25 mai 2024
EconomieTermen prelungit pentru solicitarea subvențiilor în agricultură

Termen prelungit pentru solicitarea subvențiilor în agricultură

Fermierii mai au răgaz încă două săptămâni pentru a solicita subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Până acum, doar trei sferturi dintre beneficiari au depus cererea unică de plată.

Fermierii care vor să beneficieze de sprijin financiar din partea statului mai au posibilitatea să depună cererile unice de plată până la sfârșitul lunii mai. Inițial, data limită fusese 15 mai, însă Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, din cauza ritmului scăzut, prelungește termenul de depunere a cererilor unice, până pe 31 mai, inclusiv, măsură care se va aplica doar în acest an, nu și pe viitor. Prin urmare, fermierii mai au la dispoziție încă două săptămâni, pentru a depune documentele la centrele APIA. Demersul poate fi făcut în varianta online, folosind aplicația IPA, ceea ce elimină eforul deplasării la sediile Agenției. „Până la această dată, sunt depuse 11. 937 de cereri, din totalul așteptat, de 15.906, reprezentând circa 75%, peste media pe țară, de 71,36%. În general, mai sunt așteptați să depună cererile marii fermieri care, în mod evident, dețin suprafețe considerabile de teren agricol”, a declarat Ionuț Trofin, directorul executiv al APIA Bacău.

Online este mai rapid și mai eficient



Fermierii pot depune pe internet cererea pentru subvenție, folosind aplicația IPA Online (program informatic gratuit care permite completarea electronică a cererii unice de plată), fără a se mai deplasa la sediile APIA. Condiția este ca dispozitivul de pe care se face acest lucru să aibă conexiune la internet. Prin IPA Online, fermierii pot vizualiza lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior (inclusiv schiţa) cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii APIA. Astfel, beneficiarii pot corecta sau completa datele noi privind suprafața, cultura şi schiţa, pentru fiecare parcelă în parte.  Avantajul aplicației este că aceasta va verifica instantaneu nouățile introduse, iar în cazul în care se constată elemente incomplete sau neconcordanțe vizibile, va emite o avertizare menită să-l ajute pe fermier să completeze corect datele în programul informatic. Pe de altă parte, beneficiarul poate suspenda lucrul cu aplicația, pentru mai multe zile, urmând să reia procedura după reverificarea detaliilor, datele introduse inițial fiind salvate în programul informatic.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri