5 mai 2024
ActualitateTichete valorice pentru activitățile casnice

Tichete valorice pentru activitățile casnice

În ultima sa ședință, Guvernul României a aprobat normele de aplicare a Legii nr.111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, astfel că acesta va putea să beneficieze de tichete valorice pentru munca desfășurată ocazional la o persoană sau la o familie. Potrivit normelor, tichetele vor fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont on line în vederea înregistrării în platforma de evidență a desfășurării activităților casnice, cât și pe suport de hârtie. Pe tichetul de activități casnice vor fi înscrise datele de identificare a beneficiarului și a prestatorului, termenul de valabilitate a documentului și elementele de siguranță obligatorii.

Prestatorul casnic va putea preschimba în bani tichetele la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), la sediul unității furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de el prin platforma electronică. Din valoarea tichetului vor fi reținute impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale va fi de 50 la sută din valoarea nominală a tichetului.

La preschimbarea unui număr de cel puțin 85 tichete de activități casnice, valoarea contribuției lunare neputând fi mai mică de 25 la sută din salariul minim brut pe economie, prestatorul va beneficia de asigurare la sănătate și în sistemul public de pensii. Valoarea nominală a unui tichet de activități casnice va fi de 15 lei. Numărul tichetelor va fi stabilit de comun acord între cele două părți-prestator casnic și beneficiar. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de durata și intensitatea activităților casnice. Amintim că, prin Legea nr.111/2022, este reglementat modul în care o persoană fizică (prestator) poate desfășura activități casnice în beneficiul alteia și remunerarea acestora în tichete, prin derogare de la Codul Muncii.



Legea mai prevede că și angajatorii publici, precum și cei privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii. Dar cei care doresc să utilizeze tichete de activități casnice vor beneficia de prevederile Legii nr.111/2022 începând cu data de 1 ianuarie 2024. Până atunci Ministerul Muncii va trebui să achiziționeze serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice. Această platformă va trebui să fie operațională la 31 decembrie 2023 și, în județul nostru, va fi gestionată de AJOFM Bacău. Să mai notăm că Legea nr.111/2022 constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și va fi implementată gradual în perioada 2022-2026.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri