* Consiliul Local a respins ieri alocarea a 1,8 milioane de lei de la bugetul local necesari pentru ca manifestarea artistica sa aiba loc * vineri va avea loc o sedinta extraordinara in care liberalii vor incerca din nou sa treaca proiectul de alocare a bugetului * grupul liberalilor s-a scindat la vot, iar doi dintre ei s-au abtinut sa voteze pentru festival

Festivalul de teatru “Theaterstock”, probabil cea mai ampla manifestare artistica planuita pentru municipiul Bacau, a intrat brusc in coma, ieri, dupa ce Consiliul Local i-a refuzat finantarea de la bugetul orasului. Initial, a fost vorba despre alocarea a 1,5 milioane de lei, suma care a fost majorata ulterior, printr-un amendament, la 1,8 milioane de lei. Supus la votul alesilor locali, proiectul de hotarâre pentru alocarea sumei nu a intrunit voturile necesare. De mentionat ca bugetul necesar intregului festival ar fi de peste trei milioane de lei, dintre care jumatate ar fi urmat sa fie alocat de la bugetul public, iar jumatate sa fie obtinut din sponsorizari.

Unanimitatea liberala s-a defectat

PUBLICITATE

La sedinta au participat 15 consilieri din totalul celor 21, fiindca restul se afla in concedii. Curios este ca amendamentul de majorare a sumei de la 1,5 la 1,8 milioane de lei a fost aprobat, in timp ce intregul proiect, prin care banii ar fi fost virati Teatrului Bacovia (organizatorul), a cazut la vot, dupa ce a intrunit sase abtineri (Corneliu Jitaru – independent, Gheorghe Huluta, Cristinel Manolache, Elena Cosma (UNPR) si – surpriza! – liberalii Mihai Sustac si Laurentiu Popa), si 9 voturi pro, adica mai putin de jumatate din total, cât ar fi fost necesar ca alocarea banilor sa aiba loc. Este prima oara in ultimii cel putin doi ani când grupul liberalilor nu voteaza in unanimitate.

Cearta si lacrimi

Foto1

Refuzul vine cu doar doua zile inainte de debutul programat al manifestarilor. Totul a pornit de la interpelarea consilierului local Gheorghe Huluta (UNPR), care a spus ca suma este prea mare pentru puterile orasului. “Nu suntem impotriva culturii, dar saracia si prioritatile orasului sunt cu totul altele si nu sunt potrivite cu o asemenea cheltuiala enorma. In al doilea rând, modul in care ni s-a adus acest proiect de hotarâre, pe furis, nu este normal. Cum nu este normal nici ca initial s-a spus ca finantarea va fi din bani europeni, in timp ce acum se cer de la bugetul local 1,8 milioane de lei”, a motivat Huluta.

El s-a luptat in argumente cu Anca Sigartau si consilierul financiar al Teatrului, incât la un moment dat discutia s-a dus pe un ton foarte ridicat. Colegul de partid al lui Huluta, Cristinel Manolache, a intrebat de ce bacauanii nu beneficiaza de facilitati la plata biletelor, daca tot se face finantare din banii publici. “Sustin ideea de a plati bilete la teatru din respect fata de munca celor implicati in proiect. Pe de alta parte, acest festival nu se poate sustine doar din banii publici si de aceea nu ne permitem sa acordam gratuitati. Exista insa facilitati pentru elevi si copii”, a spus directoarea Anca Sigartau. In momentele care au urmat respingerii alocarii de bani publici, Anca Sigartau nu si-a ascuns supararea si chiar a lacrimat. A fost un cadou urât pentru ea, care tot ieri si-a aniversat ziua de nastere.

Foto2

“In lipsa banilor, festivalul nu mai poate incepe la 1 august si va asumati un mare deficit de imagine adus Bacaului si bacauanilor. Trebuie sa stiti ca un leu investit in cultura aduce de sase ori mai mult in bugetul local”
directoarea Teatrului Bacovia, Anca Sigartau, spre cei care au decis respingerea bugetului

Se reia votul

Liberalii s-au aratat stupefiati de caderea hotarârii si, spre finalul sedintei, dupa ce masina de vot a aprobat si alte proiecte, viceprimarul Vasile Tescaru a cerut reluarea votului, “in numele bacauanilor”. Intre timp, insa, alti consilieri locali, inclusiv liberalii care s-au abtinut la aceasta decizie, au parasit sala de sedinte. S-a luat pauza de zece minute, pentru ca membrii grupului UNPR sa decida daca participa la reluarea votului, dar in final au refuzat.

Imediat, viceprimarul Radu Ababei a anuntat o sedinta extraordinara pentru vineri, la ora 9, dedicata exclusiv acestui subiect. Atât Radu Ababei, cât si Vasile Tescaru, au inceput mobilizarea liberalilor, si vor sa ii aduca la vot inclusiv pe cei plecati in concediu. Practic, este nevoie de 11 voturi pro ca hotarârea sa treaca si festivalul sa fie salvat in ultima clipa, conditii in care votul celor de la UNPR nu va mai conta. De altfel, Gheorghe Huluta ne-a declarat ca si la sedinta de vineri isi va mentine pozitia. Interpelata de reprezentantii mass media la finalul sedintei, Anca Sigartau a refuzat sa faca orice declaratie si a plecat in tromba.

In rândul consilierilor a circulat intens ideea ca supararea lui Gheorghe Huluta vine de la faptul ca printre locatiile in care ar fi avut loc manifestari nu este si Casa de Cultura “Vasile Alecsandri”, al carei director este, si care astfel nu primeste nici un fel de fonduri. Acesta a declarat insa ca pozitia sa nu are nici o legatura cu acest aspect.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

34 COMENTARII

 1. Bine ca bani pentru zilelel orasului sunt. Manifestarea asta e unica pentru oras. E o sansa extraordinara si nu ar trebui ratata. Vai de noi, cu asa oameni la conducere!!

 2. Cum, Casa de Cultura nu este prinsa in program? Cine a ales locatiile pentru acest festival de cultura? Cat despre bani, Huluta are dreptate, in general. Bacaul, prin primarul Romeo Stavarache, este inglodat in datorii si un efort bugetar in plus ar fi aproape imposibil de sustinut. Totusi, festivalul trebuie sustinut pentru ca este un act de cultura pe care Bacaul nu l-a avut. El ar trebui sa fie accesibil tuturor bacauanilor….

 3. Era un proiect prea frumos. Cimpanzeii nu au niciun interes pentru promovarea orasului in plan cultural si numai. O lovitura la imaginea orasului. Sa va fie rusine, mârlanilor!

 4. Ce sa spun au mustrari de constiinta alesii nostri ” se cheltuie banii de la buget”. Rusine dl. Huluta esti director de atata amar de vreme si Casa de cultura arata ca dupa razboi, rusine. Este un eveniment cultural care pune Bacaul pe harta festivalurilor alaturi de Sibiu, Bucuresti etc.

  Orasul arata oribil din cauza voastra a consiliierilor care nu aveti habar de administratie, sunteti pusi acolo sa mimati actul administrativ.

  Dar cati bani ati risipit aiurea si nu s-au intors in economie asta nu va mustra constiinta. Manolache tu care ai sponsorizai toate evenimentele cu bautura, mici si manele nu ma mir ca nu ai votat un act de cultura.

  Rusine!!!!!
  Sper ca vineri sa se voteze, este o mare rusine pentru Bacau!!!

 5. Un festival de asemenea anvergură care ar aduce foarte multe avantaje orașului, chiar județului, să ajungă pe mâinile unor nenorociți… să vă fie rușine, băi!

 6. Sa reduca finantarile catre echipa (aproape inexistenta) de fotbal, si sa aloce pentru acte culturale, inclusiv pentru acest Festival care este un mare plus de imagine pentru Bacau. Daca nu acum, atunci cand?

 7. Catre onorabila doamna Sigartau: De ce,atunci cand a-ti lansat acest proiect,a-ti mentionat ca baza,vor fi fondurile europene si acum ne trezim ca se face din fondurile locale,adica,taxele si impozitele populatiei locale,dintr-o zona nu prea fericita ca nivel de trai si dezvoltare? Vedeti cum lasati locde suspiciuni? Si catre consiliul local: Este adevarat ca investitia in cultura,poate fi benefica dar, ce credeti ca ar prefera populatia bacauana? Sa se distreze la aceste manifestari teatrale,sau sa nu-si mai rupa masinile pe microvarianta Milcov,etc,pe care vad ca a-ti inghetat-o,asteptand probabil iarna,sa acopere impotenta si nepriceperea domniilor dv.? Cine va permite sa folositi aiurea taxele si bugetul local adunat cu greu,fara sa consultati populatia. Sau aceasta este importanta numai la alegeri,cand ii intoxicati cu minciuni si le vanati voturile? Si tot pt.stimabila Sigartau: Daca baza finantarii,tre sa fie bugetul local,nu este logic si legal ca intrarea sa fie libera,la toate manifestarile? Bacauanii trebuie sa platesca de doua ori intrarea la acest balci? Odata prin taxe si a doua prin bilete. Aceasta este dubla impunere si intrati in ilegalitate cu miros penal. Parerea finala este: Capra moare de raie dar vrea coada cat mai sus. Atatea nevoi si probleme nerezolvate dar, MERGEM LA TEATRU. Distractie placuta bacauanilor!

  • Matale ai mare nevoie de o ţâră de cultură, poate mai înveţi să scrii corect. Cu atâtea greşeli gramaticale mai bine te abţii

  • Fără a intenționa în niciun moment să diminuez profunzimea și adevărul spuselor dumneavoastră, nu vreau să mă refer la un singur cuvânt din magnifica dumneavoastră postare: “BÂLCI”. Am speranța că sunteți la fel de oportun în atitudine și comentarii și cu alte ocazii, spre exemplu….”Zilele Bacăului” sau “Romanian Top Hits”. Nu de alta dar nu aș vrea să fiu nevoit să vă catalogez doar un cretin. Am încredere!

 8. Da,este un festival care isi are locul in acest oras,dar nu oricum. Nu facem asta doar pentru a ridica imaginea unor persoane. Nu facem asta la ambitie,ca dupa 3 luni de directorat sa demonstram noi cine sntem…NU…
  Iubim cultura,dar nu ca imagine stradala. Actorii au salarii mizerabile…nu sunt distribuiti…nu au bani de costume…nu primesc diurne,desi chiar si actorii mananca si obosesc.18 miliarde???Doamneeee……unde am ajuns in oraselul asta de provincie in care avem atatea lipsuri si un primar cu 5 dosare pe rol????
  Oameni buni….d-le Huluta….nu cedati atat de usor nici chiar sexului frumos!!!

 9. Maria, evenimentul de zilele orasului nu a mai fost organizat din fondurile publice. Primaria i-a angajat doar pe cei de la Politia Locala si pe cei de la Salubritate pentru a fi asigurate linistea si curatenia pe timpul evenimentului.

 10. Pe toate posturile s-a mediatizat acest festival spunandu-se ca se face din fonduri europene. Pe cine vreti voi sa pacaliti,dragilor???? PE MINUNATII ACTORI AI TEATRULUI BACAUAN? AUTORITATILE SI ASA SUBREDE SI USOR VULNERABILE IN FATA UNUI NUME-SIGARTAU??? PE CONTRIBUABILII ACESTUI ORAS,CARORA LE SCOATETI BANI DIN BUZUNARE CU JAPCA???
  Atata hotie pe fata si tot voi vrei sa triumfati???
  D-na Sigartau,ati fost prost informata….tare prost. Bacaul nu e un oras in care se fac banii cu lopata si nici lumea care va este in jur nu este chiar atat de…moldoveanca. Chiar daca vi s-a dat acest post conditionat,nu puteti rupe muntii si “omori” oamenii ridicandu-va standardele in 12 saptamani,.Nu asta inseamna conducerea unui teatru. Teatru bacauan nu are nevoie de dresori de fiare si nici nu puteti imblanzi scorpia in toiul noptii…!

 11. Poate-si rupe doamna Sigartau din alea 18 MILIARDE ale bacauanilor cate ceva si pentru strangerea cainilor comunitari, angajarea unor medici buni la Spitalul Judetean, amenajarea spatiilor verzi/de joaca, asfaltarea drumurilor, renovarea scolilor. Din ce-i ramane…să fie teatru!

 12. Tov.Huluta, casa de cultura a ajuns birt, nu are nimic de-a face cu actul de cultura. Cat despre respingerea proiectului – era o sansa pentru acest oras sa se faca cunoscut si prin ceva bun, remarcabil, insa nu a fost initiativa liberala portocalie. Dar comenzile politice locale sunt altele, poate finantam faimosul FOTBAL BACAUAN. Avem o echipa la Primarie de toata isprava, unul si unul. Sa va fie rusine

 13. RUSINE!RUSINE! Am sperat si am invitat prieteni din alte orase si chiar si din strainatate pentru acest eveniment ; fie vorba intre noi,plebea proletara,culturnica,ajunsa in functii pe la consiliu judetean,nu va intelege niciodata ce inseamna cultura adevarata , ce inseamna marii autori dramatici,marii regizori, marii sau mai micii actori care transpira pe scena pentru noi,ce inseamna SHAKESPEARE…poate ar avea sansa sa invete. Asa-zisii factori de decizie ,al caror vot nejudecat ,din nefericire ,are valoare,habar nu au ce inseamna niste spectacole de tinuta ce inseamna spectacole gratuite in pietele publice,in fata catedralelor,la penitenciar,in fata Consiliului judetean uinde au acces si cei fara bani.Aduceti-va aminte de concertul minunat de la zilele Bacaului,cand ,pe un frig patrunzator zeci de mii de spectatori au ramas cu “rasuflarea taiata”,ca si in marile orase europene ,pana la sfarsitul bis-urilor.M-am gandit ,atunci,ca si la gala Star,ca ,totusi ,s-a mai ales ceva de bacauanii nostri,Nici nu vreau sa ma gandesc la aceste impedimente,solutia? Asumarea responsabilitatii chiar fara votul subclasatilor.ii invit la carciumile si activitatile neculturale de la Casa de cultura!

  • :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) madam Sigartau, ma emotionati! Ia ziceti, in cate piese jucati si cati bani va intra in buzunare din festival? Pe baiatul ala care trebuia sa regizeze o piesa zice lumea ca l-ati alungat si acum va folositi de ideile lui si va bagati si banii in buzunar…

 14. sincer in orasul asta unde vara distractia este …piscina si terasele…festivalul este ceva inedit. pentru spirit. domnul huluta ce stie el…casa de CULTURA si aici cred ca pentru dumnealui am vorbit elevat….scuze casa de cultura este o afacere. numai cultura nu este acolo. biblioteca zero. doar restaurante, baruri si firme. stie el de cultura. domnule huluta poate ii vindeti pontul doamnei sigartau sa concesioneze spatiile teatrului pentru pacanele, sedii de firme de turism, targuri de imbracaminte si incaltaminte, afaceri personale. ca aici excelati. sunteti un bun manager de “sedii” nu de casa de cultura cum ziceam. lasati sa fie manifestari culturale in luna august unde moare omul ca nu are unde se duce… cultura va sperie. mai bine indobitociti ca cei din valeni- vaslui.

  • vrai. pentru tine doar cultura de legume. e voie cu seminte. si cu slapii tai din dotare din cauciuc si maieu plus budigai. nu trebuie sa aduci tu seminte…ti se dau in contul biletului. ti se spune si cand sa aplauzi.

 15. A fost o coma indusa.
  Festivalul de teatru a inceput.Prima reprezentatie a fost in acea sedinta de CL.
  Daca nu era doar un joc pentru ametit cetatenii platitori si ar mai fi avut emotii daca vin sau nu banii de ce se instaleaza gardurile cu care inchid circulatia in centru?
  Sau daca ramane asa isi ridica gardurile?
  O reprezentatie de kk cu consilierii si doamna in rolurile principale si noi spectatori platitori.
  O mizerie.Ne iau de prosti pe banii nostri.Nu ne erau de ajuns localii acum mai vin si de la capitala.
  O manifestare de o asa amploare se pregateste din timp nu peste noapte.
  Jenant si jocul din sedinta.Cei care au facut “opozitie” la viata culturala a Bacaului se vor suci si vor gasi scuza ca era prea tarziu si ne faceam de kk.
  Mai mult de atat nu se poate.Oare bibliotecarul va fi prezent la evenimente, sa faca o baie de multime?

 16. Nu a fost vorba de bani europeni niciodata, ci doar despre posibilitatea ca de la anul, cu demonstratia facuta, sa se acceseze fonduru UE. Dovada este ca toti consilierii au votat bine-mersi alocarea din bugetul local, la rectificarea din mai. Dar dl. Huluta stie sa joace la cacealma… Ca doar e gura multa si sindicalist

  • Tu esti Pandele ala de se crede smecher si ne spune ca e angajat cu salariu de zero lei ca si consilier a lui madam directoarea?

   N-o mai intoarce ca la Ploiesti ca toata lumea a fost de fata cand ai mancat rahatul cu fondurile europene.

   Ai venit la Bacau ca sa-i prostesti pe fraieri si sa le iei banii. Ia zi, cat din alea 18 miliarde iti intra in buzunare! Cat e parandaratul?

   Ba, voi ne luati de prosti si credeti ca daca suntem mai de la tara chiar nu vedem ca voi mancati rahat cu polonicul despre cultura dar de fapt pe voi va arde de banii pe care o sa-i furati?!

   • Bravo, Gicule, zi-le, tu, tată, dă-o, frate, pe bune, să inteleagă lumea cum e mersu’…..ca prea ne ia astia de fazani cu teatru’….s-a umflat cultura în noi, ce pân-acu’ cum am trăit fără teatru?! Da’, Gicule, tată, mai bagă și tu niște cratime, niște punctuație, dacă tot te-ai apucat!

 17. Duduie, cultura nu se face pe stomacul gol. Ati pus carul inaintea boilor, sau vaca inaintea plebei, duduie. Bacaul are nevoie de industrie, si dupa aia, vine el si Shakespeare si cine vrei matale. Intre timp, take a hike and GO HOME.

 18. Voi chiar nu vedeti ce se intampla????? Au nevoie liberalii de bani pt campania la primarie si nu stiu cum sa scoata banii din buget!!!! 18 miliarde ????????? Nu e nimeni impotriva dar 18 miliarde ??? Amplasare de scena pe domeniu privat??? Bilete puse cand festivalul este sponsorizat din bani publici??? Pe cine credeti ca prostiti domnilor consilieri si ce dracu mai sunteti pe acoloo….mare noroc aveti ca bacauanii nu se trezesc…mare noroc….dar eu sper sa apuc revolta mult asteptata…..

 19. Nu, Gicule, nu sunt cine spui mata ca sunt, ci un observator obiectiv, fara interese in chestiune. Un om ceva mai documentat decat ai crede, chiar asa, fara interes, daca poti intelege asta…

 20. Oare la cate piese de teatru au fost domnii Huluta si Manolache? Cultura este cea buna investitie pentru imaginea unui oras, iar cand dna Sigartau vine cu elanul si dorinta de a face ceva pentru noi, bacauanii, ne trezim ca alesii nostri ne fac de rasul lumii. Daca proiectul cade as vrea sa vad fotografiile celor care au votat împotriva si au facut dintr un efort nobil o cearta de mahala. Caci nu e vorba de politica aici, ci mahala.

 21. Reddog la toti ne place cultura ..teatru .etc dar nu cu 18 miliarde ….??????????? Ce naiba nu vreti sa intelegeti…..????? Ca.si scot bani din primarie pt campania electorala ce va sa vina….

 22. M-as fi mirat sa se faca un eveniment de aceasta amploare in acest oras; cam mare caciula si nu ma refer la bani ci la cap;
  Sa aprobi finantare in prima zi de derulare a manifestarilor? Discutiile si comentariile consilierilor trebuiau sa aiba loc de mult, nu acum.
  Daca nu este industrie macar sa fie cultura; dar nu cumva, nu mai este industrie tot din cauza consilierilor si prietenilor lor care s-au priceput sa conduca o firma asa cum voteaza si acum: cu planuri de azi pe miine, obtinerea de profit chiar inainte de a incepe afacerea ( ca vorba ceea: am nevoie de bani acum ca nu se stie ce se intimpla miine) si lipsa de cuvint.
  Incearca cineva sa faca ceva iesit din tiparele in care vietuim ; hai sa-i dam in cap. Nu are importanta suma aflata in discutie ci prezentarea clara a si detaliata a activitatilor si finantarii necesare ; apoi urmarirea daca s-a respectat ceea ce s-a dispus.
  Dar ce sa ceri unui consiliu de oras care nu este in stare sa mentina in viata un cinematograf , sala de spectacole a Casei de ?cultura? (unde daca intri simiti aerul si praful de acum 30 de ani); deja Teatrul Bacovia e prea mult pentru acest tirg.
  Cred ca mai bine organiza consiliul local un parastas dansant “Un an de la inchiderea cinema Central”

  Oricum nu ar fi prima data cind as merge sa-mi iau banii inapoi pe bilet pentru ca piesa nu s-a mai tinut din cauza lipsei de spectatori; e mai interesat sa maninci seminte pe centru si sa-ti preziti slapii nou achizitionati: apropo este promotie de vara la slapi in piata

 23. Toti il blamati pe Huluta dar de ce nu isi pune nimeni intrebarea urmatoare: de ce nici macar un act nu se joaca pe scena casei de cultura? Va spun eu , pentru directiva lui Stavarache e sa ingroape casa de cultura pe fondul disputelor dintre el si Huluta , dispute care pleaca din campania electora cind Huluta a fost un vehement opozant a primarului actual. Asa ca nici unu nu -i mai breaz dar parca tot mai vinovat e ala care inceput adica Stavarache!!

LĂSAȚI UN MESAJ