– mare parte din retelele de termoficare au fost inlocuite, insa lucrarile nu au fost finalizate in totalitate – in astfel de cazuri, varianta de compromis a fost ca bacauanii sa primeasca apa calda si caldura, in paralel, pe reteaua noua si pe conductele vechi, acolo unde a fost cazul – solutia ca sistemul sa devina rentabil ar fi ca mai multi bacauani sa se branseze sau sa se rebranseze la termoficarea orasului

La un an de activitate, conducerea Thermoenergy Group SA Bacau a tras linie si spune ca bilantul este unul satisfacator. Structura clientilor Thermoenergy este variata si in ea sunt cuprinsi 106 agenti economici, scoli, gradinite, institutii publice si 16.018 apartamente, grupate in 171 de asociatii de proprietari.

 

PUBLICITATE

Reprezentantii societatii bacauane spun ca numarul clientilor va creste pe viitor, urmând sa fie racordate la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic, alte 39 de obiective. „In urma elaborarii unui Master Plan pentru Sistemul de termoficare din municipiul Bacau, au reiesit o serie de investitii prioritare pe termen scurt, necesare a fi implementate pentru a asigura conformarea cu obligatiile de mediu impuse de Tratatul de Aderare.

Drept urmare, a fost stabilit un numar de 39 de obiective ce urmeaza a fi racordate la SACET, elaborându-se un studiu de fezabilitate intitulat: «Dezvoltarea pietei de energie termica – Racordarea la SACET a institutiilor publice in Municipiul Bacau – 39 obiective»”, declara Radu Cristian Palade, director general Thermoenergy Group SA Bacau.

Din cele 39 de obiective, au fost racordate doar cinci, prin intermediul programului „Termoficare 2006 – 2015 caldura si confort”. Investitiile incepute in acest sector in anul 2011 au continuat si in anul 2015, iar in acest interval a fost finalizata racordarea la SACET a SC Aerostar SA Bacau, blocurile ANL Letea 46, sc. AAB si ANL Letea nr. 50 sc. AAB, Parohia si capela „Sfântul Dumitru”, Scoala Gimnaziala nr. 5 „Alexandru cel Bun”, blocurile ANL de pe strada Bucegi, nr. 136 – 140, sc. AAB si blocurile ANL de pe strada Fagaras, nr. 4-8, sc. AAB. Nu este finalizata inca investitia pentru racordare la SACET a Colegiului National Pedagogic „Stefan cel Mare” si a Spitalului Municipal,dar acestea apar cu finantare de la bugetul local in acest an.

Avarii pe retele noi

Sezonul rece nu a fost lipsit de avarii nici anul trecut, nici in luna ianuarie 2016. Reprezentantii societatii de termoficare spun ca avariile inregistrate in sistem s-au produs in contextul modernizarii retelelor termice. Reabilitarea retelelor termice secundare in municipiul Bacau – lot 2, 3, 4, 5 – face parte din aplicatia POS Mediu Axa 3 „Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacau, in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana”. Desi pentru cei de la Thermoenergy bilantul este satisfacator, in luna decembrie au raportat pierderi de 2 milioane de lei, din cauza unor probleme tehnice, aceasta dupa ce Consiliul Local aprobase contractarea, in luna noiembrie, a unui imprumut de 16 milioane de lei de la Trezoreria statului pentru a sustine costurile de incalzire in aceasta iarna. Cât a costat agentul termic furnizat bacauanilor inca racordati vom afla in aprilie, când se va face un raport.

Investitii programate

Programul de investitii programate de Thermoenergy Group SA cuprinde obiective care au surse de finantare proprii sau de la bugetul local. De la bugetul local vor fi suportate cheltuieli la instalatia de utilizare gaze natural Grup 2 cogenerare CET Chimiei Bacau – proiectare si executie, alimentarea cu gaze natural la sistemul de distributie presiune medie de la E.ON România Gaz, pentru grupurile de cogenerare din strada Chimiei, nr. 6 Bacau – executie, retehnologizarea centralelor termice din SACET Bacau prin instalarea de echipamente transferate fara plata – demontare si transport. Modernizarea celulei de 6kV/2500A din sectia 6kV OBL magistrala OBX, vane de inchidere in puncte termice – echipamente, transformatori de curent (600/1/1/1A pentru grupuri de cogenerare (inclusiv montaj) – echipamente, sistem de transmitere date SCADA pentru grupuri de cogenerare – echipamente.
Din surse proprii, societatea va acoperi cheltuielile privind dotarile si utilajele independente necesare indeplinirii serviciului de operare SACET si alte investitii.

Salvarea vine tot de la consumatori

Vasile Dragusanu, consilier local PNL si membru in adunarea generala a actionarilor de la Thermoenergy – sustine ca lucrarile de schimbare a retelelor trebuiau sa se desfasoare mai repede. Chiar si cu aceste investitii, tot nu este suficient pentru ca societatea sa treaca pe profit. „Pierderile au venit din doua parti. Sistemul de termoficare este supradimensionat, conductele sunt vechi de 40-50 de ani, serviciile sunt de proasta calitate. Pe de alta parte, s-au pierdut consumatorii. Cresterea pretului gigacaloriei de aici a venit”, mai spune Dragusanu.
Daca investitiile ar fi finalizate si s-ar mai atrage alti bani pentru cealalta parte a retelelor care trebuie schimbate, sistemul de termoficare al orasului ar putea sa redevina atractiv. Pentru aceasta, mai e nevoie de ceva: „sa se faca distributia pe orizontala, ca sa se poata racorda cetatenii si la sistemul centralizat si sa se monteze contoare de apa si caldura. Asa s-ar plati cât se consuma si s-ar consuma cât doreste fiecare, dar pentru aceiasi bani, oamenii ar avea parte de mai multa caldura”, arata consilierul local. Bineinteles, un numar cât mai mare de consumatori inseamna si o eficienta mai mare. Din 2002, la infiintarea CET (societatea aflata in faliment, acum Thermoenergy), numarul abonatilor a scazut de la 27.000 la 16.000 de consumatori.

Fosta societate de termoficare CET SA este in faliment. Lichidatorul judiciar este Sierra Quadrant.
In septembrie 2014, consilierii locali au aprobat infiintarea Thermoenergy Group, societate care a inlocuit CET-ul, al carei plan de reorganizare a fost respins de creditori.

„Lucrarile nefiind finalizate in totalitate pentru a putea alimenta cu apa calda de consum si incalzire consumatorii racordati la sistemul centralizat, s-a adoptat pe perioada sezonului rece, un sistem de legatura intre retelele nou montate si cele existente, vechi. Astfel, au existat o serie de avarii pe portiunile reabilitate ce au fost remediate de catre executanti, in baza unui protocol incheiat intre municipiul Bacau, Thermoenergy Group SA si asocierea SC Branpis SRL, SC Elsaco Electronic SRL” – Radu Cristian Palade, director general Thermoenergy Group SA Bacau

„50 la suta din retele mai sunt de inlocuit, dar e necesara o investitie pe conductele de transport, acolo unde avariile sunt mai semnificative. Acestea vor intra pe fondurile europene de mediu. Astfel, randamentul sistemului va fi mai bun, iar pierderile vor scadea de la 50 la suta, la 20 la suta” – Vasile Dragusanu, reprezentant al Consiliului Local la Thermoenergy.

Ramona Ionescu
Andreea Gavrila

[/lock_content]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. cea mai mare mafie e la cet.sint multi spagari si firme capusa care traiesc de pe urma CET.cu banii investiti se faceau centrale pe gas performante fixate in punctele termice existente si incet schimbau si reteaua.pierderile din cet erau excluse si costurie de functionare .

  2. Ar fi tare bine sa schimbe tevile suspendate si sa le ingroape, fiindca m-am saturat sa ma uit pe fereastra si sa vad ditamai conductele jumulite de tabla de catre hotii de fier. Ma simt ca la Cernobil intre atatea conducte infricosatoare, care strica aspectul orasului.

  3. Știți doar sa va plângeți ,adevarul este ca , cam greu sa multumesti pe toata lumea ,iar băcăuanii sunt cei mai nemultumiți oameni din toata lumea ,dau din gura si nu fac nimic , sunt comentatori , atat pot ,dar utili deloc ,

LĂSAȚI UN MESAJ