Patriotul guvern român intentioneaza sa acorde Republicii Moldova o asistenta financiara rambursabila de 150 de milioane de euro, pentru o perioada de cinci ani. Demersul ma emotioneaza, ca si argumentul premierului Ponta, care spune ca este de datoria noastra sa ne ajutam fratii in acest moment dificil prin care acestia trec.

Românii de peste Prut chiar trec prin momente dificile. Alesii lor au transformat bugetul national, companiile de stat si sistemul bancar, dupa modelul fratilor de cruce corupta de pe Dâmbovita, in niste ruine pe care scânceste tot poporul.

Miliarde de euro sunt „spalate” nonsalant prin conturi bancare rusesti, britanice sau letone, oligarhia politico-infractionala-economica a declansat fratricidul catuselor de partid, reglarile de conturi la nivel inalt sunt abia la inceput… Era firesc – nu-i asa? -, ca in aceste momente de cumpana, când nici guvernul si nici parlamentul moldav nu mai au resurse pentru a functiona decât la limita avariei cronice, sa le oferim o pilda de solidaritate.

Neindoielnic, mai nimerit era sa le exportam niste experiente manageriale democratice, niste pilde de corectitudine / cinste (prezidentiale / guvernamentale / parlamentare…), dar, de unde nu-i, nici macar fratele moldav nu poate cere… Faptul ca politicienii moldoveni fura aidoma politicienilor români nu este o surpriza. Mai mult, cred ca este o traditie de neam, de tara.

Acuzata de faptul ca a furat bani ca ministru, doamna Elena Udrea raspunde ca era, ca este inca o traditie ca 10, 20, 40 la suta din banii publici sa fie furati (luati, spune dânsa) prin toate ministerele noastre. Doamna Udrea se apara minunat! Poti acuza / condamna un om, daca respecta traditiile de neam si tara?

Uite, de pilda, a fost aruncata pe piata o lege care zice ca taierea clasica a porcului, cu nenorocitul jungher infipt in beregata, a devenit ilegala.

Porcul trebuie anesteziat si trimis pe gratar dupa alte reguli. Normal, nimeni nu respecta aceste norme. Tot normal, nimeni nu este sanctionat. Poti, domnule, sa sanctionezi un gospodar care respecta traditiile impamântenite inca de pe vremea lui Decebalus per Scorilo? Imposibil!

Acum intelegem noi de ce cheltuiesc guvernantii zeci si zeci de milioane de euro pe proiecte care vizeaza pastrarea traditiilor de neam si de tara. Totusi, având in vedere practica europeana, o exceptie de la regula ar putea fi insa permisa.

De Craciun, de pilda, britanicii nu au voie sa manânce placinta lor traditionala, conform prevederilor unei legi de pe vremea lui Oliver Cromwell, din secolul al XVII-lea. Ce-ar fi ca dincoace si dincolo de Prut, o singura zi pe an, macar o singura zi, niciun politician sa nu mai fure? Ar putea fi o zi de 13, ca sa aiba scuza ghinionului. E prea mult? Doare? E periculos pentru democratia originala?…