Dupa razmerita de vineri dimineata, cand o parte a soferilor societatii Transport Public a refuzat sa intre pe trasee cu autobuzele, serviciul s-a reluat in program normal sambata dimineata. Soferii au acceptat oferta facuta de conducerea societatii de majorare a salariilor cu 25 la suta, renuntand la cerinta de dublare a lefurilor. Potrivit avocatilor societatii, instigatorii "grevei spontane" de ieri dimineata vor fi deferiti justitiei. Dumitru Sechelariu, actionarul majoritar al societatii, a anuntat ca in urma incidentului este decis sa faca restructurari in cadrul companiei.

Transportul in comun in municipiul Bacau se desfasoara de sambata dimineata la turatie maxima, dupa ce vineri cateva zeci de soferi ai societatii Transport Public au refuzat sa iasa pe trasee. Serviciul a functionat in parametri legali, chiar daca orele de sosire in statie ale autobuzelor au fost date peste cap de razmerita conducatorilor auto. Sambata acestia au iesit pe trasee conform programului standard de transport. In plus, soferii au acceptat oferta actionariatului majoritar al societatii de crestere a salariilor cu 25 la suta, dupa ce in prealabil solicitau dublarea lefurilor, cerinta socotita nefondata de conducerea Transport Public.

Vor cadea capete

PUBLICITATE

Dumitru Sechelariu, actionarul majoritar al societatii, a anuntat ca in urma incidentului de vineri dimineata este decis sa opereze o serie de restructurari in cadrul societatii. Sechelariu a anuntat ca l-a demis pe presedintele Consiliului de Administratie al SC Transport Public SA, Bogdan Ghervan, si ca mai multi soferi vor fi disponibilizati. Actionarul s-a declarat solidar pana la un punct cu soferii, insa a condamnat faptul ca greva ilegala a acestora a periclitat nu doar interesele societatii, ci si pe cele ale comunitatii bacauane. De asemenea, Sechelariu a anuntat ca este dispus sa cedeze societatea municipalitatii bacauane, daca edilii vor dori sa o cumpere. Fostul primar al Bacaului a anuntat ca valorea de vanzare a Transport Public ar putea fi stabilita, fara probleme, de un expert evaluator stabilit de cele doua parti. "Va anunt ca de astazi (n.r. – vineri) presedintele CA este demis din functie. Vor pleca acasa vreo 50 de soferi, iar in perioada urmatoare vom face angajari pe aceste posturi. Pentru mine acest incident a fost un semnal important. Pana la un punct m-am solidarizat cu soferii. E normal sa vrei un salariu mai mare, dar nu e normal sa-ti bati joc de societatea pentru care lucrezi si, totodata, de comunitatea pe care ar trebui s-o deservesti", a declarat Dumitru Sechelariu.

S-au facut plangeri penale

Vineri dimineata, cateva zeci de soferi ai societatii Transport Public au refuzat sa iasa pe trasee. Acestia au cerut conducerii societatii dublarea salariilor, precum si acordarea mai multor sporuri. In prezent, salariul mediu la Transport Public se ridica la 1100 de lei (11 milioane lei vechi), conducatorii auto solicitand majorarea lefurilor la 2000 de lei net (20 de milioane lei vechi). Reprezentantii Transport Public au catalogat revendicarile soferilor drept nefondate, in contextul general al crizei economice pe care o traverseaza tara. Majorarea TVA la 24 la suta, precum si scumpirea motorinei, a pieselor de schimb si a anvelopelor au dezechilibrat situatia financiara a societatii care, dupa primul trimestru al lui 2010, a inregistrat pierderi notabile.
Avocatii societatii au declarat ca instigatorii la greva vor fi deferiti justitiei. "Am facut plangeri penale impotriva instigatorilor. E clar ca soferii nu puteau face de unii singuri ceea ce au facut. Cei care au participat la asa-zisa greva spontana trebuie sa raspunda pentru ca au pus in pericol bunul mers al societatii si au periclitat interesul comunitatii bacauane. Exista un grup de interese care s-a dovedit ca actioneaza numai impotriva societatii Transport Public. Ar fi fost foarte simplu pentru acesti angajati sa realizeze faptul ca nu sunt decat niste marionete in mainile acestui grup de interese. Ma bucura ca o parte a soferilor au inteles sa iasa vineri pe traseu si sa asigure un transport in comun in parametri stabiliti de lege in astfel de situatii”, a afirmat Nicuta Manea Citu.

Lucian Bogdanel

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ