Transferul de bani între societățile comerciale a intrat în vizorul comisarilor Gărzii Financiare. Cu ocazia controalelor au fost descoperite firme care n-au depus de la înființare bilanțul contabil, sau care vindeau locomotive, produse petroliere și piese auto unor societăți fantomă.
În planul de control al Comisariatului Regional Bacău a fost inclusă și SC VILAR COM SRL Bacău, administrator Viorica Arbureanu, ca urmare a unor sesizări privind transferul unor sume de bani către alte societăți comerciale, sume ce depășeau la prima vedere veniturile raportate de societate prin deconturi, declarații și bilanț. Comisarii băcăuani au constatat că societatea desfășoară activități de comerț, majoritare fiind piesele auto. Au fost ridicate în vederea verificării autenticității și realității 73 facturi fiscale având înscrise la rubricile „furnizor” cinci societăți comerciale din Brașov. La solicitarea Gărzii Financiare Bacău, Comisariatul Regional Brașov a verificat înregistrarea societăților la organele ORC și fiscale, imprimatele cu regim special utilizate în operațiunile de livrare, precum și modul de achitare a obligațiilor fiscale către buget. Răspunsul primit a demonstrat că toate facturile trimise spre verificare aparțineau altor societăți comerciale și că patru din cele cinci societăți nu erau înregistrate în evidențele DGFP Brașov. În consecință, s-a dispus confiscarea contravalorii a 9 facturi, 540.664.700 lei, și sancționarea cu amendă de 2.000.000 lei. Toată documentația a fost trimisă organelor fiscale în vederea stabilirii obligațiilor rezultate în urma înregistrării celor 64 de facturi fiscale ce nu îndeplineau condițiile de documente legale. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală în privința unui prejudiciu adus bugetului în valoare de 4.387.132.134 lei. SC VILAR COM SRL a prezentat o scrisoare din care rezulta pierderea actelor, declararea pierderii la poliție și în presa locală. Prin raportul de inspecție fiscală au fost stabilite obligații fiscale în valoare totală de 31.584.559.925 lei, fiind sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău – DIICOT în privința acestui prejudiciu. S-a propus confiscarea specială a sumei de 12.323.596.130 lei vechi, reprezentând totalitatea sumelor încasate din valorificarea mărfurilor a căror proveniență n-a putut fi dovedită cu documente legale.
Locomotive și punți scoase la vânzare
De când a fost înființată și până în prezent, SC VITRON SRL Hemeiuși, administrator Florin Ilie, din…Ploiești, nu a depus nici o situație privind indicatorii financiari și nici un bilanț contabil. Organele de urmărire penală au fost sesizate de Comisariatul Regional Bacău în legătură cu refuzul administratorului de a pune la dispoziția organelor de control documentele contabile ale societății și nefuncționarea acesteia la sediul declarat. Ulterior, au fost reconstituite unele documente emise de societate și a fost stabilit un prejudiciu de 396.500.000 lei. În mai 2005, Secția Gărzii Financiare Neamț a solicitat confruntarea a două facturi fiscale emise de SC VITRON SRL, facturi ce aveau înscrise la rubrica „produse și servicii” o locomotivă DE 2100, cu valoarea de 13,6 miliarde lei, și o punte spate SCANIA, în valoare de 428,4 milioane lei. Verificarea nu a fost posibilă și aceste facturi au fost trimise organelor fiscale, aproximativ 5 miliarde lei. În iunie 2005, a fost efectuat un control privind verificarea legalității unor livrări de produse petroliere efectuate de SC OFFICE – AD SRL Bacău, societății comerciale SIMI IMPEX SRL Dorohoi, livrări ce ajungeau la 15.735.872.605 lei. În urma verificării provenienței produselor petroliere, a rezultat că acestea au fost aprovizionate în baza a 14 facturi fiscale emise de…SC VITRON SRL Hemeiuși, pentru 571,1 tone motorină și benzină. Administratorul Florin Ilie a refuzat și de această dată să dea orice relație despre proveniența carburanților. În aceste condiții, s-a procedat la confiscarea contravalorii celor 571,1 tone carburanți, respectiv a sumei de 15.735.872.605 lei.
Scris de Dan MINDIRIGIU