Peste o suta de invitati au fost prezenti, miercuri, 18 noiembrie 2015, la Sala Ateneu Bacau, la cea de-a 22-a editii a Topului Firmelor Bacau in cadrul careia au fost premiate cele mai bune afaceri din judet in 2014. Printre participanti, s-au numarat si reprezentanti ai autoritatilor publice nationale, regionale, judetene si locale, ai institutiilor publice din judetul Bacau, dar si reprezentanti ai ambasadelor straine în România, Camere de Comert si Industrie din tara si alti invitati de marca – parteneri si colaboratori ai Camerei de Comert si Industrie Bacau si ai comunitatii de afaceri bacauane. Moderatorii evenimentului , Geo Popa si Florina Gazdaru, au deschis manifestarea cu un mesaj de parteneriat între mediul privat si mediul public, ca premisa pentru dezvoltarea economica a judetului Bacau.

In acest an, festivitatea de premiere a firmelor din Topul Firmelor a coincis cu împlinirea a 150 de ani de la începerea functionarii Camerei de Comert si Industrie Bacau, dupa promulgarea Decretului lui A.I.Cuza, din 1864, de constituire a Camerelor de Comert din România, si 25 de ani de la reînfiintarea Camerelor de Comert si Industrie, în anul 1990.

„Cu atât mai mult, în acest an, când sarbatorim 150 de ani de la înfiintare si 25 de ani de la reluarea activitatii Camerei de Comert si Industrie Bacau, ne dorim ca mesajul de unitate si parteneriat sa îndemne la schimbare, la asumarea responsabilitatilor de catre fiecare dintre noi, la armonizarea eforturilor pentru îmbunatatirea conditiilor de trai din judetul Bacau. Prin urmare, ii invitam la dialog si unitate pe toti cei care pot contribui la aceasta cauza comuna.”
Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau

În continuarea manifestarii, a fost invitat sa ia cuvântul prof. univ. dr. Catalin Turliuc, membru al Consiliului stiintific al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iasi, reputat cercetator stiintific si istoric, autor a numeroase carti de specialitate despre istoria statului modern, cunoscut pentru sentimentul de patriotism pe care îl trezeste în sufletele celor care îl asculta. „Mediul de afaceri a fost, dintotdeauna, optimist, a fost cel care a promovat modernitatea in România. (…) Reinfiintarea Camerelor de Comert si Industrie, la nivel national, in 1990, a adus un aer proaspat, un aer nou, un cadru in care colegialitatea, schimbul de informatii, parteneriatele au devenit modelul curent. Iar, in Camerele de Comert, aveti cel mai bun factor de lobby in mediul românesc”, a declarat prof. Turliuc.

Modele de urmat de tinerii antreprenori

Au urmat reprezentanti ai firmelor, pentru a împartasi din experienta lor, din nevoile, dorintele si retetele de succes pe care le au. „Societatea Aerostar este activa de peste 60 de ani. Daca ne uitam in Europa, media duratei de viata a firmelor este de 5-6 ani. E drept ca longevitatea Aerostar poate fi un model de succes, dar aceasta longevitate o datoram tuturor celor care au lucrat aici si carora le aducem un omagiu cu fiecare ocazie. Dupa 1990, societatea noastra ar fi trebuit sa dispara, pentru ca, atunci, si-a pierdut in totalitate piata.

Ceea ce vinde astazi reprezinta peste 95 la suta produse noi, pe piete noi. Or, in astfel de situatii, Aerostar este un succes. Mesajul meu catre tinerii antreprenori este acela de a face afaceri bine gestionate care sa vina in avantajul clientilor”, a subliniat Grigore Filip, presedintele director general al Aerostar Bacau. La rândul sau, Virgiliu Bancila, presedintele CA Chimcomplex Borzesti, un întreprinzator cu o vasta experienta în luma afacerilor, a dezvaluit asistentei o alta reteta a supravietuirii unui mediu economic in continua schimbare, cum este cel românesc.

„Reprezint o ramura economica foarte puternica in trecut, dar care in momentul de fata s-a redus foarte mult. Industria chimica mai este reprezentata azi doar de Cimcomplex Borzesti. Reusita noastra a constat in adaptarea activitatii la conditiile pietei, dar si multumita unei echipe manageriale si a unui colectiv de salariati performanti. (…)

Tinerii antreprenori pot face foarte multe in acest domeniu. Se poate!”, a declarat Virgiliu Bancila, presedintele Chimcomplex Borzesti. Gazda evenimentului Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau, a continuat mesajul de solidaritate, unitate, parteneriat transmis de antevorbitorii sai, îndemnând toti factorii de decizie la armonizare a eforturilor, la sinergie a actiunilor pentru identificarea solutiilor potrivite, necesare pentru dezvoltarea economica echilibrata si durabila a judetului Bacau.

„Parteneriatul firme – autoritati se realizeaza în mod natural prin intermediul Camerei de Comert, structura de sprijin a afacerilor, aceasta fiind liantul care creeaza legatura între cele doua parti ale mecanismului care pune în functiune dezvoltarea economico – sociala a comunitatii. Prin urmare, invitam, an de an, la fiecare editie a Festivitatii de premiere a firmelor, întreprinzatori – de la cel mai mic la cel mai mare, de la cel mai tânar la cel mai experimentat -, autoritatile si institutiile publice, de la nivel local pâna la nivel national, pentru a ne uni gândurile, faptele si eforturile pentru interesul general al judetului. Avem de învatat fiecare de la întreprinzatorii prezenti, din eforturile, din tenacitatea si din dedicarea lor pentru a-si conduce afacerile.Tinerele generatii de întreprinzatori, reprezentanti ai autoritatilor, institutiilor publice, Camerele de Comert, patronatele si celelalte organizatii pot gasi adevarate modele în managerii prezenti în Topul Firmelor”, a mai spus Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau.

Aprecieri ale oaspetilor straini

Festivitatea de premiere a continuat cu evidentierea firmelor care au înregistrat rezultate deosebite a indicatorilor economico – financiari în anul 2014. În a doua parte a evenimentului, au fost invitate sa ia cuvântul autoritati, institutiile, partenerii si colaboratorii Camerei de Comert si ai comunitatii de afaceri bacauane, în calitatea lor de sustinatori ai interesului general al comunitatii de afaceri si cel de-al doilea pilon al mecanismului care sustine dezvoltarea durabila a judetului nostru, toti cei care, de fapt, creeaza conditiile necesare dezvoltarii afacerilor.

Pentru buna colaborare institutionala, pentru implicarea activa si contributia semnificativa la dezvoltarea relatiilor economice dintre firmele bacauane si cele din Belarus, insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Belarus in România, E.S. Valery Mrochek, a primit diploma de excelenta din partea Camerei de Comert si Industrie Bacau. Aceeasi apreciere i-a fost oferita si consulului Republicii Moldova la Iasi, Ion Coser, prezent pentru a treia oara la Topul Firmelor Bacau. „De remarcat ca, din 2013, România a devenit partenerul comercial al Republicii Moldova numarul 1. Rolul nostru, al autoritatilor, a fost unul extrem de util, de a crea punti de legatura, de a crea platforme de interactiune. Insa, de departe cel mai important rol l-ati avut dvs., mediul de afaceri”, a declarat Ion Coser.

Au fost distinse si Camerele de Comert din Iasi, Suceava, Vaslui si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Est, ca semn de apreciere pentru parteneriatul în vederea sprijinirii dezvoltarii economiei regionale, dar si institutii bacauane pentru bunele relatii de colaborare institutionala cu Camera de Comert si Industrie Bacau pe directia dezvoltarii spiritului antreprenorial. Festivitatea a continuat cu recitalul extraordinar sustinut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacau, sub bagheta maestrului Ovidiu Balan, care, in stilul sau caracteristic, practic, a magnetizat intreaga sala, smulgând reprize lungi de aplauze. A încântat distinsa asistenta si soprana Gabriela Istoc, o valoroasa artista bacauana care a impresionat marile scene ale lumii.

La editia din acest an a evenimentului, din cele 10.052 firme cu activitate în anul 2014, au fost eligibile, conform metodologiei, un numar de 6.237 firme, clasându-se pe primele 3 locuri un numar de 807 firme. Cele 807 de firme clasate în Top au realizat la nivelul anului 2014, 73% din total cifra de afaceri la nivel de judet, 60% din total profit si peste 70% din total numar de angajati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Mult zgomot pentru nimic.Si ce ne incanta pe noi daca e somaj si saracie lucie in acest oras ca de altfel in toata tara???Nu ne incalzeste cu nimic aceste stiri.Vorba proverbului,,Bogatul nu crede flamandului”………..NICIODATA

LĂSAȚI UN MESAJ