16 aprilie 2024
OpiniiEditorialTertul poprit, datornic si creditor

Tertul poprit, datornic si creditor

Intr-un material pulbicat in editia de astazi, “CET executa silit alte 568 de familii”, apare des sintagma “tert poprit”. Interlocutorii jurnalistului nu auzisera si nici nu cunosteau semnificatia si incarcatura juridica, cu toate ca efectele se rasfrângeau asupra lor.

Este vorba, in cazul de fata, de relatiile lor cu asociatia de proprietari, aceasta in calitate de debitor a unui creditor, in speta CET. Cum se traduce, pe limba locatarilor, aceasta sintagma? Ce inseamna si ce semnificatie juridica are?

Recunosc ca habar nu aveam nici eu, asa ca am apelat la dictionarul juridic. Tert poprit este persoana de la care, prin intermediul popririi, creditorul urmaritor (CET-s.n.) poate obtine plata creantei sale (datoria), încasând direct sumele de bani datorate de aceasta (locatar) debitorului urmarit (asociatia de proprietari).

Pare complicat, dar nu este, întrucât poprirea este susceptibila sa asigure executarea unei creante si asupra unor venituri viitoare, nu este necesar ca în momentul înfiintarii ei tertul sa fie debitorul datornicului. Mai simplu, tertul poprit este o persoana fizica sau juridica ce datoreaza o suma de bani debitorului urmarit si de la care creditorul poate obtine direct plata creantei sale pe calea popririi.

In esenta materialului nostru, CET a actionat in judecata o asociatie de locatari pentru o datorie mai veche, in valoare de peste 3 miliarde de lei, hotarâre pe care a investit-o (masura extrema) cu titlu executoriu, printr-un Birou Executor Judecatoresc.

Cum asociatia de proprietari era insolvabila, executorul, de comun acord cu creditorul, a apelat, ca si in cazul Asociatiei “Mihai Viteazu”, la institutia “tert poprit”, prin somatie de plata obligatorie. Oamenii au reactionat dur: nu avem contract cu CET, nu am datorii la asociatie, eu am centrala proprie, de ce ne executa?

Ba, oameni bine intentionati au facut socoteli, au impartit suma la numarul de locuinte si a iesit o cota parte care ar speria si pe un milionar. Pe scurt, indiferent daca ai sau nu ai datorii istorice, sumele poprite se refera si la cele prezente, si la cele viitoare.

Daca astazi, in august, ai de platit 50 de lei la asociatie, fara sa ai alte datorii, acesti bani trebuie depusi in contul CET, deschis la CEC, si nu la asociatie. Ce se intâmpla dupa aceea in asociatie este alta problema, care tine de conducere, de avocati, de negociere, de executor.

Cu ce plateste asociatia ceilalti furnizori, salariile, cheltuielile curente, ramâne, evident, o mare necunoscuta, ce are rezolvare doar cu sprijinul Primariei, a CET sau…in instanta. Tertul creditor a devenit capul rautatilor in Bacau, dupa cum spune autorul articolului citat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri