28 martie 2024
EconomieTermen limita de la Fisc pentru veniturile independente

Termen limita de la Fisc pentru veniturile independente

Bacauanii care obtin venituri din activitati independente trebuie sa se hotarasca pâna la finele lunii ianuarie cum vor plati impozitul catre stat, la suma fixa, stabilita de finantisti sau la venitul real. Ceea ce trebuie ei sa faca este sa depuna o declaratie cu optiunea aleasa la Administratia Financiara de care apartin.

Obtii venituri din activitati independente, atunci trebuie sa contribui la stat. Trebuie sa platesti impozitul pe venit, iar pâna la finele acestei luni, Fiscul asteapta sa declari in scris cum preferi sa ti se calculeze sumele pe care le ai de dat. La venitul real sau la unul stabilit de Finante. „Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, le reaminteste contribuabililor ca pâna la sfârsitul acestei luni pot opta pentru sistemul de impozitare la norma de venit sau in sistem real. Asta inseamna ca la norma de venit agentii economici respectivi platesc o suma fixa anuala impartita in mai multe transe, iar daca opteaza pentru sistemul de impozitare real, acestia isi calculeaza veniturile si cheltuielile, isi fac deducerile iar poi declara si platesc obligatiile restante”, a declarat Adrian Anghel, purtatorul de cuvânt al DGFP Bacau. In aceasta categorie intra cei care obtin venituri din activitati independente, activitati agricole sau din inchiriera in scop turistic a camerelor situate in proprietate personala, având o capacitate de cazare cuprinsa între una si 5 camere inclusiv, dar si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Si taximetristii pot alege

Optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partida simpla este obligatorie pentru contribuabili pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi. Se considera reînnoita pentru o noua perioada daca contribuabilii nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pâna la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. In cazul taximetristilor, pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2011, in conformitate cu legea care prevede transportul in regim de taxi si inchiriere, au dreptul de acum sa opteze pentru determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit. “Optiunea se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si depunerea la organul fiscal competent pâna la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfasurat activitate în anul 2011”, mai spune Anghel.



Norme de venit dupa salariul minim

Cei de la Finante au stabilit un tabel cu normele de venit pentru fiecare categorie de contribuabili in parte. Potrivit celor care au stabilit aceste sume, norma de venit pentru fiecare activitate indepedenta nu poate fi mai mica decât salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabiliri acesteia era 670 de lei, care inmultit cu 12 luni rezulta acea norma minima impusa de 8.040 de lei. Cei care obtin venituri doar intr-o anumita perioada din an trebuie sa specifice acest lucru, iar cei care au mai multe surse de venit vor fi taxati pentru fiecare in parte.
Geta Panaite

Norme de venit pentru anul 2012 pentru comert cu:

– amanuntul (alimente, bauturi, tutun) – 8.040 de lei
– plante medicinale, seminte, fructe, flori – 8.040 de lei
– legume, pâine sau la chiosc – 10.000 de lei
– articole de imbracaminte – 10.000 de lei
– animale si pasari vii – 10.000 de lei
– piese si accesorii auto – 12.000 de lei
– intermedieri turism 12.000 de lei
– cosmetica, coafura, manichiura – 11.500 de lei
– transport taxi 11.000 de lei

Normele de venit nu sunt insa batute in cuie si se reduc in functie

Dupa vad si clientela:
10% – pentru contribuabilii din Onesti si Moinesti;
20% – pentru contribuabilii din Buhusi, Comanesti, Tg.Ocna si Slanic Moldova;
30% ? pentru contribuabilii din comune si sate.
Dupa vârsta contribuabililor:
40% – pentru femei cu vârsta între 55 si 65 ani si barbati cu vârsta între 60 si 70 ani;
70% – pentru femei cu vârsta între 65 si 70 ani si barbati cu vârsta între 70 si 80 de ani;
80% – pentru femei cu vârsta peste 70 ani si barbati cu vârsta peste 80 de ani.
Dupa timpul alocat:
50% – pentru cei care au calitatea de salariat cu contract de munca cu timp integral;
50% – pentru elevi si studenti;
25% – pentru cei care au contract de munca cu timp partial

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri