Teatrul Excelsior prelungește înscrierea textelor pentru cea de-a II-a ediție a Concursului de dramaturgie ‘New Drama’ destinat adolescenților. Data limită este 1 martie 2016.

Adolescenții din București și din țară, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, sunt invitați să participe la acest concurs și să trimită piesele scrise de ei pe adresa instituției: secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro.

Sunt așteptate piese într-un act. Pentru participare trebuie completat formularul de înscriere, care poate fi descărcat de pe site-ul teatrului: Formular-inscriere_New-Drama-Concurs-de-dramaturgie-pentru-adolescenti-2016.

Concomitent cu piesa și cu formularul trebuie trimisă și o scrisoare de motivație (un text de maxim o pagină în care persoana interesată să explice de ce vrea să participe la concursul ‘New Drama’). Mai multe informații legate de concurs sau de expedierea documentelor necesare înscrierii: la adresa de mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro sau la numărul de telefon 0752151923.

Titlurile finaliste vor fi anunțate pe data de 15 martie 2016.

Se menționează faptul că nu există taxă de participare la proiect. După selecția celor șase piese finaliste va urma un atelier de scriere dramatică coordonat de specialiști din domeniu. Organizatorii oferă finaliștilor care nu locuiesc în București și sunt selecționați în cea de-a doua fază a concursului cazare și masă la București, în perioada de desfășurare a workshop-ului de scriere dramatică (18-20 martie 2016). Piesele finaliste se vor transforma în spectacole-lectură (8-10 aprilie 2016). Piesa câștigătoare va fi pusă în scenă la Teatrul Excelsior, iar premiera urmează să aibă loc în mai 2016. Din juriu vor face parte reputați regizori și dramaturgi.

Organizat pentru prima dată în stagiunea trecută, Concursul ‘New Dramă’ a atras atenția unui mare număr de adolescenți. Era primul proiect din cadrul programului ‘Excelsior Educațional’, program ce are drept scop folosirea educației ca modalitate de transmitere și producere a culturii (prin activități culturale întreprinse chiar de copii și adolescenți).

La prima ediție a concursului au fost înscrise 99 de piese. În finală au ajuns: Georgiana Barcan (Bacău, 17 ani) — piesa ‘Jocul de-a teatrul’; Claudia Antonia Giogan (București, 16 ani) — ‘Nora în Regatul celor trei Zori’; Iulia Maria Kycyku (București, 15 ani) — ‘A fost ca o piesă’; Teodora Savu (comună Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, 18 ani) — ‘Vânătorul de tigri’; Delia-Eugenia Tărcăoanu (Piatra-Neamț, 18 ani) — ‘Caruselul de pe bloc’; Marius Alexandru Teodorescu (Cluj-Napoca, 17 ani) — ‘Prieteni’.

Piesa premiată a fost ‘Jocul de-a teatrul’ de Georgiana Barcan, iar spectacolul face parte acum din repertoriul Teatrului Excelsior.

Dramaturgul Peca Ștefan, membru al juriului primei ediții a Concursului ‘New Drama’, spunea că proiectul este o șansă pentru acei care vor să scrie teatru, cu atât mai mult cu cât ‘este esențial, este educativ’, că este nevoie de astfel de proiecte în școli, deoarece ‘mulți liceeni nu conștientizează că, de fapt, ei pot să scrie și pentru scenă’. Cunoscutul dramaturg le recomanda atunci tuturor celor interesați de scrierea dramatică să lucreze în direcția explorării, dezvoltării problemelor vârstei lor și să nu fugă de realitatea lor, de lumea lor reală.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ