25 aprilie 2024
ActualitateTradiții românești peste ani la Școala „Spiru Haret”

Tradiții românești peste ani la Școala „Spiru Haret”

Sub genericul „Tradiţii româneşti peste ani”, elevii Şcolii Gimnaziale „Spiru Haret” celebrează Centenarul Unirii printr-o amplă manifestare coordonată de consilierul educativ Costel Cutur ce se desfăşoară pe parcursul a trei zile în care întreaga şcoală a îmbrăcat haină de sărbătoare.

„Simţim româneşte!” este deviza care a stârnit deopotrivă entuziasmul elevilor şi al cadrelor didactice, la activităţile dedicate Marii Uniri participând preşcolari, elevi de ciclu primar şi gimnazial. Programul a debutat marţi, 27 noiembrie, la ora 12.30, când elevii claselor a V-a B şi a VI-a C, sub îndrumarea prof. Ramona Cioarec, au prezentat piesa de teatru „Îndemn la Unire”, aplaudaţi la scenă deschisă de un public numeros, elevii şi profesorii şcolii. Mesajul de Unire, ce a străbătut peste veacuri şi şi-a găsit împlinirea la 1 Decembrie 1918, a fost primit cu multă bucurie şi a confirmat încă o dată talentul actoricesc al acestor elevi, talent izvorât parcă din sinceritatea şi verva cu care au făcut să răsune acest îndemn în inimile tuturor celor prezenţi.
Manifestările au continuat ieri, 28 noiembrie 2018, ora 12.30, când elevii clasei a VII-a A, coordonaţi de prof. Gabriela Veliche – director adjunct, au pus în scenă piesa „Dincolo de întunecare”. Naturaleţea şi entuziasmul micilor actori au făcut să se deruleze în ochii privitorilor parcă aievea scene din preajma Marii Uniri şi au demonstrat cu prisosinţă patriotismul pe care înaintaşii l-au arătat prin eroismul lor şi pe cei de astăzi l-au evocat, cu acelaşi patos.

Activitătile au continuat la ora 13.30, când profesorii şcolii au dat startul evenimentul mult aşteptat, „Balul Centenarului”. Micii şcolari au întins hora într-un număr impresionant şi au cântat „Hai să-ntindem hora mare”, devenind o singură voce şi un lanţ uman ce a înconjurat sala de sport a şcolii, locul desfăşurării activităţilor, într-o uniune simbolică ce părea să dea contur unei Românii dodoloaţe. Parada costumelor naţionale şi de epocă şi momentele de interpretare artistică ce au urmat, au scos în evidenţă frumuseţea şi bogăţia spirituală pe care o moştenim de la străbuni şi pe care o punem în valoare cu fiecare ocazie. Juriul care a premiat aceste momente, a putut vedea pe chipurile elevilor mândria de a fi român. Întreaga activitate a reînviat atmosfera începutului de secol XX şi a transpus întreaga audienţă în atmosfera din preajma Marii Uniri. Aşa cum la Alba-Iulia s-au adunat deopotrivă moldoveni, munteni, ardeleni, cu un singur gând, acela al Unirii şi într-o singură simţire, aceea a dragostei de ţară, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii „Spiru Haret”, condusă de director Constantin Codrin Ciuchi, au arătat că tradiţionalul şi modernul pot fi puse laolaltă într-o ingenioasă prezentare.


Astăzi, 29 noiembrie, preşcolarii Grădiniţei „Floriţa” vor realiza şi ei un program omagial, arătând astfel că dragostea de ţară nu are vârstă şi că educaţia patriotică are ecou şi la vârste fragede. Un omagiu României Mari va fi adus şi de corul şcolii, dirijat de prof. Cristina Cristea, care va interpreta un colaj de cântece patriotice, prefaţând o zi încărcată de evenimente. Mult aşteptata expoziţie culinară cu produse tradiţionale româneşti va fi atracţia zilei, atât prin diversitate şi culoare, cât mai ales prin aromele plăcute şi ispititoare, bucuria fiind cu atât mai mare cu cât expoziţia va fi una cu degustare. De asemenea, pe holurile şcolii, învăţătorii şi profesoarele Ana-Maria Bersan şi Gianina Damaschin vor organiza și o expoziţie de creaţii plastice, realizatorii acesteia fiind recompensaţi cu diplome acordate într-un cadru festiv.


Bogăţia spirituală se dovedeşte aşadar a fi un pom ale cărui roade sunt tot mai dulci, o dată cu trecerea anilor, materializându-se în activităţi prin care elevii învaţă să-şi cinstească trecutul, să preţuiască prezentul şi să lupte pentru viitor cu armele lor: dragostea de ţară, de limbă şi de tot ce avem frumos pe aceste meleaguri româneşti.

„Zilele acestea sărbătorim Centenarul Unirii, încercăm să-i introducem pe copii în atmosfera începutului de secol XX atât prin costume, cât și prin piesele de teatru pe care le punem în scenă și prin muzica pe care o vom asculta. Vrem să aducem în sufletul lor patriotismul și mândria de a fi român.”
prof. Gabriela Veliche, director adjunct

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri