28 martie 2024
Actualitate“Tot de la noi, pârlitii, vor sa ia bani?”

“Tot de la noi, pârlitii, vor sa ia bani?”

“Eu am o pensie de 340 de lei, din care abia traiesc. E o anomalie sa-mi ceara impozit pe apartament. Tot de la noi, pârlitii, vor sa ia bani? Daca au nevoie de bani, de ce nu taie din pensiile speciale?” se intreaba Magda Sandu, din Bacau, bolnava de scleroza in placi, angina si alte, multe, afectiuni. Revolta femeii este legata de modificarea Codului Fiscal.

Persoanele cu handicap grav şi gradul I de invaliditate sunt scutite de impozit pe cladiri, teren si mijloace de transport. Conform vechiului Cod Fiscal, scutirea se aplica integral “pentru proprietatile detinute in comun de soti”.

Guvernul a eliminat sintagma proprietate detinuta “in comun de soti”, ceea ce inseamna ca sotul/sotia persoanei cu handicap va plati impozit pe cota sa din locuinta.



“De unde sa platim? Si ce sa facem in cazul asta? Sa se mute sotul la parinti si sa stau singura? El ma ajuta sa ma ridic, sa merg… Ce vor sa faca, sa dezbine familiile? La noi, drepturile omului sunt calcate in picioare!” acuza Magda Sandu.

“Din indemnizatia de insotitor platesc pe cineva sa ma ajute la curatenie, platesc taxiul, dau o groaza de bani pe medicamente si analize… Sunt asteptata cu analizele de la endocrinologie la Iasi, la Sf. Spiridon, dar trebuie sa le platesc. Abia in octombrie le-as putea face gratuit. Cum traim noi si cum traiesc persoanele cu handicap din statele civilizate? Acum ne mai cer si impozit!”
Magda Sandu, persoana cu dizabilitati

Dispret total si saracie

Legat acest nou bir, Daniela Tontsch, presedinta Consiliului National al Dizabilitatii din România (CNDR), care locuieste in Bucuresti, a avut o experienta dura: “Ne-am dus la Directia de Taxe si Impozite si i-au cerut sotului meu sa plateasca impozit pe autoturism. Le-am spus ca nu se poate, e o eroare, ca autoturismul este al meu, achizitionat prin Legea 448 care faciliteaza subventionarea dobânzii de catre stat. Nu stiam ca s-a modificat Codul Fiscal.

«Trebuia sa stiti» mi-au spus, «Nu e obligatia noastra sa va informam!» Ne-au aratat un dispret total, iar atmosfera s-a incins si au vrut sa cheme gardianul ca sa ma dea afara!” Dispret total, accesibilitate redusa, costuri mari, venituri mici, asa arata viata persoanelor cu dizabilitati.

Pentru acestea, coeficientul de saracie este cu 70 la suta mai ridicat decât media, “supravietuind practic sub limita saraciei”, afirma CNDR.

Daniela Tontsch a facut un apel catre guvernanti sa revina la forma initiala a art. 284 din Codul Fiscal si spera ca situatia se va remedia. Daca acestia vor refuza, CNDR, care e membru cu drepturi depline al Forumului European al Dizabilitatii, se va adresa instantei.

“Le reamintim doamnei Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, si premierului Dacian Ciolos ca venitul persoanelor cu dizabilitati este extrem de scazut, iar impozitarea pe cota-parte afecteaza bugetul familiei acestora, buget care de cele mai multe ori nu asigura nici minimul de existenta.”
Daniela Tontsch, presedinta CNDR (Foto)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri