19 aprilie 2024
ActualitateTotul despre examenul de Evaluare Nationala

Totul despre examenul de Evaluare Nationala

Evaluarea Nationala este sustinuta de elevii clasei a VIII-a, la absolvirea invatamântului gimnazial. Examenul este unul national si se desfasoara, anual, într-o singura sesiune.

Subiectele pentru Evaluarea Nationala, formulate in concordanta cu programa scolara, se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. Ele vor avea un nivel mediu de dificultate, care sa permita rezolvarea lor în 120 de minute. Elevii vor fi asezati câte unul în banca, în ordine alfabetica, pe clase. Probele scrise pentru Evaluarea Nationala incep la ora 09.00, moment in care se deschid plicurile sigilate ce contin varianta de subiecte. Aceasta va fi multiplicata, pentru fiecare sala în care se sustine examenul.

Accesul elevilor în sali este permis, cel mai târziu, cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv pâna la ora 8.30, in fiecare zi in care se desfasoara probele scrise. Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cadre didactice de alta specializare decât cea corespunzatoare disciplinei la care se sustine proba.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra sau parasi sala. Elevii care nu se afla în sala, în momentul distribuirii subiectelor, pierd dreptul de a mai sustine Evaluarea Nationala în aceasta sesiune. In cazuri exceptionale, daca un elev se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el este însotit de unul dintre asistenti, pâna la înapoierea în clasa. In aceasta situatie, insa, timpul alocat rezolvarii subiectelor nu va fi prelungit.



Greselile se taie cu o linie orizontala

Elevii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rând din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul în care, unii dintre candidati, din diferite motive – corectari prea multe, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere – doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Colile folosite initial se anuleaza pe loc, mentionându-se pe ele „Anulat” si se semneaza de catre cei doi asistenti.

Supravegheri video in toate salile de clasa

In toate salile de examen vor fi supravegheri video. Camere de luat vederi vor fi montate si in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.

Frauda a nota 1 (unu)

Elevii surprinsi având asupra lor manuale, dictionare, notite, insemnari, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii examenului, comunicând cu ceilalti elevi sau comitând alte fapte menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectiva. Tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod. In situatia in care frauda este dovedita dupa evaluarea lucrarii, nota obtinuta prin frauda se anuleaza si se inlocuieste cu nota 1.

Noutatea, în 2014, fata de admiterea din anii trecuti, este scaderea ponderii mediilor din anii de gimnaziu in calculul mediei finale utilizate la repartizarea computerizata la liceu, de la 50 la suta la 25 la suta. Ca atare, nota finala de la Evaluarea Nationala 2014 va reprezenta 75 la suta din media de admitere.

Lucrarile pot fi vazute si de parinti
Parintii candidatilor pot solicita comisiei judetene de organizare a Evaluarii Nationale sa vada lucrarea propriului copil, dar numai dupa afisarea rezultatelor finale si dupa rezolvarea contestatiilor. Solicitarea de vizualizare, insa, nu poate conduce la reevaluarea si/sau modificarea notelor acordate lucrarii.

Calendarul de desfasurare:

16-18 iunie – inscrierea la Evaluarea Nationala
23 iunie – proba scrisa la Limba si literatura româna
24 iunie – proba scrisa la Limba si literatura materna
25 iunie – proba scrisa la Matematica
27 iunie – afisarea rezultatelor (pâna la ora 16.00)
27 iunie – depunerea contestatiilor (orele 16.00 – 20.00)
28 iunie – 30 iunie – rezolvarea contestatiilor
1 iulie – afisarea rezultatelor finale

Inscrieri si din seriile anterioare

La Evaluarea Nationala, se pot inscrie si absolventi din seriile anterioare, care nu au participat in nicio sesiune la unul din examenele nationale: examenul de capacitate, testele nationale, tezele cu subiect unic sau evaluare nationala, cum s-au denumit acestea in timp. Elevii români care au studiat in strainatate se pot inscrie la acest examen, dar numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de Ministerul Educatiei. Inscrierea candidatilor se face la secretariatele scolilor.

Pentru anul scolar viitor, in planul de scolarizare sunt prevazute 6.524 de locuri in invatamântul liceal – 2.548 pe filiera teoretica, 2.520 pe filiera tehnologica, 392 – pe filiera vocationala si 1.064 in invatamântul profesional. La seral, sunt alte 140 de locuri, iar la frecventa redusa – 84.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri