactivi pentru analize.Un fibroscan l-am facut cu galagie,amenintand ca ajung pana la minister.Din acest motiv mi-as schimba medicul cu unul mai putin batos si care este dispus sa te asculte.Totusi.nu ne-am lamurit inca cine poate accede la acest tratament intrerferon free..daca conteaza gradul de fibroza,viremia sau alte analize..sau poate recomandarea altor medici cum ca suferi de alte boli care sunt incompatibile cu interferonul!Vrem mai multe amanunte despre subiect!!!

 2. In criterile de includere in tratamentul fara interferon din Ordinul propus pentru aprobare(http://www.ms.ro/documente/ordin%20protocoale_1169_2362.pdf), a aparut un criteriu nou, care reduce considerabil(la jumatate) numarul pacientilor care vor fi inclusi in tratament. 
  Acest criteriu eliminatoriu cere ca AFP(alfa-feto proteina) sa siba valori normale(<7) lucru ce nu poate fi posibil decat in cazuri foarte putine, avand in vedere faptul ca in ciroza, hepatite virale si cronice aceasta analiza are valori peste cele normale.
  Rog medicii curanti sa faca aceasta sesizare in cel mai scurt timp, pana nu se aproba acest ordin, pentru a se modifica acest criteriu(AFP) care ne ia dreptul la tratament si la viata, in acelasi timp.
  Am VHC cu F4, intrunesc toate criteriile, mai putin AFP care este 16 si din aceasta cauza nu pot beneficia de tratament. In aceeasi situatie sunt mai mult de jumatate din pacientii cu F4 si nu vor avea nici o sansa de vindecare in conditiile in care ramane criteriul de includere cu AFP in valori normale.

 3. nu m-as fi calificat pentru medicamentul compensat avand fibroza F3. am luat drumul Indiei de unde mi-am luat tratamentul pentru 12 saptamani cu ledipasvir+sofosbuvir.

 4. Problema pretului ridicat “paralizeaza” practic accesul pacientilor la aceste medicamente. Astazi, doar cei care se afla intr-o stare avansata a bolii pot beneficia de tratament gratuit. Cei care au forme ceva mai usoare raman pe liste de asteptare….
  Se pare insa ca din ce in ce mai multi pacienti apeleaza la medicamentele generice produse in India sau Egipt si pe care si le importa legal, pentru uz personal (cf. art. 60 din TRIPS “De Minimis Imports” importul de medicamente pentru uz personal este permis). Intrucat exista multe aspecte la care un pacient este nevoit sa se gandeasca pentru cumpararea de medicamente generice, unii pacienti se organizeaza in cluburi pentru a face schimb de informatii si a se sprijini. O cautare pe Google dupa “Cum obtii Harvoni din India” va oferi informatii interesante.
  Ar fi ideal daca noul ministru al sanatatii (Vlad Voiculescu) ar putea face ceva pentru bolnavii de hepatita C, la fel cum a facut si pentru pacientii care sufera de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ