Pentru organizațiile neguvernamentale e o perioadă dificilă, dar se descurcă așa cum fac de trei decenii încoace. Caută sponsori, fac gale, campanii, atrag fonduri din străinătate. Autoritățile locale, mai deschise la minte decât guvernații, încheie parteneriate cu ONG-urile și încearcă să le sprijină deoarece au constatat că acestea rezolvă mai repede și mai bine unele probleme.

De altfel, schimbarea de mentalitate s-a făcut tot datorită ONG-urilor venite din Anglia, Olanda și Elveția, după 1990, pentru a-i ajuta pe copiii și adulții cu dizabilități. Ministerul Muncii, însă, a găsit de cuviință să pună le piedici, complicând procedurile. Mai exact, le-au cerut să raporteze CNP-ul și toate datele fiecărei persoane care a beneficiat de îngrijire, servicii medicale, alimente, rechizite, cadouri de Paște sau Crăciun, chiar dacă erau asigurate de societatea civilă.

Or fi existând și ONG-uri care nu fac mare lucru și, totuși, cer bani, dar din cauza acestora nu trebuie pedepsite cele care muncesc efectiv pentru a-i salva pe copiii săraci care riscă abandonul școlar, pe cei bolnavi care nu au acces la terapie și pe vârstnicii părăsiți.

Funcționarii din birourile ministerului au preferat să introducă noi reguli, în loc să verifice activitatea asociațiilor. Motivația a fost obligația de a respecta Directiva europeană care luptă împotrivă spălării banilor și a terorismului. Legea românească a cerut, însă, mult mai mult decât directiva UE.

Dar de ce ne mirăm? Nu așa s-a întâmplat și cu procedurile de accesare a fondurilor europene, care sunt mai complicate decât în orice altă țară? Totuși, în cazul anumitor ONG-uri aleșii nu s-au mai temut de terorism și au găsit soluții. Ca să nu piardă voturile UDMR, au acceptat ca organizațiile care se ocupă de minorități să fie scutite de impunerile de raportare.

Păi, da, că pericolul terorismului vine dinspre fundațiile care îngrijesc bătrâni și copii, nu-i așa? Iaca, UDMR îi lasă acum fără sprijin în Parlament din cauză că niște indivizi sunt cercetați pentru loviri și distrugere, în dosarul privind incidentele din Valea Uzului.