10 mai 2024
ActualitateTot mai mulți băcăuani devin independeți energetic

Tot mai mulți băcăuani devin independeți energetic

Scumpirea exagerată a energiei electrice, dar și a gazelor i-a determinat pe băcăuani să se gândească din ce în ce mai serios la variantele alternative. Una dintre acestea sunt panourile fotovoltaice.

Înainte de a face acest pas, trebuie să socotești cam cât înseamnă o astfel de investiție. Pentru asta, trebuie să știi foarte exact câtă energie vrei să produci pentru a-ți asigura necesarul locuinței. Pe urmă, va trebui să cunoști dacă circuitul electric al casei, dar și locuința sunt proiectate pentru a putea susține producerea de energie. Cert este că panourile solare trebuie amplasate astfel încât să absoarbă din energia produsă de soare cât mai mult posibil într-o zi. Firește, toate aceste evaluări, calcule, apoi procurarea de avize, autorizații, dar și instalări etc, le poate face o firmă autorizată în acest sens. În toată țara, sunt sute de astfel de firme. Am găsit, însă, și un calculator cu ajutorul căruia se poate face o analiză mai detaliată și unde se pot verifica și estima producțiile lunare ale unor diverse sisteme https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html.

Panourile fotovoltaice



În general, o familie ar avea nevoie cam de 5 kw instalaţi. Dacă socotim că un kw costă cam 1.000 de euro, rezultă că investiția ar ajunge la aproximativ 5.000 de euro, bani care ar putea fi recuperați cam în 4 – 5 ani. Costul panourilor solare este diferit, în funcție de producător, de tipul panoului (monocristalin sau policristalin), dar mai ales de puterea în kilowatt oră a acestora. Pentru un sistem de 3Kwh, cel pe care statul îl decontează (e drept, mai greu) prin programul „Casa Verde”, un beneficiar ar trebui să scoată din portofel în jur de 25.000 lei. În cazul sistemelor de 5 Kwh, efortul financiar ajunge la 36 de mii de lei, iar pentru un sistem de 6Kwh, la 45.000 de lei. În acest ultim exemplu, va trebui ca locuința să fie racordată la alimentarea trifazică (nu monofazică, așa cum este în marea majoritate a locuințelor). Pentru 10Kwh montați pe sistem trifazic, clientul trebuie să scoată din buzunar 61.000 de lei. În cazul sistemelor trifazice mai mici, cum ar fi cel de 5Kwh, prețul panourilor se ridică până la 39 de mii de lei.

Oferte și … oferte

Am consultat o ofertă a unei firme din România, foarte bine cotată, care și produce astfel de panouri, nu doar le montează. Astfel, un kit integral de panouri Of Grid (care nu necesită conectarea la rețeaua electrică națională, curentul produs fiind stocat în baterii)  cu putere instalată de 3.64kW, recomandat pentru un consum lunar de 327 kWh, ajunge la 36.490 de lei. Pe lângă cele cu 8 panouri, de 455W, fiecare, kit-ul monofazat include și un invertor de 5kW, montaj pe tablă, baterii de putere totală de 4.8kW, un tablou DC/AC, structură prindere și conectică. Un kit de 5,46 kWh – puterea instalată a panourilor – recomandat pentru un consum lunar de 491 de kWh, costă aproape 50.000 de lei și include invertor de 5kW, montaj pe tablă, 12 panouri de 455 W, baterii cu o putere totală de înmagazinare de 7.2kW, tablou DC/AC, structură de prindere și conectică. Acesta este doar un exemplu, dar mai există multe altele venite din partea altor firme care, în această perioadă, au și promoții, unele chiar de nerefuzat.

… dar și alte cheltuieli

Mai trebuie luate în calcul și cheltuielile pentru racordarea la sistemul de alimentare trifazic, operațiune care cade în sarcina distribuitorului. Însă, beneficiarul este cel care va trebui să achite aceste lucrări care pot ajunge la câteva mii de lei (în funcție de distanța până la primul stâlp trifazic). Pe de altă parte, trebuie reținut că, pentru încălzire, va fi nevoie să fie schimbată și centrala, înlocuind-o pe cea care funcționează pe gaze, cu una electrică. Vestea bună este că aceasta este mai ieftină decât centrala pe gaze. La final, nu pot să trec peste amănuntul că panurile solare trebuie curățate periodic, pentru a putea, astfel, să producă cât mai eficient energie electrică. Potrivit specialiștilor, dacă puterea sistemului fotovoltaic scade sub 70 la sută, se impune curățarea acestora. Pentru asta, au apărut multe firme care pot asigura spălarea corectă a panourilor. Însă, mentenanța electrică se face și la componente, la invertor sau la baterii. În cazul instalațiilor industriale, mentenanța se face cu mijloace complet autonome, care pot fi programate sau radiocomandate. Tarifele percepute de firmele de profil ajung până la 3 euro pe metrul pătrat, la care se adaugă și costul detergentului – 50 de lei litrul.

Amplasarea eficientă mărește randamentul panourilor fotovoltaice

Cel mai des, panourile sunt montate pe acoperiș, ținându-se cont de expunerea față de soare. Pentru a beneficia de randament maxim, panourile trebuie orientate către sud, la un unghi de înclinare ideal de 30°. În plus, panourile nu trebuie umbrite de obstacole (copaci, alte clădiri mai înalte etc). Randament apropiat pot avea și panourile montate pe acoperișuri orientate către est sau vest. Unii specialiști susțin că amplasarea pe sol a panourilor solare ar scuti atât de corvoada curățării sistemului, în cazul celor care vor să facă asta în regie proprie, dar și a plății percepute de firmele care se ocupă cu așa ceva. Astfel, accesul se face mai ușor la sol decât în cazul panourilor instalate pe acoperiș. Deci, cel puțin teoretic, oricine poate îndepărta mizeria. Nu în ultimul rând, un sistem de panouri fotovoltaice montat pe pământ este, în general, și destul de uşor de reparat şi de accesat. În schimb, dacă nu este amplasat cât mai aproape de casă, astfel încât să poată fi supravegheat, există riscul ca acesta să fie furat sau vandalizat.

Off Grid sau On Grid?

Mai există și varianta ca proprietarul care produce curent electric să îl „verse” în sistemul național de energie, devenind, astfel, prosumator. Practic se trece de la sistemul Off Grid (cel de alimentare de sine stătător, folosit de regulă în zonele unde nu există rețea electrică) la cel On Grid (conectat la rețeaua publică de energie) sau hibrid (combinația dintre cele două). Practic, se plătește diferența dintre energia consumată din rețea și cea pompată acolo. Sunt cazuri în care costul facturii pentru energia electrică se poate reduce chiar și cu 100% sau mai mult. Realitatea este că amortizarea sistemelor fotovoltaice se face pe o perioadă destul de lungă, indiferent de sistemul ales – On Grid, Off Grid sau hibrid.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri