23 aprilie 2024
ActualitateTermen limită pentru solicitarea ajutorului de încălzire

Termen limită pentru solicitarea ajutorului de încălzire

* Cei care nu se vor încadra în termen vor pierde o parte din ajutor * Condițiile de acordare și cuantumurile ajutorului au rămas neschimbate * Primăria Bacău vine în completarea ajutorului

Acțiunea pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a început deja la toate primăriile din județ, iar familiile și persoanele singure care îndeplinesc condițiile legale pentru a le primi trebuie să se încadreze într-un anumit termen la depunerea actelor necesare. Aceasta dacă vor să beneficieze de suma cuvenită pentru întregul sezon rece, respectiv 1 noiembrie 2018-31 martie 2019.

„Termenul pentru înregistrarea la primăria de domiciliu a cererii-declarație pe propria răspundere și a actelor doveditoare privind componența familiei și veniturile ei este 20 noiembrie, dacă solicitanții vor să primească ajutorul și pe această lună. În cazul în care toate documentele menționate vor fi depuse după data de 20 noiembrie, familia sau persoana în cauză va pierde ajutorul pe această lună. Îl va primi începând cu decembrie”, ne-a declarat Teodor Agachi, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială.



Ca și în anii anteriori, la depunerea cererii, titularul are obligația de a completa corect numărul de membri ai familiei, veniturile lor, precum și bunurile mobile și imobile pe care le dețin, prevăzute de OUG 70/2011, modificată.

Legislația se menține. Care sunt condițiile de acordare și cât este ajutorul

Pentru cei care nu știu, condițiile de acordare, limita venitului mediu net lunar pe fiecare membru de familie, în raport de care se dă ajutorul, și cuantumul acestuia nu s-au schimbat. Astfel:
n Familiile care au racordate locuințele la sistemul centralizat de termoficare nu trebuie să aibă mai mult de 786 lei pe fiecare membru component, iar cele singure, până în 1.082 lei.
n Cei care își încălzesc locuința cu gaze naturale, energie electrică (exclusiv) sau cu combustibili solizi (lemne, cărbune etc.) ori petrolieri nu trebuie să depășească venitul de 615 lei/membru de familie, în ambele cazuri.
Cât privește ajutorul, acesta diferă în funcție de venit, bunuri și, evident, fiecare sursă de încălzire, după cum urmează:
n în cazul locuințelor racordate la sistemul de termoficare, costul facturii de încălzire va fi acoperit în proporție de 5 până la 90 la sută de la bugetul de stat, în funcție de venitul fiecărei familii.
n Cei care obțin căldura din gaze naturale vor primi între 20 și 262 lei/lună, iar cei care au centrală sau alt sistem de încălzire pe energie electrică vor beneficia de 48 până la 240 lei.
n Ajutorul de încălzire cu lemne, cărbune etc. este de 16 – 54 lei/lună.
CASETA 1:
Familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutor social (Legea 416/2001) vor lua lunar 58 lei pentru lemne.
CASETA 2:
Legea mai prevede că și primăriile pot subvenționa de la bugetul local încălzirea locuințelor, pentru cei care se încadrează condițiile legale. Această facilitate a fost acordată în anii anteriori și va fi dată și pentru iarna 2018-2019 de către Primăria municipiului Bacău, în baza unei hotărâri aprobate de Consiliul Local.

Acte necesare pentru întocmirea dosarului (în Bacău):

• copii după actele de identitate ale titularului și membrilor familiei, după caz, așa cum sunt menționate acestea în cerere și declarație (carte/buletin de identitate, certificat de naștere);
• copie după certificatul căsătorie sau sentință civilă de divorț (atunci când în cerere și declarație lipsește un părinte al minorului/minorilor);
• acte doveditoare pentru veniturile realizate de către titular și membrii familiei, după caz, așa cum sunt acestea menționate în cerere și declarație (adeverință angajator, mandat poștal, extras de cont, decizie, hotărâre judecătorească, adeverință eliberată de orice altă instituție competentă);
• adeverință de la asociația de proprietari (unde este cazul) prin care se atestă numărul de persoane ce locuiesc la adresa unde se solicită ajutorul pentru încălzire;
• procură notarială prin care solicitantul ajutorului pentru încălzire este legal împuternicit să solicite ajutorul la adresa unde aceasta domiciliază (atunci când solicitantul este altă persoană decât proprietarul sau titularul contractului de închiriere al locuinței);
• copie după actul de proprietate al locuinței;
• copie după contractul de închiriere (înregistrat la Administrația Financiară) al locuinței;
• copie după cartea de identitate a mașinii (pentru persoanele care dețin autoturisme);
• o factură utilități în funcție de natura ajutorului de căldură solicitat (Thermoenergy, E-ON gaz sau energie electrică);
• NOUTATE: adeverinţă eliberată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău, care să ateste că aţi fost luat în evidenţă pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru categoria de persoane care nu realizează venituri, excepţie făcând elevii, studenţii şi persoanele de peste 55 ani.

Solicitantul (titularul) ajutorului pentru încălzirea locuinței este obligat să comunice orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturile acestuia, în termen de 5 zile de la data modificării. Comunicarea modificării se va face prin depunerea unei noi declarații pe propria răspundere anexând acte doveditoare. În situația în care se constată că cele declarate de solicitantul ajutorului nu corespund realității, organul constatator are obligația să sesizeze organele de urmărire penală.

CENTRE DE PRIMIRI DOSARE în municipiul Bacău

Pentru ajutorul de încălzire cu gaze naturale:
1. Primăria municipiului Bacău, str. Mărășești nr. 6.
2. Primăria municipiului Bacău – sediul II, (Piața Centrală), Str. Pieței nr. 2
3. Poliția Locală, (lângă Insula de Agrement), Str. I. L. Caragiale nr. 2.
4. Direcția de Asistență Socială Bacău, Str. Ștefan cel Mare, nr. 17A.

Pentru ajutorul de încălzire de la Thermoenergy:
1. Centrul Relații Clienți, (fostul Punctul Termic nr. 33, strada Henri Coandă, lângă Serviciul Public de Evidență a Populației Bacău).
2. Centrul Relații Clienți, (fostul Punctul Termic nr. 42, în spatele magazinului Luceafărul).
3. Direcția de Asistență Socială Bacău, Str. Ștefan cel Mare, nr. 17A.

Pentru ajutorul de încălzire cu lemne și energie electrică:
1. Direcția de Asistență Socială Bacău, Str. Ștefan cel Mare, nr. 17A.

Elena Țintaru
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri