In cadrul unei campanii lansate de Institutul National de Boli Infectioase „Prof.dr. Matei Bals”, bacauanii se pot testa gratuit pentru virusurile HIV, hepatice B si C. Campania este nationala si se desfasoara, intr-o prima etapa, pâna in luna aprilie 2016. Ea are ca scop mobilizarea tinerilor si grupurilor sociale vulnerabile – persoane de etnie roma, utilizatori de droguri injectabile – pentru a se informa cu privire la prevenirea infectiilor.

In intreaga tara, dupa cum a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului „Matei Bals”, testarile se fac doar in noua centre si laboratoare partenere. Printre acestea se afla si Medisense Bacau.

„Sunt testari foarte utile, de tip screening. Noi am fost anuntati ca aceasta campanie se va desfasura in mai multe etape. Intr-adevar, prima etapa va fi pâna in aprilie, pentru 12.500 de testari, si va mai urma o alta, cu 20.000 de testari. Noi am efectuat deja in jur de 300 de testari, iar dintre acestea doar 2 au iesit pozitive pe virusul B.”
dr. Viorica Biro, medicul sef al laboratorului bacauan din program

PUBLICITATE

Rezultatele acestor testari vor fi folosite la un raport ce se va intocmi impreuna cu Ministerul Sanatatii, pentru a permite interventii rapide si eficiente la diminuarea infectiilor. Potrivit datelor statistice, mai mult de jumatate dintre români nu s-au testat niciodata pentru hepatita B si C.

Tot aceste date arata ca un sfert dintre români nu au incredere in vaccinuri si unul din cinci români nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B, chiar daca i-ar recomanda un medic. In ceea ce priveste HIV / SIDA, România inregistreaza, din anul 1985, când a inceput epidemia, pâna in prezent, in jur de 20.000 de cazuri. Programul campaniei, intitulate „Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV / SIDA si a hepatitei B si C in România” este cofinantat prin Granturile Norvegiene, având ca operator de program Ministerul Sanatatii. Contracost, aceste testari ar ajunge la 50 lei – testul HIV si in jur de 450 lei – viremia (B si C).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ