18 aprilie 2024
EconomieTichete de masa pe card

Tichete de masa pe card

Angajatorii bacauani vor putea opta, din acest an, pentru acordarea de tichete de masa pe suport electronic, ca alternativa la tichetele de masa emise pe hârtie.

Masura a fost aprobata, zilele trecute, de guvernanti. Prin urmare, asa zisul „portofel electronic” va fi alimentat lunar cu o suma de bani, reprezentând valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va putea fi utilizata exclusiv pentru achizitionarea de alimente. Practic, portofelul electronic va arata ca un card bancar, cu diferenta ca nu se pot extrage sume de bani de pe el, ci doar achita contravaloarea alimentelor. Interesant este ca acest card nu are asociat un cont bancar si, prin urmare, nu va presupune comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare.

Primul produs: cardul Ticket Restaurant®



Firma EdenRed, cea mai mare companie emitenta de tichete de masa, potrivit datelor proprii, este prima din tara care a emis deja un astfel de produs, cardul Ticket Restaurant®, dupa ce inainte lansase un alt produs asemanator denumit Compliments, varianta moderna a tichetelor cadou. Insa, potrivit companiei EdenRed, „în termen de 30 zile de la publicarea Normelor de aplicare, Ministerul Finantelor Publice va elabora criteriile de autorizare a unitatilor emitente de tichete de masa electronice si va evalua în vederea autorizarii companiile care doresc sa emita tichete de masa pe suport electronic.

Cardurile de masa Ticket Restaurant® vor fi disponibile dupa încheierea acestui proces si obtinerea autorizatiei de catre EdenRed ca si emitent de tichete electronice.” Contactati pe linia telefonica a companiei, afisata pe pagina sa de internet, operatorii telefonici au precizat ca, deocamdata, nu se stie exact care vor fi costurile emiterii tichetelor de masa pe suport electronic, motivând ca actul normativ abia afost adoptat de Guvern. „Va fi nevoie de putin timp, pentru ca, in aceasta problema, vor fi implicate si bancile care au instalate la comercianti POS-urile prin care se face plata cumparaturilor. Or, aceste terminale vor trebui setate ca sa poata accepta la plata si noile carduri”, a fost raspunsul reprezentantului EdenRed. Cert este ca vor exista costuri, cel putin similare cu cele ale emiterii tichetelor de masa pe hârtie, daca cumva ceva mai mici, in conditiile in care emiterea unui astfel de card se va face, probabil, ca si in cazul cardurilor bancare, o data la doi ani.

Mai retinem ca actul normativ aprobat de Guvern elimina prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi. Pentru angajati, un mare avantaj al „portofelului electronic” este faptul ca, la achizitia de alimente, va plati exact contravaloarea acestora, si nu ca in cazul clasic al tichetelor pe hârtie, când clientii erau obligati sa puna in cosul de cumparaturi alimente cu valoare exacta, intrucât la casa de marcat nu se putea elibera rest.

Mediul bacauan: „Nu se schimba cu nimic situatia”

Oamenii de afaceri din judet par sa priveasca cu detasare noile schimbari in acest domeniu. Floarea Ivanof, o cunoscuta femeie de afaceri locala, proprietara Hotelului „Decebal” din Bacau si a Hotelului Magura din Târgu Ocna, dar si cu afaceri in panificatie, case de amanet etc, are circa 200 de angajati. Ea este de parere ca aparitia tichetelor de masa electronice nu va produce schimbari majore. „Nu se schimba cu nimic situatia, pentru ca, in principiu, cheltuielile sunt aceleasi, si la tichetele de masa clasice, si la cele electronice, respectiv cu valoarea lor, comisionul si taxele. Cred ca pentru angajati este un usor avantaj, desi nu toti agreeaza varianta bonurilor de masa, salariatilor le place banul in forma materiala”, a spus Floarea Ivanof, proprietar Hotel „Magura” Tg. Ocna.

La rândul lui Marinel Mironeasa, cu afaceri in turism, industria mobilei etc, sustine ca noua varianta va produce o serie de economii in bugetul angajatorilor. „De exemplu, tiparirea bonurilor de masa, din câte stiu, presupunea printarea pe un suport care sa ofere siguranta impotriva falsificarii. Or, la varianta electronica, sigur va fi un cost mai mic, in conditiile in care se vor emite carduri o data la doi ani, si nu lunar. In plus, usureaza munca tuturor, de la angajator, angajat, pâna la comerciant”, a precizat Marinel Mironeasa, om de afaceri.

In privinta angajatorilor, emitatorii de tichete de masa electronice promit, ca avantaje, optimizarea costurilor si proceselor cu achizitionarea, transferul si distributia tichetelor, reducerea considerabila a volumului de munca alocat, eliminându-se, totodata, costul lunar al tiparirii tichetelor pe suport de hârtie. In prezent, circa 1,8 milioane de salariati primesc tichete de masa pe suport de hârtie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri