Din spectacolul de artă stradală "Le Concert du Feu" al companiei "Les Commandos Percu" (Franţa)

Apreciat de organizatori “cel mai mare festival de artele spectacolului din România si cel mai mare eveniment cultural al Moldovei”, Theaterstock – International Arts Festival Bacau 2015, editia I, se va desfasura in perioada 1-16 august, in 23 de locatii din municipiul Bacau, la care vor participa 1600 de artisti din 15 tari, dedicat comunitatii locale si nationale, in mod special tuturor iubitorilor de teatru, muzica, literatura si urban-art.

Festivalul este conceput pe zece sectiuni, dedicate tuturor sectoarelor din domeniul artelor spectacolului, atât productiilor teatrelor nationale si internationale, cât si spectacolelor independente, atât propunerilor clasice cât si celor plasate ca discurs în zona de investigatie si inovare artistica.

Sa fim impreuna!

PUBLICITATE

In timp ce aproape toate institutiile de cultura din Bacau sunt in vacanta, Teatrul Municipal “Bacovia”, Primaria si Consiliul Local Bacau, cu sprijinul unor investitori locali si nationali, “aduc Muntele la Mahomed”: 138 de spectacole, intr-un eveniment pluri-, inter si transdisciplinar, care reuneste în programul sau, alaturi de cele mai importante repere ale teatrului românesc, productii ale celor mai mari companii internationale de artele spectacolului, spectacole de arta stradala, spectacole – lectura, concerte, work-shopuri, conferinte, lansari de carte si o bursa de spectacole.

“Festivalul îsi propune sa devina un spatiu al întâlnirii artistice si al exprimarii libere, un spatiu care valorizeaza calitatea indiferent de zona, un spatiu care reuneste zona teatrala de stat, cu segmentul independent si initiativa privata, cu arta stradala si muzica.

Este un festival orientat catre public, pe care ni-l dorim în numar cât mai mare si pe care îl astep cu drag, sa ne bucuram, suflet lânga suflet, de minunatele spectacole gazduite de festival si pe care cu siguranta îl vom avea alaturi. Este un festival a carui tema – umbrela de anul acesta este “We are one”, în ideea în care cred cu tarie ca toti, indiferent de zona artistica din care provenim sau în care activam, slujim frumosului si suntem, în ultima instanta, modelatori de suflete.

Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare si cred ca teatrul este punct de plecare si de permanenta raportare pentru orice comunitate”, ne spune Anca Sigartau, manager al Teatrului Municipal “Bacovia”, initiatoarea si directoarea Festivalului.

De la teatru conventional la pictura 3D

Nu mai mergem in Franta, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Cehia, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Rusia, nici in Bucuresti, Timisoara sau Cluj, cele mai mari companii de artele spectacolelor din aceste tari si orase din România vor veni in Bacau si, timp de 16 zile, bacauanii, turistii ocazionali, cei veniti in vacanta din tarile UE, dar si vecinii si prietenii nostri din Neamt, Iasi, Botosani, Vrancea, Galati sau Suceava, vor fi impreuna la marea sarbatoare a teatrului. Reprezentatiile (peste 300 de ore) vor avea loc la Teatrul “Bacovia” (onoarea de a deschide festivalul revine teatrului bacauan, sâmbata, 1 august, de la ora 18.00, cu premiera piesei “Imblânzirea Scorpiei”: 2016 va fi “Anul Shakespeare”), Teatrul de Vara “Radu Beligan”, Hala de Teatru (amenajata la Centrul de Afaceri si Expozitii “Mircea Cancicov”), Sala Ateneu, Centrul de Cultura “George Apostu”, Galeria “Frunzetti”, Biserica Catolica (interior si exterior), Parcul Catedralei Ortodoxe, Parcul Cancicov, Penitenciar (spectacole independente), Piata Tricolorului, Hotel Decebal, PUB S4, Beraria cu Noroc (Cora), Café du Theatre, Parcul Teatrului Bacovia, Clubul The Stage, Parcarea SELGROS, Dedeman.

Din spectacolul de artă stradală "Tumulte", al companiei "Cie Karnavires" (Franţa).
Din spectacolul de artă stradală “Tumulte”, al companiei “Cie Karnavires” (Franţa).

Zilnic, de la ora 18.00, vor avea loc câte opt spectacole/reprezentatii, pe cele zece sectiuni: Povestea noastra (dedicata reperelor teatrelor românesti, ca un preambul la aniversarea, anul viitor, a 200 de ani de la primul spectacol teatral in limba româna), Teatre in miscare (mari spectacole internationale), Street Art Performance (arta stradala, care va anima orasul pe durata festivalului, evenimente cu acces liber), Teatru Independent (54 de spectacole, inclusiv din Bacau – Teatrul de Kartier, Teatrul din Clopotnita), Rhytmi City (spectacole in aer liber, teatru-dans, muzica fado, flamenco, africana, asiatica, rock, cu acces liber), Street Colors (pentru prima data in România, la un discurs vizual-plastic sunt grupati cinci din cei mai importanti desenatori anamorfici – pictura 3D), Teatru Radiofonic, Conferintele “Bacovia” si Bursa de spectacole.

Eveniment multicultural

Printre companiile si teatrele invitate la THEATERSTOCK – Bacau 2015 amintim acum (ziarul nostru va publica programul complet intr-o editie urmatoare) TNB, Teatrul “Bulandra”, Teatrele Nationale din Craiova, Timisoara, Cluj, Teatrul Maghiar din Cluj, Teatrul German din Timisoara, Evreiesc din Bucuresti, Metropolis, Elisabeta si ACT din Bucuresti, Compagnie Off, Les Commandos Percu – Franta, Deabru Beltzak – Spania, Concha Jareno, Compagnie Bilbobasso (Franta/Spania), Theater Tol (Belgia), Amanitas Fire Theater, DivadloTeatr, V.O.S.A (Cehia), Il Posto (Italia), Antagon Theater Aktion (Germania), Cie Karnavires (Franta), Grotest Maru (Germania), De factor, Long Vehicle Circus (Cehia), Barcelona Gypsy Kletzmer Orchestra (Spania) s.a.m.d.

Alaturi de artistii invitati vor fi oaspetii evenimentului reprezentanti de la zece ambasade si institute culturale din tara, 20 de directori de teatre si directori de festival, din tara si din strainatate, critici de specilitate, jurnalisti locali si nationali.

In premiera, Theaterstock Bacau 2015 a initiat un program de voluntariat cu peste 300 de beneficiari, care vor fi instruiti gratuit în procesul de organizare a celui mare mare eveniment de artele spectacolului din tara, oferind astfel liceenilor si studentilor oportunitati unice de învatare si dezvoltare personala si profesionala, de comunicare cu artisti locali si internationali. In acelasi timp, fiind vorbitori de limbi straine, voluntarii vor sprijini efectiv desfasuarea intregului festival.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Deci pt strazile din Bacau nu sunt bani!!!!?????!!(acolo banii nu ar putea fi furati) dar pt tot felul de porcarii aveti!!!!!BRAVOS ALESI LOR …BRAVOS !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ