26 aprilie 2024
ActualitateTot mai putini bani pentru studenti

Tot mai putini bani pentru studenti

Prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff: „Cu bune, cu rele, noul an universitar va incepe. Dar sunt ingrijorat”

Nu sunt bani pentru Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau. Finantarea bugetara de la Ministerul Educatiei scade de la an la an, iar colacul de salvare sunt fondurile proprii. Si rectorul institutiei de invatamânt superior, prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, recunoaste ca banii sunt din ce in ce mai putini. Cu toate acestea, noul an universitar 2012-2013 va incepe. Pe 1 octombrie se deschid portile universitatii bacauane pentru circa 6.650 de studenti.

Banii pentru studenti sunt din ce in ce mai putini. Asta cu atât mai mult cu cât finantarea, si asa insuficienta, care vine prin Ministerul Educatiei se calculeaza pe an financiar calendaristic si nu pe an universitar. In plus, fiind o institutie publica autonoma, Universitatea “Vasile Alecsandri” se poate bucura de mai multe surse de venituri – finantarea de baza per student, la care se adauga indicatori de calitate ce tin de categoria de programe de studii de tip A, B, C, D, E, importanta universitatii in regiune, dar si finantarile pentru dezvoltarea institutionala. “Iar toate acestea sunt teorii, o spune sincer prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, rectorul Universitatii “V. Alecsandri” Bacau. Practic, am primit bani doar pe finantarea de baza per student, bani pentru burse, pentru transport, pentru camine si cantina, toate pe finantarea contractului institutional. Pe cel complementar sunt finantari de lucrari, investitii si igienizari.”



O alta sursa: locurile cu taxa

Finantarea per student este strict legata de locurile de studii bugetate, fara taxa. Restul, sunt insa cu plata unor taxe aferente, in functie de facultate si program de studiu. In acest an universitar, 2012-2013, au fost aprobate peste 2.300 de locuri noi, la studiile de licenta. Dintre acestea, 525 sunt fara taxa, 15 sunt locuri destinare candiatilor rromi, 143 – pentru candidatii etnici români cu bacalaureat in tara sau in afara, iar 1.324 sunt locuri cu taxa. Pentru studiile fara frecventa sau de la distanta sunt alte 300 de locuri. De cealalta parte, pentru studiile de master, Universitatea “Vasile Alecsandri” a avut la dispozitie 300 de locuri bugetate si 550 de locuri, cu taxa, pentru admiterea din acest an. “Trebuie sa se inteleaga ca finantarea este proasta in tot sistemul si la nivel national. De la an la an, alocatia bugetara per student este din ce in ce mai proasta. Daca s-a pornit cu 3.300 / student, apoi 2.900, apoi 2.800, acum tot scade. Anul trecut a fost 2.442 / student, iar acum este 2.295 alocare pe student”, a mai explicat prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff.

Nu s-a renuntat la niciun program de studii

Singurele solutii salvatoare sunt rezervele acumulate de la an la an, printr-un plan managerial bine pus la punct. Rectorul Valentin Nedeff nu ascunde faptul ca a finalizat anul financiar 2011 cu un sold de 100 de miliarde de lei vechi, care va fi orientat in special pe programe de cercetare, dar si pe cofinantare de proiecte europene. Acesta a fost si motivul pentru care Universitatea “Vasile Alecsandri” nu a renuntat inca la nicio specializare, la niciun program de studii. Cu toate acestea, anul univeristar 2012-2013, cu bune cu rele, va incepe. “Trebuie sa inceapa, suntem pregatiti, dar eu, personal, sunt ingrijorat. Si asta pentru ca nu exista o strategie coerenta pentru invatamânt in România. Mai ales ca avem prea multe necunoscute in fata. Nu stim cum va merge examenul de Bacalaureat 2013, nu stim astfel promotia de anul viitor, nu stim care este orientarea tinerilor pe viitor si, ce este mai grav, piata muncii este dezechilibrata, iar din cauza crizei economice s-a dezechilibrat si mai tare. Niciun dezvoltator, un intreprinzator nu cred ca si-a facut o strategie pe politica de personal, pe numarul de angajari de anul viitor. Deci, prea multe necunoscute”, a mai explicat rectorul institutiei de invatamânt superior. Luni, pe 1 octombrie, Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau isi va deschide portile pentru un numar aproximativ de 6.650 de studenti.

„Nu stim ce vom face peste 15-20 ani. Noi tot timpul asteptam sa se intâmple. Avem o medie de promovare din ce in ce mai mica la Bacalaureat, dar asteptam, natalitatea este in scadere – nu se face nimic, concurenta este pe piata, universitatile din Europa au patruns si in România, pentru ca si ele sunt in cautare continua de candidati. Dar ei au granturi de studii, noi, nu.”

„Colaboram cu agentii economici. Dar ne plângem unii altora de greutati. Pentru ca si ei simt criza, cum o simtim si noi. Iar noi daca nu avem studenti, nu avem norma, daca nu avem finantare, trebuie sa ne descurcam. Problema principala este subfinantarea.”

„Importanta este cercetarea. Dar si acolo exista nesiguranta finantarii. Plus ca cercetarea se face intr-o economie sanatoasa. Nu poti sa faci cercetare subventionata de partenerul economic, atunci când si el are probleme financiare.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri