Raluca Damian

Mai putin de doua saptamâni au mai ramas pâna când cei care si-au arendat sau instrainat pamânturile mai pot sa-si vizeze carnetele de rentier. Practic, pâna la sfârsitul lunii, vârstnicii sunt asteptati sa se prezinte la sediile judetene ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Bacau pentru a face acest demers, numai dupa aceea putând incasa renta pe anul trecut.

„De retinut ca renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in 2014 poate fi incasata de mostenitorii sai, pâna pe 31 august.”
Raluca Damian, purtatorul de cuvânt al APIA Bacau

Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal la APIA sau prin mandatar/curator/tutore, in baza unei procuri autentice/curatela/hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila. Totodata, cel care va veni la vizat carnetul de rentier trebuie sa mai detina asupra sa contractul de arendare, actul de identitate personal in original, un document care sa contina datele bancare ale contului in care vor fi virati banii, precum si decizia de la comisia medicala, actualizata, pentru gradele de invaliditate I si II, in original si copie. In evidentele APIA Bacau, initial erau inregistrati 660 de rentieri agricoli, cu vârste de peste 62 de ani, care au renuntat la aceste proprietati, oferindu-le spre arenda sau vânzându-le.

PUBLICITATE

Pentru aceasta, primeau, in schimb, din partea statului, echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrainat si echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Intre timp, multi dintre beneficiari au decedat, astfel incât, anul trecut, au mai venit la vizat carnetele 427 de rentieri. Pâna la ora actuala, si-au vizat carnetele pentru 2014 circa 400 de rentieri care, in total, au arendat in jur de 680 de hectare sau au vândut aproximativ 500 de hectare. Lor li se cuvine suma totala de 83.346 euro (circa 370.000 de lei).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ