25 aprilie 2024
ActualitateTot mai multe BTS: Sifilisul, darul pentru nou-nascut

Tot mai multe BTS: Sifilisul, darul pentru nou-nascut

Numarul bacauanilor diagnosticati cu boli transmisibile sexual este in crestere. In top se mentin sifilisul si HIV/SIDA. Medicii atrag atentia ca aceste boli bantuie printre gravide, femeile fiind diagnosticate abia atunci cand se prezinta la maternitate pentru a naste. Desi analizele sunt gratuite si obligatorii, mamele ignora riscul de a naste un copil bolnav sau chiar mort.

Potrivit datelor pe care le detine Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, In 2011 s-au pus 114 diagnostice de sifilis, fata de 97 in 2010. Iar acestea sunt doar cazuri raportate de unitatile sanitare publice. Pacientii care s-au adresat cabinetelor private nu au intrat in statistici, fiind tratati la secret. Tot anul trecut au fost depistate 32 de persoane cu infectia HIV sau chiar cu SIDA, fata de 26 in anul precedent. O scadere se observa in cazul gonoreei, fiind raportate doar 2 cazuri, fata de 6 in 2010. „Aceste boli sunt monitorizate, iar datele se transmit la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile”, ne-a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvant al DSP Bacau. Intra in statistici doar cazurile diagnosticate. Dupa cum atrag atentia medicii specialisti, o persoana infectata cu o boala transmisibila sexual poate infecta, la randul sau alte 10.

Cu sifilisul in „bagaj”

Primii care trag acum un semnal de alarma asupra raspandirii bolilor cu transmisie sexuala sunt medicii specialisti in obstetrica-ginecologie. „Ne confruntam cu cazuri de gravide cu sifilis, ne-a declarat dr. Vladimir Corneliac. Le depistam uneori atunci cand trebuie sa nasca. Nu au facut analizele obligatorii, nu au fost in evidenta medicilor pe toata perioada sarcinii.” Anul trecut, in materitatile publice din judet au nascut 16 gravide diagnosticate cu sifilis, fata de 12 in 2010. Cel mai grav este atunci cand, pe toata perioada sarcinii, femeia nu a fost diagnosticata cu aceasta boala si nu aprimit tratament. Riscul ca nou-nascutul sa fie, la randul sau, infectat este major. Bacteria Treponema pallidum, cea care produce infectia, poate trece prin placenta si infecta fatul in orice moment al sarcinii sau al nasterii. De aceea, inca din primul trimestru al sarcinii, gravida trebuie sa faca testul VDRL/RPR, care este gratuit. Daca rezultatul este pozitiv, se va initia imediat tratamentul cu antibiotice.



O infectie parsiva

Sifilisul este o boala/infectie cu transmitere sexuala, care, netratata, poate produce complicatii majore. Deoarece infectia are perioade alternative de activitate si inactivitate poate da falsa impresie de vindecare. In perioadele latente, pacientul nu are simptome, dar este in continuare infectat si poate transmite boala persoanelor cu care vine in contact sexual. „Orice contact sexual neprotejat reprezinta un risc de infectie, ne-a declarat dr. Georgeta Dabija, medic primar dermato-venerologie. Si printr-un sarut se poate lua bacteria, daca exista leziuni la nivelul gurii. De aceea, educatia sanitara trebuie sa fie o prioritate. De asemenea, la primele semne de boala se impune prezentarea la medic. Exista tratament eficient si ar fi pacat sa se ajunga in stadii avansate de boala.”

Boala cu rasunet social

Primul semn al sifilisului este aparitia unor leziuni deschise (sancru), care apare in stadiul primar, de obicei la nivelul organelor genitale externe, vaginului, anusului sau rectului. Leziunile pot sa apara si pe buze sau in jurul lor. Boala are o evolutie in patru stadii, fiecare cu simptome specifice. Cu cat pacientul este depistat mai tarziu, cu atat sunt favorizate complicatiile. „In stadiul tardiv, apare afectarea neurologica, oftalmologica, cardiologica, a explicat dr. Dabija. Cu cat incepi tratamentul mai tarziu exista riscul ca testele sa nu se negativeze niciodata. Aceasta poate avea rasunet social. Un pacient poate fi vindecat, dar la analize de rutina, pentru angajare de exemplu, poate avea rezultat pozitiv. Ni se cere sa-i dam adeverinta ca a facut tratament, dar el ramane stigmatizat.”

Potrivit Centrului national de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, incidenta cazurilor de sifilis este de peste 10 la suta de mii de locuitori, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in tarile UE la acest capitol.

Gravidele trebuie testate pentru sifilis la prima vizita prenatala la medic, la inceputul trimestrului III de sarcina si, din nou, la nastere (pentru cele cu risc mare de infectare). Sifilisul congenital creste riscul mortii fetale si al complicatiilor aparute la nou-nascut.
Doina Mincu

„Inainte, monitorizarea era mult mai stricta. Gravida trebuia sa se prezinte la medic in primul trimestru de sarcina, iar testul VDRL era obligatoriu. Foarte putine bolnave erau depistate dupa primul trimestru de sarcina.”Dr. Georgeta Dabija, medic primar dermato-venerologie

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri