In primul trimestru s-au colectat 134 milioane lei si s-au cheltuit 280 milioane lei. Golul a fost acoperit din bugetul statului. Numarul contribuabililor la pensie a scazut cu 2.500 persoane, in patru luni.

La presiunea Fondului Monetar International, care i-a acordat un imprumut de 19,3 miliarde de euro, Ungaria a fost nevoita sa mai taie din pensii. Din fericire, tarii noastre nu i-a fost pusa o asemenea conditie, dar situatia privind bugetul asigurarilor sociale de stat din care se platesc pensiile nu este deloc roza. In primul trimestru, potrivit datelor statistice de la Finante, la nivelul judetului Bacau au fost colectati 133.973.412 lei din contributiile datorate la bugetul amintit de catre agentii economici si persoane fizice. Aceasta suma nu include, totusi, contributiile societatilor comerciale mari care au inlesniri la plata datoriilor si care vireaza banii direct la Agentia Nationala a Activelor Financiare (ANAF). Dar chiar si asa, in mod cert suma adunata nu ajunge nici pe departe sa acopere cheltuielile cu pensiile, astfel ca pentru acestea se iau bani si de la bugetul statului. aIn primele trei luni ale acestui an au fost achitati 280.253.310 lei pentru pensii, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. In luna aprilie, cheltuielile au fost si mai mari, deoarece punctul de pensie a fost majorat cu 3 la suta iar pensiile mai mici de 300 lei au crescut la aceasta suma. Luna trecuta s-au cheltuit cu pensiile 96.809.436 lei”. In primul trimestru, lunar s-au consumat 93.417.770 lei. De aici rezulta ca in aprilie majorarile de pensii au insemnat o alocare in plus a 3.400.000 lei, ceea ce va trebui facut de acum inainte in fiecare luna.

A scazut numarul salariatilor

Si, in timp ce pentru pensii trebuie sa se aloce din ce in ce mai multi bani, numarul contribuabililor la bugetul asigurarilor sociale de stat scade. Statisticile realizate de CJP Bacau pe baza declaratiilor nominale cu salariatii, depuse lunar la aceasta institutie de catre agentii economici, arata ca la 31 noiembrie 2008, de exemplu, erau 124.955 de asigurati, angajati. La acestia se adaugau 5.359 someri. La sfarsitul lunii martie 2009, numarul asiguratilor salariati a fost de 119.170 persoane. Asadar, numarul salariatilor s-a diminuat cu nu mai putin de 5.785 persoane in doar patru luni. In schimb, numarul somerilor, contribuabili la sistemul public de pensii, a crescut la 8.725, dar pentru ei, contributia virata la pensii este foarte mica fata de aceea pentru salariati. Cat priveste numarul celor care contribuie la pensie in baza unei declaratii sau a unui contract de asigurare incheiat cu CJP, el este aproximativ acelasi, adica 4.100 persoane au contract si 2.500, declaratie. Prin urmare, pe ansamblu, la sfarsitul lunii martie, la sistemul public de pensii s-a inregistrat cu aproape 2.419 contribuabili mai putin.

Elena Tintaru