29 martie 2024
OpiniiEditorialTraim bine?!

Traim bine?!

M-am gândit nitel pâna sa aleg tema despre care voi scrie. Chestiunea imigrantilor arabi nu prea m-a atras, cu toate ca nu am sa inteleg nicicum inactiunea autoritatilor ale caror teritorii au fost incalcate, de parca indivizii ar fi trecut pe bulevard, nu pe teritoriul unui stat suveran. Imi amintesc ca raposatul meu tata a fost arestat, inainte de ’89, când a incercat sa fuga pe la sârbi, or, acum, parca ar fi trecut vântul peste granitele grecilor, ungurilor sau ale nemtilor.

In fine, nu as vrea sa scriu nici despre decizia jalnica a alesilor de la Bucuresti de a nu-i permite familiei „tribunului” sa fie amplasat in holul Senatului, un gest realmente necrestinesc (ca sa ma exprim elegant, desi, in alte conditii, le-as fi atasat niste epitete „grele”), indiferent de cine a fost sau ce a facut raposatul Vadim.

Bun, si atunci, m-am decis sa ma concentrez mai mult asupra unei masuri, populiste – zic unii, cea a scaderii TVA-ului la alimente, decisa in urma cu trei luni. Oficial, azi alimentele sunt cu vreo 8% mai mici decât erau la începutul anului, numai ca nu cred sa se fi simtit si in buzunarele noastre. Pentru ca, la piata, de exemplu, pretul la mai toate este cel putin egal cu cel de vara trecuta, fapt pentru care oricare dintre noi ne-am putea scandaliza nitel pe taranii care, vezi Doamne, nu aplica masura luata de stat.

Doar ca uitam ca taranii nu platesc TVA, ci numai fermierii care au reusit eventual sa-si desfaca productia in supermarketuri. Sigur, din toata povestea asta cu TVA-ul scazut la alimente, bine au iesit cei din comert, in general, afacerile din acest domeniu inregistrând cu adevarat o crestere semnificativa in acete trei luni.

De altfel, era de inteles ca miza scaderii de TVA a fost cresterea consumului, dar si reducerea evaziunii fiscale din anumite domenii (de ex.: comertul cu carne). Lucru dovedit de incasarile in crestere raportate de ANAF, in prima luna de la diminuarea TVA-ului la alimente, rezultate înregistrate în ciuda efectului de contractie a veniturilor din cauza unor masuri fiscale cu impact negativ în volumul colectarii: scaderea CAS cu 5 puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit si diminuarea taxei «pe stâlp» etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri