M-am gândit nitel pâna sa aleg tema despre care voi scrie. Chestiunea imigrantilor arabi nu prea m-a atras, cu toate ca nu am sa inteleg nicicum inactiunea autoritatilor ale caror teritorii au fost incalcate, de parca indivizii ar fi trecut pe bulevard, nu pe teritoriul unui stat suveran. Imi amintesc ca raposatul meu tata a fost arestat, inainte de ’89, când a incercat sa fuga pe la sârbi, or, acum, parca ar fi trecut vântul peste granitele grecilor, ungurilor sau ale nemtilor.

In fine, nu as vrea sa scriu nici despre decizia jalnica a alesilor de la Bucuresti de a nu-i permite familiei „tribunului” sa fie amplasat in holul Senatului, un gest realmente necrestinesc (ca sa ma exprim elegant, desi, in alte conditii, le-as fi atasat niste epitete „grele”), indiferent de cine a fost sau ce a facut raposatul Vadim.

Bun, si atunci, m-am decis sa ma concentrez mai mult asupra unei masuri, populiste – zic unii, cea a scaderii TVA-ului la alimente, decisa in urma cu trei luni. Oficial, azi alimentele sunt cu vreo 8% mai mici decât erau la începutul anului, numai ca nu cred sa se fi simtit si in buzunarele noastre. Pentru ca, la piata, de exemplu, pretul la mai toate este cel putin egal cu cel de vara trecuta, fapt pentru care oricare dintre noi ne-am putea scandaliza nitel pe taranii care, vezi Doamne, nu aplica masura luata de stat.

PUBLICITATE

Doar ca uitam ca taranii nu platesc TVA, ci numai fermierii care au reusit eventual sa-si desfaca productia in supermarketuri. Sigur, din toata povestea asta cu TVA-ul scazut la alimente, bine au iesit cei din comert, in general, afacerile din acest domeniu inregistrând cu adevarat o crestere semnificativa in acete trei luni.

De altfel, era de inteles ca miza scaderii de TVA a fost cresterea consumului, dar si reducerea evaziunii fiscale din anumite domenii (de ex.: comertul cu carne). Lucru dovedit de incasarile in crestere raportate de ANAF, in prima luna de la diminuarea TVA-ului la alimente, rezultate înregistrate în ciuda efectului de contractie a veniturilor din cauza unor masuri fiscale cu impact negativ în volumul colectarii: scaderea CAS cu 5 puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit si diminuarea taxei «pe stâlp» etc.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Bine at fi daca scaderea TVA ar fi resimtita si in buzunarele noastre,.??.
    Cum preturile la piata NU au scazut,platim la fel ca anul trecut,,,>>Ma mir Cum
    a scazut EVAZIUNEA,cand vad aceeasi Tucirii,care au Certificat de Producator..
    Oare Politia Pietei nu stie,sau chiar Administratia Pietelor,cum le inchiriaza MASA,
    la [Producatori},care cresc LEGUME pe BALCON,deoarece stau la BLOC,

LĂSAȚI UN MESAJ