Răzvan Bibire

Într-o societate normală, oamenii se asociază în funcție de ceea ce-i unește, de ceea ce au în comun. În societatea noastră bolnavă, oamenii sunt uniți de ceea ce-i dezbină.

Nu există societate perfectă, în care toți oamenii să aibă aceeași opinie despre anumite subiecte.

În schimb, într-o societate sănătoasă la cap, populația caută să găsească punți pe legătură, oamenii trec peste ideile cu care sunt în dezacord și rămân să-și construiască viitorul pe baza ideilor pe care le împărtășesc. Noi nu suntem așa, noi, românii, fugim de ceea ce ne unește, noi căutăm să ne asociem cu cetățeni care au aceleași idei distructive ca ale noastre pentru a-i vâna pe cei care au alte opinii decât noi.

Dezbinarea ca liant al unității este tot mai vizibilă în ultima perioadă. Orice idee apărută în spațiul public este contestată, orice se face într-o țară în care deja nu se prea mai face nimic este declarat ilegal, imoral sau inestetic.

Pe ideea că dacă se face de ce se face și dacă nu se face, de ce nu se face, românul nu mai este mulțumit de nimic. S-a pus fundă pe Primărie, de ce s-a pus? Nu s-au pus luminițe pe toate ulițele, de ce nu s-au pus? Polițiștii sunt în intersecție, de ce încurcă mașinile? Polițiștii nu-s în intersecție să dirijeze, de ce nu sunt, pentru ce sunt plătiți?

Orice se face sau nu se face e subiect de contestare publică a autorității, oricare ar fi ea. Iar contestarea autorității formale sau informale, ura față de bătrâni și persoanele aflate în situații dificile este, de fapt, o revoltă față de neputința adaptării la schimbare. Pentru că, așa cum am mai spus, lumea se află într-o schimbare de paradigmă profundă și chiar dacă noi, românii, refuzăm să acceptăm schimbarea, ea se petrece și ne transformă și pe noi.

Violența socială este, încă, ținută sub control. Ne înjurăm, ne evităm din cauza opiniilor politice/economice diferite, contestăm, protestăm, totul, încă în niște parametri acceptabili. Dar ura se acumulează. Ura este un sentiment puternic, ușor de stimulat dar foarte greu de controlat. E nevoie doar de un declanșator pentru a determina o explozie socială ale cărei consecințe sunt extrem de greu de estimat.