Campanii de informare si seminarii tehnice

Directia Finantelor Publice Bacau a inceput o ampla campanie de informare a agentilor economici privind plata TVA la incasarea. O astfel de intalnire a avut loc deja la sediul institutiei, unde au participat peste 80 de contribuabili. Subiectul este unul de actualitate si vine in sprijinul economistilor, alaturi de un Ghid de aplicare a acestei prevederi fiscale, ce va intra in vigoare de la inceputul anului viitor.

Codul fiscal a venit cu noi prevederi privind plata TVA in momentul in care se face incasarea. Aceasta facilitate a fost luata de Ministerul Finantelor Publice pentru asigurarea unui cadru fiscal propice redresarii intreprinderilor mici si mijlocii aflate in situatii dificile datorate crizei actuale si lipsei de lichiditati, pentru cresterea vitezei de circulatie a banilor in economie si colectarea mai eficienta a taxei pe valoare adaugata. Aplicarea acestui nou sistem a fost programata pentru 1 ianuarie 2012. Pentru a veni in sprijinul contribuabililor s-a elaborat si un Ghid privind aplicarea sistemului TVA la incasare, iar, in paralel, finantistii organizeaza intalniri informative. In Bacau, primul seminar de acest gen a avut loc marti, 27 noiembrie, la sediul Directiei Finantelor Publice. “Sunt intalniri tehnice prin care se explica tot ce inseamna acest sistem de TVA la incasare”, a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvant DGFP Bacau. Persoanele vizate pentru participarea la aceste instruiri sunt toti contribuabilii interesati de aplicarea sistemului TVA la incasare. Pentru a informa cat mai multi agenti economici, specialistii de la Finante au stabilit si un calendar de intalniri in intreg judetul (28 noiembrie la Administratia Financiara Onesti, 4 decembrie la Directia Finantelor Publice Bacau, 5 decembrie la Administratia Financiara Moinesti si sediul CECCAR Bacau, 11 decembrie la Administratia Financiara Buhusi si 12 decembrie la Administratia Financiara Podu Turcului). Accesul contribuabililor la aceste intalniri este gratuit.

PUBLICITATE

Plafon limita – 2.250.000 lei

Legea prevede ca au dreptul de a aplica acest sistem de TVA la incasare acele persoane impozabile care au inregistrat o cifra de afacere care nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei. Pentru acest lucru se depune la administratia financiara de care apartine o notificare prin care sa rezulte cifra de afaceri realizata. In cazul in care acest plafon se modifica, posibilitatea de aplicabilitate a sistemului de plata a TVA la incasare se transfera pentru trimestrele viitoare. Noile prevederi fiscale nu se aplica de persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate.

TVA – numai in lei

In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de serviciu in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. Facturarea se poate face fie in forma scrisa (pe suport de hartie), fie in format electronic. Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda, insa valoarea TVA colectata, obligatoriu in lei.

„Eu ma incadrez in plafonul de aplicare a acestui TVA la incasare. Este important pentru noi, ca oameni de afaceri, sa platim taxa la incasarea facturii si nu la emiterea ei. Este o facilitate pe care eu o astept de mult timp. S-a mai vorbit de ea si in vara. Important este sa se aplice. Ne ajuta foarte mult in rularea de bani.”
Florin Ciocan, administrator firma de IT

„Eu lucrez in contabilitate. Aceste intalniri sunt binevenite pentru noi, pentru ca astfel putem sa primim raspunsuri la anumite intrebari. Sunt discutii libere, constructive, mai ales ca aici vorbim de o facilitate noua, mult asteptata de agentii economici, cei cu afaceri mici si mijlocii.”
Claudia Balau, contabil

Se prevede ca, de la inceputul anului viitor, doua categorii de contribuabili vor aplica obligatoriu noul sistem de TVA:
– persoanele impozabile inregistrate in scopuri TVA, care au sediul activitatii economice in tara si o cifra de afaceri (perioada 1
octombrie 2011- 30 septembrie 2012) de pana in 2.250.000 lei
– persoanele impozabile, care se inregistreaza in scopuri TVA in cursul anului.
Daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile depaseste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
– in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata TVA
– in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA
– in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale
– in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
– in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului.

Exemple:
1. O persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013 si are perioada fiscala trimestrul. Insa, in trimestrul al II-lea al anului 2013 depaseste plafonul de 2.250.000 lei. In consecinta, persoana impozabila are obligatia sa depuna o notificare, pana la data de 25 iulie 2013, pentru iesirea din sistem, si nu va mai aplica sistemul TVA la incasare din prima zi a celei de-a doua perioade fiscale urmatoare celei in care a depasit plafonul, respectiv din data de 1 octombrie 2013. Daca in anul 2014 aceasta persoana impozabila nu va depasi, din nou, plafonul de 2.250.000 lei, din anul 2015 va intra iar sub incidenta acestor noi prevederi. Asadar va depune o notificare pana la data de 25 ianuarie 2015 in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare incepand cu data de 1 aprilie 2015, daca va avea perioada fiscala trimestrul, sau incepand cu data de 1 februarie 2015, daca va avea perioada fiscala luna.
2. O persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA la data de 1 martie 2013 aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA. In situatia in care respectiva persoana impozabila are perioada fiscala luna calendaristica si depaseste in luna iunie 2013 plafonul de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul lunii iulie 2013. Aceasta persoana impozabila are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii iulie 2013 o notificare pentru iesirea din sistem, din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata este de peste 2.250.000 lei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Plata tva dupa incasarea facturei nu rezolva problema SCADERII REALE A PRETURILOR. Singura solutie prin care pretul produselor sau serviciilor scade legal si justificat,FARA,MODIFICAREA valorii Accizelor,Cotei unice,Tva si Incasarile la buget,este,VOINTA GUVERNULUI de a restitui lunar si ocazional 100%,valoarea accizelor si tva,din facturile de consum:-Apa,Carburanti,Curent,Gaze,…(aceste accize si tva,le incaseaza bugetul in momentul achitarii facturei respective).Gestul Guvernului de a restitui,producatorului, 100% lunar valoarea accizelor si tva,inseamna,STIMULAREA producatorului,-SCADEREA REALA si JUSTIFICATA a PRETULUI,pentru,ca din momentul restituirei accizelor si tva,producatorul NU MAI POATE INCLUDE IN PRET SUMA RECUPERATA. Exemple:-1)Daca,produc PAINE,eu,consum:-Apa,Carburanti,Curent,Drojdie,Faina,Gaze,Sare,.. acestea contin accize si tva,pe care bugetul le incaseaz,dar eu,trebuie sa le iclud in pret. DACA,Guvernul,ma STIMULEAZA”prin restituirea lunar si ocazional,100% valoarea accizelor si tva din facturi,EU,NU MAI POT INCLUDE IN PRETUL PAINII SUMA RESTITUITA.Din acest moment,pretul painii scade justificat cu n,bani/paine,FARA sa afecteze,incasarile la buget,Cota unic,si tva. -2)In agricultura,un ciclu de productie este de,…6 luni.Timp in care producatorul consuma,Apa,Carburanti curent,… acestea contin accize si tva,pe care producatorul le achita lunar.Acestea le incaseaza bugetul. Gestul Guvernului de a STIMULA PRODUCATORII AGRICOLI,prin restituirea lunar si ocazional,100% valoarea accizelor si tva din facturi,GAANTEAZA,INVESTITIILE,ASOCIEREA LIBERA,LOCURI de munca,SCADE JUSTIFICAT pretul lucrarilor si al produselor agricole.Pentru redresarea situatiei prin “NOI INSINE”,este necesar ca GUVERNUL SI INVESTITORUL-PRODUCATORUL SA SE STIMULEZE RECIPROC. -restituirea accizelor si tva NUMAI celor care justifica cu facturi,nu inseamna scaderea incasarii la buget,pentru ca suma restituita este platita de consumator. Daca,nimeni nu consuma,de unde vin bani la buget. INTELEPT este ca Guvernul sa STIMULEZE investitorii prin restituirea accizelor si tva,pentru ca acestia sa CREEZE LOCURI DE MUNCA. TOTI TREBUIE SA PARTICIPAM la iesirea din criza. Avem solutia depinde de VOINTA Guvernului si a noatra.

  2. CONTINUARE la comentariul de la ora 5:33PM.—-3)Daca,investesc,intr-o,Casa,Sera,Fabrica,si nu am bani,ma imprumut la banca,la o dobabda de,..17%. Prin GESTUL GUVERNULUI de a STIMULA INVESTITORII prin restituirea 100% a valorii accizelor si tva de 24%,din investitie,pot ACHITA DOBANDA de 17% la banca. -4)Daca,produc,ALCOOL,TIGARI,eu consum:-Apa,Carburanti,Curent,Gaze,…acestea le incaseaza bugetul,in momentul platii facturei respective. Gestul Guvernului de a STIMULA PRODUCATORII,imi restituie 100% valoarea accizelor si tva din facturile de consum,…MA OBLIGA SA NU MAI INCLUD IN PRET SUMA RESTITUITA, din acest moment,pretul scade legal si justificat cu n,bani/pachetul de tigari, sau litrul de alcool. -5)Daca,tuturor ADMINISTRATIILOR de -Primarii,Scoli,Spitale,Gradinite,OLTCHIM,…li se restituie lunar si ocazional,100% valoarea accizelor si tva,COSTURILE CU FUNCTIONAREA institutiilor SCADE JUSTIFICAT si poate fi CONTROLAT. -5)Daca,Guvernul va gestiona consumul de CARBURANTI,CURENT,CIMENT,FIER BETON,..necesar investitiilor,pretul investitiei SCADE JUSTIFICAT,pentru ca,ACCIZELE si TVA raman la buget. Acum CONSTRUCTORUL justifica consumul de materii prime,prin facturi emise legal,DAR,NIMENI NU STIE DACA,MATERIALELE DECONTATE AU FOST INCLUSE IN INVESTITIE. -6)SUBVENTIONAREA caldurii pentru persoanele ne racordate la CET,poate fi realizat prin restituirea 100% a accizelor si tva din facturile de cumparare,-CARBUNI,LEMNE,PETROL,.. -7)Daca,Comp.de transport autorizate (TAXIMETRISTII) li se restituie lunar si ocazional,100% valoarea accizelor si tva din facturile de consum,CARBURANTI,…. pretul serviciilor scade justificat,poate fi controlat si se face ORDINE IN ACEST SECTOR. Sper ca aceste exemple sa fie luate in calcul.Va multumesc pentru ca a-ti citit aceste randuri.

LĂSAȚI UN MESAJ